sql 14.12.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 witam,powoli zaczynam kompletować kotłownię i jest jedna kwestia,chciał bym mieć dwa obiegi grzewcze - grzejniki + podłogówka, przy czym kłopot jest taki, że rzuciłem tylko jeden kabel do kotłowni - z salonu (czyli podłogówka), natomiast nie mam jak łapać temperatury w gabinecie i sypialniach,nie bardzo chciał bym też kuć ściany i wiercić stropy (kotłownia jest w piwnicy - dokładnie pod gabinetem),czy do ww pieca (a chyba na taki się zdecyduję) można zamontować radiową pokojówkę?sterowanie czasowe będzie w kotłowni (na FW 200), więc potrzeba mi tylko najprostszy czujnik z opcją +/- temperatury z ręki.czy da się to zrobić? jak w ogóle działają te radia - przejdzie przez 20cm monolit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 16.12.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Mam podobny problem, tylko że u mnie szlag trafił przewód łączący Eurostera z kotłem po 2 sezonach grzewczych. Też nie mam ochoty kuć ścian i chcę przejść na radiówkę. Pytałem w jednym sklepie, sprzedawca zachęcał mnie do kupna regulatora Micro Tybox firmy Delta Dore. Twierdził, że jest o klasę lepszy od Eurostara, gdyż pracuje na większej częstotliwości, a Euroster z powodu mniejszej częstotliwości dłużej łączy się z kotłem i z tego powodu występują opóźnienia reakcji kotła na komendy regulatora. Z kolei mój znajomy ma Eurostera zamontowanego w socrealistycznym klocku na piętrze, kocioł w piwnicy i podobno wszystko działa bez zarzutu. Komu tu wierzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.12.2009 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Delta dore jest ładniejszy od Euroster i trochę bardziej bystry. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 17.12.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Radiowa pokojówka? Brzmi intrygująco i zarazem zachęcająco. Ciekawe czy jest też radiowy kamerdyner? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 18.12.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Delta dore jest ładniejszy od Euroster i trochę bardziej bystry. pozdr adam O ile bardziej bystry i o co w tej bystrości biega ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 18.12.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 W bystrości tej idzie o to, że Euroster wyłączy kocioł dopiero jak temperatura w pomieszczeniu przekroczy żądaną temperaturę. Ciepła woda w grzejnikach spowoduje jeszcze jakiś wzrost temperatury i przegrzanie pomieszczenia. Delta dore wyłączy regulator chwilę wcześniej i poczeka czy wzrost temperatury spowoduje przekroczenie temperatury żądanej. Poza tym Delta jest ładniejsza, ma funkcję chwilowej zmiany w godzinach i dniach. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 19.12.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Wielkie dzięki. Ale ciągle się waham, szkoda mi wywalić 300 pln i to a na Allegro bo u mnie w Sączu krzyczą ok. 380 pln. Teraz kocioł chodzi na okrągło bez regulatora pokojowego, pogodówkę też wypiąłem i spalanie ma bardzo zbliżone do poprzednich sezonów. Częściej odwiedzam kotłownię bo temp. ustawiam ręcznie na kotle, plusem jest też to że okna dachowe się nie roszą. Z kolei fajnie jest wszystkim sterować z salonu i mieć w chałupie dokładnie taką temp. jaką się ustawiło na regulatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 20.12.2009 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Od ręcznego ustawiania siądzie płyta w kotle i będziesz musiał kupić nową i wtedy przy okazji kupisz regulator tak też można tylko czy warto? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 20.12.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Kurde, brzmi nieciekawie , chociaż kociłoł ma jeszcze 2,5 roku gwarancji. Widzę, że mocno siedzisz w temacie, napisz więc dlaczego ręczne manipulacje mają tak niekorzystny wpływ na płytę ( chodzi chyba o jakąś elektronikę). Z góry, a nawet z gór dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 20.12.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Od częstego kręcenia (lub naciskania guzików) wyrabia sie np. potencjometr w zakresie najczęściej ustawianym np. 3. Objawy są takie, że później elektronika wariuje z temperaturą nastawioną i piec zapala i gaśnie. Można wtedy wybrać inny zakres temperatury gdzie potencjometr nie jest wyjechany i dalej kręcić Niby drobiazg ale nikt się nie bawi w naprawę potencjometra tylko w wymianę płyty. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 20.12.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Banalna ale b. słuszna uwaga. Wielkie dzięki za szybkie i mądre podpowiedzio/odpowiedzi. Generalnie kocioł ustawiam na niskich parametrach i staram sie robić to niezbyt często. Pewnie kupię tę radiówkę Delta Dore ale szlag mnie trafia jak pomyślę o tym padniętym kablu w ścianie. Wszystko mogło sobie dalej hulać , a tu masz. Gdyby gość wykonujący u mnie instalację c.o. puścił w ścianę cztero a nie dwużyłowy przewód, to nie byłoby problemu. Zawsze któraś żyła byłaby sprawna, ale kto mógł przypuszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 20.04.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Skończyło się na tym, że tydzień temu przeprowadziłem delikatne kucie ścianki. Wstawiłem nowy przewód, potem gipsik, na to farba. Ściana jak nowa i Euroster hula jak dawniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts