Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Aneta,mój syn jest w II klasie ,na półrocze w zachowaniu-kultura osobista pani podkreśliła"czasami stwarza sytuacje konfliktowe" i "kulturalnie zachowuje się na terenie szkoły". Na razie zobaczę ,w którym kierunku będzie szło dalsza zachowanie :roll:

kamlotek, niektóre dzieciaki muszą dorosnąć prawda? Będzie coraz lepiej, mama nadzieję. :roll:

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No coś Ty,Zbysiu na pewno miał na myśli To,że jest pilną uczennicą :wink:

:oops: a ja tak od razu o to złe posadzam :oops: :oops:

Wszystko przez to, ze poza radoscią z sukcesów martwię się zachowaniem, chociaż chyba bardziej niestarannością w pisaniu i wykonywaniu prac plastycznych :-?

Zbysiu, przepraszam http://forum.blizniaki.net/images/smiley_icons/poklon.gif http://forum.blizniaki.net/images/smiley_icons/poklon.gif

Każdy z nas dorastał i dorosnąć musiał. To samo czeka nasze pociechy. Przynajmniej wiem,że mam dziecko. Jest jedynakiem i mało ma doczynienia z sytuacjami konfliktowymi z rówieśnikami. Pani mówi,że Mały bierze udział w czymś udział,a potem jak co do czego,to on nic nie robił lub xzostaje kozłem ofiarnym,bo jest ktoś bardziej sprytny od niego. Ale cóż musi się wyrobić :wink:

No coś Ty,Zbysiu na pewno miał na myśli To,że jest pilną uczennicą :wink:

:oops: a ja tak od razu o to złe posadzam :oops: :oops:

Wszystko przez to, ze poza radoscią z sukcesów martwię się zachowaniem, chociaż chyba bardziej niestarannością w pisaniu i wykonywaniu prac plastycznych :-?

Też to ma :o Prace wykonuje"niechętnie :-?

Ale mój brat mówi,że wielcy ludzie przeważnie mieli talenty wysypkowe :wink: :lol:

Olaboga, nie było mnie tu raptem chwilkę a tu już tyle się działo ! Z tą podróżą to faktycznie jakieś fatum, dobrze że udało się bezpiecznie do domu wrócić.

Pozdrawiam i załączam coś na osłodę Ktoś tu lubi gorzką czekoladę.... :p )

http://www.bankier.pl/static/att/45000/1749944_czekolada1.jpg

A nie pochwaliłam sie najważniejszym: wczoraj była wywiadówka i jestem cała dumna z mojego dziecka.

Na sprawdzianie semestralnym wypadła super. Zdobyła 93 % . Jest w piatce najlepszych dzieciaków w klasie.

gratuluję małej zdolniachy:)

ja marzę żeby moja córcia się chciała uczyć i żeby sprawiało jej to przyjemność, to będzie dla mnie największa nagroda.

co do zdolności dziecka to kolega z pracy opowiadał dziś ze został wezwany na rozmowe do szkoły swojej córki ( mała jest w zerówce) że dziecko jest poniżej poziomu który powinna reprezentowac w zerówce, mianowicie nie umie liczyc i dodawać do 10, nie zna liter. nie potrafi odróżnić która to lewa a która prawa strona, bardzo niestarannie i niechętnie pisze,

troche mnie to zdziwiło bo moja mała ma 4 lata i takie umiejetności opanowane.

bardzo dużo czasu jej poswiecam, uczymy sie przez zabawę i bardzo się ciesze że widac efekty i Kinga jest chętna do nauki, mam nadzieje że zawsze tak bedzie :roll:

A nie pochwaliłam sie najważniejszym: wczoraj była wywiadówka i jestem cała dumna z mojego dziecka.

Na sprawdzianie semestralnym wypadła super. Zdobyła 93 % . Jest w piatce najlepszych dzieciaków w klasie.

gratuluję małej zdolniachy:)

ja marzę żeby moja córcia się chciała uczyć i żeby sprawiało jej to przyjemność, to będzie dla mnie największa nagroda.

co do zdolności dziecka to kolega z pracy opowiadał dziś ze został wezwany na rozmowe do szkoły swojej córki ( mała jest w zerówce) że dziecko jest poniżej poziomu który powinna reprezentowac w zerówce, mianowicie nie umie liczyc i dodawać do 10, nie zna liter. nie potrafi odróżnić która to lewa a która prawa strona, bardzo niestarannie i niechętnie pisze,

troche mnie to zdziwiło bo moja mała ma 4 lata i takie umiejetności opanowane.

bardzo dużo czasu jej poswiecam, uczymy sie przez zabawę i bardzo się ciesze że widac efekty i Kinga jest chętna do nauki, mam nadzieje że zawsze tak bedzie :roll:

nowa norma programowa mówi o tym że dzieci 6-letnie nie ucza sie czytac i pisac, odbywa się to w klasach I-II.

Nizej cyt. :

Nowa podstawa programowa zmienia zakres edukacji w zerówce, dostosowując ją do młodszych, 5-letnich dzieci. Wg nowej podstawy, dzieci w zerówce nie będą uczyły się czytania ani pisania. Te umiejętności są przewidziane dopiero w klasie I.

A szczególy z podstawy programowej dla przedszkoli i oddziałów pzredszkolnych na teamt "nauki" czytania i pisania tu:

14. Kształtowanie gotowości do nauki czytania i pisania.

Dziecko kończące przedszkole i rozpoczynające naukę w szkole podstawowej:

1) potrafi określić kierunki oraz miejsca na kartce papieru, rozumie polecenia typu:

narysuj kółko w lewym górnym rogu kartki, narysuj szlaczek, zaczynając od lewej

strony kartki;

2) potrafi uwaŜnie patrzeć (organizuje pole spostrzeŜeniowe), aby rozpoznać i

zapamiętać to, co jest przedstawione na obrazkach;

3) dysponuje sprawnością rąk oraz koordynacją wzrokowo-ruchową potrzebną do

rysowania, wycinania i nauki pisania;

4) interesuje się czytaniem i pisaniem; jest gotowe do nauki czytania i pisania;

5) słucha np. opowiadań, baśni i rozmawia o nich; interesuje się ksiąŜkami;

6) układa krótkie zdania, dzieli zdania na wyrazy, dzieli wyrazy na sylaby; wyodrębnia

głoski w słowach o prostej budowie fonetycznej;

7) rozumie sens informacji podanych w formie uproszczonych rysunków oraz często

stosowanych oznaczeń i symboli, np. w przedszkolu, na ulicy, na dworcu.

Nie wiem dlaczego Pani tego dziecka sie czepia. Nie zna liter, pisze niestarannie :o :-?

Moze rodzice powinni tę Panią zaznajomic z normą programową :roll:

no teraz tak jest, wcześniej nie bardzo mnie takie rzeczy dotyczyły to i nie bylam na bieżąco, też mi sie wydaje ze dziecko po to idzie do szkoly żeby się dopiero uczyć, dzieci rozwijaja sie różnie i może takiemu maluchowi trzeba poświęcic więcej czasu żeby nadrobił zaległości a nie piętnować na forum klasy ale wyrównywanie różnic programowych nie jest w szkolach mocna strona.

tez tak uważam, poza tym 6 letnie dziecko powinno umiec złożyc literki w wyraz i odczytać jakieś proste komunikaty, dzieci w przedszkolu i zerówce uczyły sie przez zabawę, idąc do 1 klasy łatwiej było im sie poruszać w proponowanej trudniejszej tematyce zajęć i rozszerzać wiedze teraz beda musiały skupić się na nauce pisania czytania i liczenia i to juz będzie na prawdziwych lekcjach.

Dla mnie to tez duże zmiany. ALicja uczyła sie czytania w przedszkolu, w zerówce (przedszkolnej) czytała, w I klasie pochłaniała juz dość grube książki (Dzieci z Bullerbyn na przykład) a teraz ma przeczytane wszystkie części Harego Pottera.

Nie rozumiem w czym ma przeszkadzac przedszkolakom czytanie :roll:

Kto te normy wymysla? Skoro wyrównywanie sznas dla dzieci to powinny sę chyba wszystkie uczyc wczesniej. A tak: wczesniej do szkoły a nauka później.

:roll:

Wczoraj wieczorem odsnieżałam, rano troche też. Teraz własnei skończyłam i zaczęło mocno sypac :evil:

Juz wiem jak będzie rano. Pewnie gorzej niz dziś, a było tak:

http://lh3.ggpht.com/_8Plan52eFtk/S2HYeXeM2wI/AAAAAAAACHc/y1qY6l97WSw/droga2.jpg

To moja uliczka o 5:45 :roll: :-?

Rany, zapomniałam. Jutro nie musze jechac tak rano. Hurrra!!!!!!

Będę w pracy od 10-tej, może od 11-tej

:) . I może jakas dobra dusza odsniezy przynajmniej częśc drogi :wink: A przynajmniej nie ja zrobie pierwsze ślady :wink:

http://emoty.blox.pl/resource/szczena.gif

A ja dzis jeszcze w domku, właśnei wciągamy racuszki. I kawe zdążyłam wypic.

BAAAAJKAAAA!

Witam!! :p

ja tez dzis siedze w domku , pije kawke i nie chce mi sie nic robić :lol: :lol:

ja też dzis w domku :lol:

stwierdziłam że skoro już wypłatę na koncie mam to mogę poleniuchować-nich inni popracują :wink:

A ja dzis jeszcze w domku, właśnei wciągamy racuszki. I kawe zdążyłam wypic.

BAAAAJKAAAA!

Witam!! :p

ja tez dzis siedze w domku , pije kawke i nie chce mi sie nic robić :lol: :lol:

ja też dzis w domku :lol:

stwierdziłam że skoro już wypłatę na koncie mam to mogę poleniuchować-nich inni popracują :wink:

inni właśnie w pracy są :wink: Bo wypłaty jeszcze nie mają. :(

A droge wyżej mam zaje..fajną , co? :wink: