Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a moja ma 2 latka 3 miesiące i jeszcze w nocy je

wsatje i mówi mama kase i idzie ze mną na dół do kuchni

musiasz któregoś dnia "zapomnieć" kupic kaszy. Jak sie nie upomni o coś innego tzn. ż enie je z głodu tylko z przyzwyczajenia. Szkoda jej zabków na nocne jedzenie. :wink:

zapomnij babo o zpominaniu już to przerabiałam

cała chałpana nogach

aneta-we u kawiki pytalas o pierniczki, w zeszlym roku robilam na Sylwestra ciasteczka orzechowe - polecam, bo szybko sie robi,a rodzince bardzo smakowaly (moi uwielbiaja takie drobne ciasteczka do chrupania). Zaraz poszukam przepis.

fajnie, dzięki magpie.

Ja szukam najczęściej przepisów na słodkości, które mogliby jeść moi mali panowie.

Robię im np. ciasto bananowe, które znalazłam na FM a przed świętami upiekłam fajny marchewko- piernikowy placek. Ale mniej im smakował, bananowe to hit. Muszę piec przynajmniej dwa razy w tygodniu :wink:

aneta-we u kawiki pytalas o pierniczki, w zeszlym roku robilam na Sylwestra ciasteczka orzechowe - polecam, bo szybko sie robi,a rodzince bardzo smakowaly (moi uwielbiaja takie drobne ciasteczka do chrupania). Zaraz poszukam przepis.

a jej chłopaki uczuleni na orzechy

orzechy jak orzechy, najbardziej masło (ale to zastąpie margaryna bezmleczną), czy inna smietana albo mleko. Orzechów nawet nie próbowałam dawac. Gdybym pokazała Wam zdjecie Bartka po zdjedzeniu bułki wiedziałybyście dlaczego :-?

a moja ma 2 latka 3 miesiące i jeszcze w nocy je

wsatje i mówi mama kase i idzie ze mną na dół do kuchni

musiasz któregoś dnia "zapomnieć" kupic kaszy. Jak sie nie upomni o coś innego tzn. ż enie je z głodu tylko z przyzwyczajenia. Szkoda jej zabków na nocne jedzenie. :wink:

też myślę że to kwestia przyzwyczajenia, ale teraz to ciężko będzie odzwyczaić :roll:

a wracając do ciast to przepis na ten "pierniczek":

Piernik marchewkowy

4 jajka

2 szklanki cukru

2 szklanki mąki

1 i 1/4 szklanki oleju

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody

2 łyżeczki cynamonu

2 szklanki startej marchewki

orzechy pokrojone ale nie za drobno

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowy. Powoli ubijać dodając olej. Następnie łączymy masę z mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Łyżką łączymy masę z marchewką i orzechami.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec w temp. 180 stopni 40 min.

Ja zrobiłam bez orzechów i dałam trochę przyprawy do piernika a mniej cynamonu (bo mi się skończył :wink: )

I piekłam dłużej ale to pewnie przez to, ze nie wzięłam największej blachy i mocno mi wyrósł.

fajnie, dzięki magpie.

Ja szukam najczęściej przepisów na słodkości, które mogliby jeść moi mali panowie.

Robię im np. ciasto bananowe, które znalazłam na FM a przed świętami upiekłam fajny marchewko- piernikowy placek. Ale mniej im smakował, bananowe to hit. Muszę piec przynajmniej dwa razy w tygodniu :wink:

ja poproszę przepis na ciasto bananowe

przepis z tego forum, prosze bardzo:

CIASTO BANANOWE NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE

4 mocno dojrzałe banany

szklanka cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

1 jajko

łyżeczka sody

4 łyżki masła

garść pokruszonych orzechów włoskich

Wszystkie składniki oprócz orzechów zmiksować na jednolitą masę. Wrzucić orzechy. Ciasto przełożyć do formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 st. C) przez ok. 30 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne w środku.

Można podawać na ciepło lub po wystygnięciu.

Ja za nim nie przepadam, ale robie tez bez orzechów. A dodaję pokruszone ciastka np. herbatniki holenderkie a czasami wiórki czekolady deserowej. To wtedy największa rozpusta dla moich szkrabów. :wink:

a jej chłopaki uczuleni na orzechy

orzechy jak orzechy, najbardziej masło (ale to zastąpie margaryna bezmleczną), czy inna smietana albo mleko. Orzechów nawet nie próbowałam dawac. Gdybym pokazała Wam zdjecie Bartka po zdjedzeniu bułki wiedziałybyście dlaczego :-?

rozumiem, ze mają skazę białkową?

Ja przeszłam juz tyle alergii, że chyba niewiele mi juz zostało :-?

przepis z tego forum, prosze bardzo:

CIASTO BANANOWE NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE

4 mocno dojrzałe banany

szklanka cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

1 jajko

łyżeczka sody

4 łyżki masła

garść pokruszonych orzechów włoskich

Wszystkie składniki oprócz orzechów zmiksować na jednolitą masę. Wrzucić orzechy. Ciasto przełożyć do formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 st. C) przez ok. 30 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne w środku.

Można podawać na ciepło lub po wystygnięciu.

Ja za nim nie przepadam, ale robie tez bez orzechów. A dodaję pokruszone ciastka np. herbatniki holenderkie a czasami wiórki czekolady deserowej. To wtedy największa rozpusta dla moich szkrabów. :wink:

nareszcie mam przepis na utylizację przejrzałych bananów.

Zawsze wyrzucałam bo nikt juz ich nie chciał.