Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za zaproszenie.

Na razie daj przepis .

Zachęcę Karolinę do zrobienia ciasta.

oryginalny przepis z forum Dukana jest taki:

TIRAMISU

Najpierw trzeba upiec biszkopt:

-3 jajka

-6 łyżek stołowych słodzika w proszku (lub w płynie w/g smaku)

-1 łyżka stołowa aromatu waniliowego

-7 łyżek stołowych mazeiny (skrobii kukurydzianej)

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik do 160-180 stopni, w misce ubić żółtka z aromatem i słodzikiem, potem dodać mazeinę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wlać do formy o średnicy 22-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-40 min, ciasto wyjąc cieple z formy i ostudzić poza nią.

Ja dodałam jeszcze jedno jajko i mniej słodziku. Masa wyszła mi trochę za gęsta przed dodaniem białek więc wlałam trochę mleka 0,5% i zmiksowałam na gładką masę. Formę użyłam ok 30cm x 20cm, może byc nawet trochę większa.Biszkopt piekłam do tak zwanego suchego patyczka.

Składniki na masę:

- 500 g sera twarogowego na sernik (wg. mnie najlepszy jest Dr.Oetker)

- 4 jajka

- 10 g żelatyny

- kakao odtłuszczone do posypania

- 1 łyżka aromatu rumowego bo o smaku amaretto raczej nie ma( ja zaszalałam i użyłam 100 ml prawdziwego amaretto

- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

- kilka łyżek słodziku w płynie (ile kto woli)

Najpierw zalewamy kawę 100 ml gorącej wody, czekamy aż ostygnie, a następnie dodajemy do niej amaretto (lub aromat). Kawę wkładamy do lodówki żeby się schłodziła.Ubijamy mikserem żółtka z dwoma łyżkami słodziku i z niewielką ilością amaretto. Ser miksujemy na gładką masę ze słodzikiem (2-3 łyzki), dodajemy ubite zółtka. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzoną wlewamy do masy i miksujemy. Białka ubic na sztywną pianę, dodac do reszty i wymieszac delikatnie łyżką. Biszkopt kroimy na wąskie paski, moczymy w kawie z amaretto (tak żeby nie za mocno przesiąkły) i układamy na dnie naczynia o wymiarach ok. 25cm x 25cm (moze byc szklane, porcelanowe, albo zwykła blaszka do ciasta). Na to wlewamy pierwszą warstwę masy serowej. Ponownie układamy biszkopt i kolejną warstwę sera. Posypujemy kakao i wkladamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Ja zmodyfikowałam po swojemu i robiłam tak:

upiekłam biszkopt dając 4 jajka i 4 płaskie łyżki skrobi zamiast siedmiu ;)

Krem robiłam o wiele prościej i bez jaj, tak:

600 g sera białego z wiaderka dr Oetkera, jeden mały jogurt naturalny. Do tego wlałam rozpuszczone 2 łyżeczki żelatyny w 100 ml wody z 20 tabletkami słodzika.

Wymieszałam mikserem i wykładałam tę masę na pokrojony w paski, nasączony mocnym naparem kawowym i aromatem rumowym biszkopt.

Posypałam kakao i do lodówki. A za chwilke sobie zjem :)

https://forum.murator.pl/topic/134930-pod-zielonym-dachem-komentarze/page/297/#findComment-4293067

no Aneta PIKNIE....................... a cisto pyszne.

Przyleciałam, bo dawno mnie nie było.

Cieszę się że córeczka w domku.

U nas problem z przedszkolem, młody nie chce chodzić i robi codziennie płaczki przed wejściem na sale.

Zbyszku ja równiez zapisałam moją Maję na tańce współczesne o tu : http://www.rebelia.net.pl/

Pozdrawiam gorąco wszystkich tu zaglądających i gospodyni

https://forum.murator.pl/topic/134930-pod-zielonym-dachem-komentarze/page/297/#findComment-4294847

Hej, hej! WItajcie :)

Agulka, u nas na szczęście przedszkole bez problemu. Teraz to nawet wujek ich wozi bo my z Ł. w pracy od świtu ;)

Zrobilismy tez pamiętniki przedszkolne ;) Tylko zapominamy o nich. Ale je mamy, kupiłam naklejki z carsami i założenie było takie, że w nagrodę po przedszkolu każdy z chłopaków wybiera sobie jeden obrazek i przykleja.

U ALicji pomogło takie coś na jej histerię przy kąpieli. Spróbuj, dzieciaki uwielbiają naklejki ;)

Edytowane przez aneta-we
https://forum.murator.pl/topic/134930-pod-zielonym-dachem-komentarze/page/297/#findComment-4294867