Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom 240 m2, duże przeszklenia - jakie ogrzewanie?

anpola

Recommended Posts

przeczytaj sobie moją ostatnią wypowiedź z tego wątku ( nie chcę się powtarzać z tym samym tekstem )

http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908-6240.htm

Dużo może Ci to powiedzieć to, że powierzchnia pomieszczen i przeszkleń niewiele może mieć wspólnego z proporcjonalnym doborem ich ogrzewania.

Rodzaj ogrzewania ( tak baaaardzo ogólnie ):

dom energochłonny - pompa ciepła, węgiel, owies, palety itp.

dom średnioenergochłonny - średnioenergooszczędny - gaz,

dom energooszczedny, pasywny - prąd.

to co Ty dziewczyno masz szklany dach ?????

100 mkw to np. 50 metrów na 2 metry (albo np. 30 metrów na 3 metry) jesteś pewna, że masz 100 mkw przeszkleń ? :o

Ja rozumiem, że ludzie mają wysokie parterówki, ale chyba nie na 5 m ?.

Najtaniej - paliwo stałe - ale obsługowo.

Najtańsze w utrzymaniu bezobsługowe - pc + reku i i nne gwc i płaszcze wodne

A potem gaz z ulicy (nie z butli)

2,70 x 3,0 to nadal 8,1 mkw :):) ALe ok - nie widzę projektu to się moge mylić ( a jak widzę dom ma 5,20 metra wysokości, więc jesli takie masz okna to możliwe ... sądząc z kubatury ...) Zakładam też, że masz strop - nie jest to otwarta przestrzeń ... czy może też ?

Zajrzyj do tematu "ile gazu Wam poszło w tym sezonie". Między innymi podaję wartości za pierwszy rok grzania przy ok 1200 m3 (mokre ściany więc niemiarodajnie , ale kiedyś i Ty zaczniesz grzać).

Nie jest istotne jakie wybierzesz ogrzewanie tylko na jakie CIe stać i do jakiego masz dostęp- czyt, jakie Ci się opłaca. Policz ile ciepła potrzebuje Twój dom, jakie okna/profile/szyby/ drzwi / jakie materiał na ściany, ocieplenie zewnętrzne, ocieplenie strychu etc etc i policz zapotrzebowanie. Zreszta zajrzyj do projektu - ma być .

Wtedy łatwo się dowiesz ile potrzebujesz i na co Cię stać.

Rodzaj ogrzewania ( tak baaaardzo ogólnie ):

dom energochłonny - pompa ciepła, węgiel, owies, palety itp.

dom średnioenergochłonny - średnioenergooszczędny - gaz,

dom energooszczedny, pasywny - prąd.

Chyba muszę zaprotestowac - i to zdecydowanie. 8)

A co jak nie ma gazu?

Tzw. "opłacalność" danego rozwiazania wynika zarówno od zużycia kWh/m2 ale i od powierzchni ogrzewanej. Nie bagatelny jest również udział CWU. Moim zdaniem przy powierzchni 240m2 pompa ciepła bedzie "opłacalna" również w domu energooszczędnym.

A jak dodasz do tego CWU np. dla 6 osób, to okazać sie może, że PCi jest najrozsądniejszym wyborem. Im wiekszy dom tym bardziej opłaca sie jego dobre ocieplenie i tani sposób eksploatacji.

100m2 okien? Jesli to nie pomyłka to szacun :) Moje niecałe 60 sie chowa, mimo, że okno w salonie mam 4x2,75m :lol:

W każdym razie pytanie jest z gatunku "włącz szklaną kulę". Nefer juz napisała listę pytań. Jeśli chcesz sensownej odpowiedzi, to daj nam jakieś dane. Nie chce Ci się pisać, a chcesz sie czegoś dowiedzieć? Niefajnie.

sSiwy12 Nie wiemy, czy jest gaz czy nie ma. Jak jest, moim zdaniem na razie to dobry wybór. Chyba, że ktoś lubie biegać z węglem albo pelletem. Ale jakoś mi sie wydaje, że jak ktoś strzela sobie parterówke o powierzchni 240m2 ze 100m2 okien, to raczej nie będzie sobie rączek brudził :)

Gwoli ścisłości - ja tez swoich nie zamierzam brudzić i będę miał (może wreszcie!) gaz.

Źle napisałem. Gaz umieściłem w kontekscie "podziału domów" - i to gaz z rury, bo z butli wychodzi tak samo jak ogrzewanie prądem, a nawet moze byc wieksze majac na uwadze mozliwość II taryf energetycznych.

Moja wina - przepraszam. :oops:

Natomiast prawdą jest, i zawsze to "głoszę", że jeśli jest gaz z rury to biorąc pod uwagę tyko aspekt ekonomiczny, teza, ze PCi jest opłacalna, jest bardzo trudny do obronienia - zwłaszcza jak muszą być kolektory pionowe.

przecież napisała. Parterówka, bez poddasza użytkowego bo z płaski dachem, za to bardzo rozłozysta i przeszkolona. Powierzchnia uzytkowa 240 m2 natomiast kubatura 1248 m3. Zastanawiam się nad gazem ziemnym lub paliwem stałym: drewno lub ekogroszek.

Albo chce Ci się pilnować podajnika - czyli dorzucać do pieca i miec taniej

albo

nie chce CI się dorzucać do pieca i masz gaz z ulicy - ale drożej tylko bezobsługowo.

To na tym etapie tyle , bo więcej nie wiemy.

Zajrzyj do projektu - tam znajdziesz zapotrzebowanie i może policzyć ile wychodzi za co .

Ale kluczowe jest JAK i Z CZEGO zbudujesz i JAKIE okna/profile kupisz i czy będziesz miała czy nie MOSTKI CIEPLNE i jakie będziesz miała na koniec straty ciepła.

Na moim przykładzie (dom podobnej wielkości, nieco mniej okien i piętrowy) wyszło mi, że najlepiej dobrze ocieplić i zastosowac reku (tymi rencami robione ehehee) a grzac gazem, niż ładować kilkadzisiąt tysięcy w pompę ciepła. Szczególnie, że jak sSiwy12 już zauwazył, u mnie kolektory pionowe wysadzały cała sprawę bardzo skutecznie. Ale poziomych bym po prostu nie zrobił, nawet jakbym mógł - za duże ryzyko jak dla mnie.

No a wegiel wykluczyłem w przyczyn wyżej przytoczonych :)

Czego Ci serdecznie życzę

Weź nic nie mów... :evil: W tym tygodniu mają podłączyc po 2 (słownie DWÓCH!!!!) latach! Sk... pie.... je.... w d... ch.... :evil:

przecież napisała. Parterówka, bez poddasza użytkowego bo z płaski dachem, za to bardzo rozłozysta i przeszkolona. Powierzchnia uzytkowa 240 m2 natomiast kubatura 1248 m3. Zastanawiam się nad gazem ziemnym lub paliwem stałym: drewno lub ekogroszek.

Przecież masz gaz płynny, to po co pytasz... :lol: :lol: :lol: :lol:

http://forum.muratordom.pl/po-ile-macie-gaz-z-gaspolu-teraz-chca-2-65-zl-l,t176213.htm

Przecież masz gaz płynny, to po co pytasz... :lol: :lol: :lol: :lol:

http://forum.muratordom.pl/po-ile-macie-gaz-z-gaspolu-teraz-chca-2-65-zl-l,t176213.htm

właśnie dlatego pytam, bo nie chcę płynnego w moim nowym domku.

No dobra koniec na diś idę spać, bo rano do pracy trzeba wstac.