Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam studnie o głębokości 8 metrów lustro wody znajduje się 2m od powierzchni studnia istnieje 40 lat jest zrobiona z betonowych rur i jest przykryta betonowym deklem

ostatnio dałem wodę do zbadania i okazało się że występują tu bakterie coli oto wynik badania

Ogólna liczba mikroorganizmów w 1ml >300

Bakterie grupy coli w 100 ml >100

Bakterie Escherichia coli w 100 ml >100

Mam dwa pytania :

1.Skąd bakterie wzieły się w studni?

2.Czy można korzystać z tej studni?

Prosze o pomoc rozpaczony czlowiek

W studni jest prawdopodobnie woda przypowierzchniowa;

Wody zaskórne (prawidłowa nazwa: wody przypowierzchniowe) – wody podziemne, znajdujące się bardzo płytko pod powierzchnią ziemi. Wody te cechują się zmiennością temperatury i z reguły są zanieczyszczone. Z tego względu nie nadają się do celów spożywczych. Wody zaskórne powstają pod wpływem zmian temperatury i opadów atmosferycznych. Wody te są niezbędne do życia roślin.

Trzeba uszczelnić studnię i dokopać się do wody gruntowej

Wody gruntowe – wody podziemne, zalegające na większych głębokościach niż wody zaskórne. Nie podlegają bezpośrednim wpływom czynników atmosferycznych, są przefiltrowane i z tego względu nadają się do użytkowania dla celów spożywczych. Wody te nie podlegają zmianom temperatury w ciągu doby, cechuje je równowaga termiczna. Temperatura ich zmienia się w zależności od pór roku. Występują poniżej wyraźnej i trwale utrzymującej się strefy napowietrzenia. Wody te są wykorzystywane w studniach.

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia