Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Własna sklejka drewniana - jak to zrobic ?

bleble

Recommended Posts

czesc chcialbym zrobic wlasna sklejke drewniana i zalezaloby mi na duzej ilosci warst samego drewna, czy istnieje mozliwosc zrobienia sklejki poslugujac sie fornirem ?, czy taka sklejka bedzie wytrzymala ?

(chodzi mi o to aby przy grubosci okolo 2 cm deski , deska posiadala okolo 10+ warst samego drewna)

dzieki z gory za odpowiedz :)

Gość ANSEXXX
czesc chcialbym zrobic wlasna sklejke drewniana i zalezaloby mi na duzej ilosci warst samego drewna, czy istnieje mozliwosc zrobienia sklejki poslugujac sie fornirem ?, czy taka sklejka bedzie wytrzymala ?

(chodzi mi o to aby przy grubosci okolo 2 cm deski , deska posiadala okolo 10+ warst samego drewna)

dzieki z gory za odpowiedz :)

odpowiedz NIE do wykonania sklejki potrzebna jest prasa i odpowiedni klej a jeżeli nie posiadasz takowej wiedzy to Twierdzę ze i prasy więc przypuszczam taniej wyjdzie kupić Tobie gotową sklejkę

podam linka i wybierz sobie rodzaj drewna i grubość http://www.sklejki.pl/sklejka/

Zależy co masz na myśli pisząc sklejka. Jeżeli ma być to płyta o większych rozmiarach to tak jak Anse napisał trzeba robić to pod prasą. Jeżeli chcesz tylko zrobić listwę z drewna klejonego czy jakis nieduży element (np wygięty) to można bez problemu. Kleisz na wzorniku, ściskasz ściskami i wszystko. Klejenie drewna ma sens tylko wtedy gdy nie możesz kupić gotowego tego co potrzebujesz.