anpola 14.12.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 jak w temacie!Jakie rodzaj ogrzewania zastosowaliście przy duzych powierzchniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.12.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 zdefiniuj : "duże powierzchnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpola 14.12.2009 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 powierzchnia uzytkowa 240 m2, natomiast powierzchnia przeszkleń 100m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.12.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 powierzchnia uzytkowa 240 m2, natomiast powierzchnia przeszkleń 100m2 Parterówka ? Z poddaszem ? Z anresolą ? Kubatura ? Hala przemysłowa ? jakie masz paliwa dostępne ? Bardziej lakonicznie się nie da ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpola 14.12.2009 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 patrerówka, bez poddasza uzytkowegozasatanawiam się czy gaz czy paliwo stałe np drewno lub ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 14.12.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 przeczytaj sobie moją ostatnią wypowiedź z tego wątku ( nie chcę się powtarzać z tym samym tekstem ) http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908-6240.htm Dużo może Ci to powiedzieć to, że powierzchnia pomieszczen i przeszkleń niewiele może mieć wspólnego z proporcjonalnym doborem ich ogrzewania. Rodzaj ogrzewania ( tak baaaardzo ogólnie ):dom energochłonny - pompa ciepła, węgiel, owies, palety itp.dom średnioenergochłonny - średnioenergooszczędny - gaz,dom energooszczedny, pasywny - prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.12.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 to co Ty dziewczyno masz szklany dach ????? 100 mkw to np. 50 metrów na 2 metry (albo np. 30 metrów na 3 metry) jesteś pewna, że masz 100 mkw przeszkleń ? Ja rozumiem, że ludzie mają wysokie parterówki, ale chyba nie na 5 m ?. Najtaniej - paliwo stałe - ale obsługowo. Najtańsze w utrzymaniu bezobsługowe - pc + reku i i nne gwc i płaszcze wodne A potem gaz z ulicy (nie z butli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpola 14.12.2009 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 dom jest dosyć nietypowy, w zasadzie to wszystkie okna są nietypowe bo wszystkie dookoła domu wyglądają jak okna balkonowye tylko sporo większe. W samym salonie mam dwa okna 2,70x1,8 i jedno 2,70x3m? kubatura domu to 1248m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.12.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 2,70 x 3,0 to nadal 8,1 mkw :) ALe ok - nie widzę projektu to się moge mylić ( a jak widzę dom ma 5,20 metra wysokości, więc jesli takie masz okna to możliwe ... sądząc z kubatury ...) Zakładam też, że masz strop - nie jest to otwarta przestrzeń ... czy może też ? Zajrzyj do tematu "ile gazu Wam poszło w tym sezonie". Między innymi podaję wartości za pierwszy rok grzania przy ok 1200 m3 (mokre ściany więc niemiarodajnie , ale kiedyś i Ty zaczniesz grzać). Nie jest istotne jakie wybierzesz ogrzewanie tylko na jakie CIe stać i do jakiego masz dostęp- czyt, jakie Ci się opłaca. Policz ile ciepła potrzebuje Twój dom, jakie okna/profile/szyby/ drzwi / jakie materiał na ściany, ocieplenie zewnętrzne, ocieplenie strychu etc etc i policz zapotrzebowanie. Zreszta zajrzyj do projektu - ma być . Wtedy łatwo się dowiesz ile potrzebujesz i na co Cię stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.12.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Tu : http://forum.muratordom.pl/ile-gazu-poszlo-wam-juz-w-tym-sezonie,t60961.htm Czytaj od ostatniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.12.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Rodzaj ogrzewania ( tak baaaardzo ogólnie ): dom energochłonny - pompa ciepła, węgiel, owies, palety itp. dom średnioenergochłonny - średnioenergooszczędny - gaz, dom energooszczedny, pasywny - prąd. Chyba muszę zaprotestowac - i to zdecydowanie. A co jak nie ma gazu? Tzw. "opłacalność" danego rozwiazania wynika zarówno od zużycia kWh/m2 ale i od powierzchni ogrzewanej. Nie bagatelny jest również udział CWU. Moim zdaniem przy powierzchni 240m2 pompa ciepła bedzie "opłacalna" również w domu energooszczędnym. A jak dodasz do tego CWU np. dla 6 osób, to okazać sie może, że PCi jest najrozsądniejszym wyborem. Im wiekszy dom tym bardziej opłaca sie jego dobre ocieplenie i tani sposób eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.12.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 100m2 okien? Jesli to nie pomyłka to szacun Moje niecałe 60 sie chowa, mimo, że okno w salonie mam 4x2,75m W każdym razie pytanie jest z gatunku "włącz szklaną kulę". Nefer juz napisała listę pytań. Jeśli chcesz sensownej odpowiedzi, to daj nam jakieś dane. Nie chce Ci się pisać, a chcesz sie czegoś dowiedzieć? Niefajnie. sSiwy12 Nie wiemy, czy jest gaz czy nie ma. Jak jest, moim zdaniem na razie to dobry wybór. Chyba, że ktoś lubie biegać z węglem albo pelletem. Ale jakoś mi sie wydaje, że jak ktoś strzela sobie parterówke o powierzchni 240m2 ze 100m2 okien, to raczej nie będzie sobie rączek brudził Gwoli ścisłości - ja tez swoich nie zamierzam brudzić i będę miał (może wreszcie!) gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.12.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Gwoli ścisłości - ja tez swoich nie zamierzam brudzić i będę miał (może wreszcie!) gaz. Czego Ci serdecznie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpola 14.12.2009 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 przecież napisała. Parterówka, bez poddasza użytkowego bo z płaski dachem, za to bardzo rozłozysta i przeszkolona. Powierzchnia uzytkowa 240 m2 natomiast kubatura 1248 m3. Zastanawiam się nad gazem ziemnym lub paliwem stałym: drewno lub ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.12.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Źle napisałem. Gaz umieściłem w kontekscie "podziału domów" - i to gaz z rury, bo z butli wychodzi tak samo jak ogrzewanie prądem, a nawet moze byc wieksze majac na uwadze mozliwość II taryf energetycznych. Moja wina - przepraszam. Natomiast prawdą jest, i zawsze to "głoszę", że jeśli jest gaz z rury to biorąc pod uwagę tyko aspekt ekonomiczny, teza, ze PCi jest opłacalna, jest bardzo trudny do obronienia - zwłaszcza jak muszą być kolektory pionowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.12.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 przecież napisała. Parterówka, bez poddasza użytkowego bo z płaski dachem, za to bardzo rozłozysta i przeszkolona. Powierzchnia uzytkowa 240 m2 natomiast kubatura 1248 m3. Zastanawiam się nad gazem ziemnym lub paliwem stałym: drewno lub ekogroszek. Albo chce Ci się pilnować podajnika - czyli dorzucać do pieca i miec taniej albo nie chce CI się dorzucać do pieca i masz gaz z ulicy - ale drożej tylko bezobsługowo. To na tym etapie tyle , bo więcej nie wiemy. Zajrzyj do projektu - tam znajdziesz zapotrzebowanie i może policzyć ile wychodzi za co . Ale kluczowe jest JAK i Z CZEGO zbudujesz i JAKIE okna/profile kupisz i czy będziesz miała czy nie MOSTKI CIEPLNE i jakie będziesz miała na koniec straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.12.2009 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Na moim przykładzie (dom podobnej wielkości, nieco mniej okien i piętrowy) wyszło mi, że najlepiej dobrze ocieplić i zastosowac reku (tymi rencami robione ehehee) a grzac gazem, niż ładować kilkadzisiąt tysięcy w pompę ciepła. Szczególnie, że jak sSiwy12 już zauwazył, u mnie kolektory pionowe wysadzały cała sprawę bardzo skutecznie. Ale poziomych bym po prostu nie zrobił, nawet jakbym mógł - za duże ryzyko jak dla mnie. No a wegiel wykluczyłem w przyczyn wyżej przytoczonych Czego Ci serdecznie życzę Weź nic nie mów... W tym tygodniu mają podłączyc po 2 (słownie DWÓCH!!!!) latach! Sk... pie.... je.... w d... ch.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 14.12.2009 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 przecież napisała. Parterówka, bez poddasza użytkowego bo z płaski dachem, za to bardzo rozłozysta i przeszkolona. Powierzchnia uzytkowa 240 m2 natomiast kubatura 1248 m3. Zastanawiam się nad gazem ziemnym lub paliwem stałym: drewno lub ekogroszek. Przecież masz gaz płynny, to po co pytasz... http://forum.muratordom.pl/po-ile-macie-gaz-z-gaspolu-teraz-chca-2-65-zl-l,t176213.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpola 14.12.2009 23:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 przecież napisała. Parterówka, bez poddasza użytkowego bo z płaski dachem, za to bardzo rozłozysta i przeszkolona. Powierzchnia uzytkowa 240 m2 natomiast kubatura 1248 m3. Zastanawiam się nad gazem ziemnym lub paliwem stałym: drewno lub ekogroszek. Przecież masz gaz płynny, to po co pytasz... http://forum.muratordom.pl/po-ile-macie-gaz-z-gaspolu-teraz-chca-2-65-zl-l,t176213.htm właśnie dlatego pytam, bo nie chcę płynnego w moim nowym domku. No dobra koniec na diś idę spać, bo rano do pracy trzeba wstac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 15.12.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 nie znam cenników. Cenę wziełam z rachunku jaki dostałam w ostatnim czasie. Mam zuzycie faktyczne 422 m3 a rachunek na kwotę 775 zł. To co zużywasz..? I w którym z wątków mijasz się z prawdą..???! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts