Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Anetka a Ty sprawdzony przepis na jakiąś bułke lub chlebek masz bo sostanio mi nie wyszła ta ducanowska feeeeee

 

ja nie piekę bułek. Robię z przepisu na bułki dukanowe płaski placek, który kroję potem na kwadratowe kromki.

ostatnio dziewczyny zachwalały chlebek robiony w mikrofali. Poszukac?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

podaj mi swój przepis

 

 

ja robię z tego przepisu:

 

-3 jajka

-otręby pszenne i owsiane

-trochę drożdży w mleku rozpuszczonych (opcjonalnie )

-proszku do pieczenia płaska łyżeczka

-kostka twarogu

-czosnek

-przyprawy wg uznania

 

Białka ubijamy, resztę składników mieszamy i gotowe.

 

Nie daję ani drożdży ani proszku. Czasami troszkę sody . Bez czosnku, tylko trochę soli i pieprzu, czasami ziółka np. prowansalskie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mleko w proszku uwilbiam nawet samo

 

to sobie zrób NUTELLę

 

- 7 łyżek mleka odtłuszczonego w proszku

- 1 czubata łyżeczka kakao odtłuszczonego(np Decomoreno)

- 3 czubate łyżki słodziku

- 8 kropli aromatu orzechowego

- 2-3 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka płynnego

- 1 żółtko

 

Mieszamy i gotowe.

 

 

albo SERNIK

 

- 800g twaróg chudy (może być odpowiednik śmietankowy z małą zawartością tłuszczu - to potem mielić nie trzeba)

- 6 jajek (oddzielić białka od żółtek)

- 3 łyżki skrobi kukurydzianej

- 2 łyżki słodziku

- kilka kropel aromat (ja dałam waniliowy)

- 1 szklankę mleka 0,5 %,

 

Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem.

Dodać szklankę mleka. Ponownie użyć miksera.

Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką.

Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.

 

 

a moze PIERNIK

 

[- 8 łyżek otrąb owsianych

- 8 łyżek otrąb pszennych

- 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku

- 1 opakowanie proszku do pieczenia (około 2 łyżeczek)

- 6 łyżek serka homogenizowanego

- 3 cale jajka + 3 białka

- 2 łyżki słodzika w płynie

-2 łyżki przyprawy do piernika

 

Rozgrzać piekarnik 180 stopni Otręby wymieszać z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodać serek i dobrze wymieszać, dodać cale jajka i białka. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać przyprawę i słodzik. Blachę przetrzeć papierem zmoczonym w oliwie. Piec 45 minut, upewnić się że ciasto jest upieczone nakłuwając je wykałaczką po wyjęciu powinna być sucha.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...