Bojanka 12.01.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 No właśnie mam problem z montażem. (W zasadzie to mój mąż, ale pisze ja) W zestawie są wkręty, które trzeba wkręcić w wywiercone w drzwiach otwory. Drzwi wewn. maja ok 3 cm grubości w środku jest zamek a wkręty mają ok. 2,8cm. Co jest grane - wkręty nie wkręcą się nawet na 1 cm, bo jest zamek. A przez zamek chyba nie można wiercić, co? Z drugiej obciąć też się nie da, bo są "gołe" na dług 2cm a potem gwint.Pomocy, co robić?Janka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek81 12.01.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Jesli nie zobaczę, to nie uwierzę (jak to Tomasz) . Zasadniczo garnitury hoppe są dostosowane do drzwi o grubości w zakresie 27-47mm. Rolę odgrywa tu długość trzpienia łączącego klamki oraz śrub łączących rozety/szyldy wewn. i zewn. Śruby zawsze są dołączane do grubości większej a nie najmniejszej. Co do zamków, to już całkowicie mnie zaskoczyło. Każdy zamek powinien posiadać standardowe przewiercenia na montaż garniturów drzwiowych i to zawsze w tych samych miejscach na kasecie zamka. Bez problemu powinno się zamontować garnitury z szyldem podłużnym lub dwiema oddzielnymi rozetami (chyba, że jest to jakiś badziewiasty, rzemieślniczy zamek, nie obrażając dobrych rzemieślników) Dzwoń do Twojego dostawcy, nie ma takiej siły, żeby Ci nie pomógł. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek81 12.01.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bojanka 12.01.2004 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Ok, więc chodzi mi o to, że ja w dzwiach mam tylko 2 okrągłe otwory (a mają być jeszcze 4 dziurki, czy nie?) i żeby zamocować te jak tam piszesz garnitury, to trzeba wywiercić otwory w drewnie. Ale chodzi o to, że z jednej strony tego drewna jest na 0,5 cm, bo jest zaraz zamek, co razemz plastikową nakładką daje 1 cm. A wkręt jest do drewna i ma jakieś 3cm. Normalnie to jak pamiętam w dzwiach takich w bloku, gdzie mieszkaliśmy, to były takie 2 śruby, które się wkładało z jednej strony a z drugiej były 2 takie plaskikowe białe nakrętki. A tu takie komplikacje - jakeś wkręty i to długie.J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bojanka 12.01.2004 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Aha, dodam, że wkładki to Abloy a drzwi firmy cal i jak już pisałam w drzwiach są tylko 2 otwory: na klamkę i na zamek.Czyli ja tym wkrętem powinnnam (tzn. mężuś powinien) się przewiercić na wylot?BJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek81 12.01.2004 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 jeśli masz oddzielną rozetę na klamkę i na wkładkę, to obydwie rozety powinny być ze soba łączone na śruby, w rozstawie 38mm między sobą Jeśli natomiast garnitur ma jeden szyld (długi lub krótki) to często jest on przykręcany na wkręty do drewna i również powinien dać się przymocować bez problemów. Producenci drzwi rzeczywiście powinni nawiercać tylko dwa otwory (pod orzech zamka i pod wkłądkę) bo nie mogą przewidzieć, czy będziesz chciała mieć garnitur z 2 rozetami czy też z 1 szyldem. Tak więc otwory pod montaż wiercisz Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bojanka 12.01.2004 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Dzięki stary, tylko, czy mam wiercić na wylot?? - mam dwie oddzielne części. A co jak przewiercić na wylot się nie da, bo się trafi w zamek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek81 12.01.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 zawsze możesz wykręcić zamek i sprawdzić, gdzie są otwory. Nie powinno być niespodzianek!! Masz w końcu szyld,czy rozety i do czego są te wkręty do drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bojanka 12.01.2004 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Wiesz, po konsultacjach z moją połówką dochodzę do wniosku, że trzeba mieć otwory na wylot i z jednej wkładfa się wkręt w plastikowy element i przykręca do drugiego po drugiej stronie. Wkręty są i owszem jak do drewna, ale one raczej są do tego plastiku.Dzięki za pomoc!!J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts