Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś montował klamki HOPPE?

Recommended Posts

No właśnie mam problem z montażem. (W zasadzie to mój mąż, ale pisze ja) W zestawie są wkręty, które trzeba wkręcić w wywiercone w drzwiach otwory. Drzwi wewn. maja ok 3 cm grubości w środku jest zamek a wkręty mają ok. 2,8cm. Co jest grane - wkręty nie wkręcą się nawet na 1 cm, bo jest zamek. A przez zamek chyba nie można wiercić, co? Z drugiej obciąć też się nie da, bo są "gołe" na dług 2cm a potem gwint.

Pomocy, co robić?

Janka

Jesli nie zobaczę, to nie uwierzę (jak to Tomasz) :wink: . Zasadniczo garnitury hoppe są dostosowane do drzwi o grubości w zakresie 27-47mm. Rolę odgrywa tu długość trzpienia łączącego klamki oraz śrub łączących rozety/szyldy wewn. i zewn. Śruby zawsze są dołączane do grubości większej a nie najmniejszej. Co do zamków, to już całkowicie mnie zaskoczyło. Każdy zamek powinien posiadać standardowe przewiercenia na montaż garniturów drzwiowych i to zawsze w tych samych miejscach na kasecie zamka. Bez problemu powinno się zamontować garnitury z szyldem podłużnym lub dwiema oddzielnymi rozetami (chyba, że jest to jakiś badziewiasty, rzemieślniczy zamek, nie obrażając dobrych rzemieślników) Dzwoń do Twojego dostawcy, nie ma takiej siły, żeby Ci nie pomógł. Pozdrawiam - Tomek

Ok, więc chodzi mi o to, że ja w dzwiach mam tylko 2 okrągłe otwory (a mają być jeszcze 4 dziurki, czy nie?) i żeby zamocować te jak tam piszesz garnitury, to trzeba wywiercić otwory w drewnie. Ale chodzi o to, że z jednej strony tego drewna jest na 0,5 cm, bo jest zaraz zamek, co razemz plastikową nakładką daje 1 cm. A wkręt jest do drewna i ma jakieś 3cm. Normalnie to jak pamiętam w dzwiach takich w bloku, gdzie mieszkaliśmy, to były takie 2 śruby, które się wkładało z jednej strony a z drugiej były 2 takie plaskikowe białe nakrętki. A tu takie komplikacje - jakeś wkręty i to długie.

J.

jeśli masz oddzielną rozetę na klamkę i na wkładkę, to obydwie rozety powinny być ze soba łączone na śruby, w rozstawie 38mm między sobą

Jeśli natomiast garnitur ma jeden szyld (długi lub krótki) to często jest on przykręcany na wkręty do drewna i również powinien dać się przymocować bez problemów. Producenci drzwi rzeczywiście powinni nawiercać tylko dwa otwory (pod orzech zamka i pod wkłądkę) bo nie mogą przewidzieć, czy będziesz chciała mieć garnitur z 2 rozetami czy też z 1 szyldem. Tak więc otwory pod montaż wiercisz Ty :)