Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sądzicie o Ytong Energio 48 cm?

Recommended Posts

mam zamiar z tego budować poddasze ale ciekawi mnie opinia Ytongowców. Pytam ponieważ są osoby o skrajnie różnych opiniach. Czy rzeczywiście wieje spoinami pionowymi? jesli tak to jakwyeliminować błędy przy takim murowaniu? jest to materiał stosunkowow nowy wieć może ktoś napisac jakie są cenniki? będę wczięczy za każdą opinię

mam zamiar z tego budować poddasze ale ciekawi mnie opinia Ytongowców. Pytam ponieważ są osoby o skrajnie różnych opiniach. Czy rzeczywiście wieje spoinami pionowymi? jesli tak to jakwyeliminować błędy przy takim murowaniu? jest to materiał stosunkowow nowy wieć może ktoś napisac jakie są cenniki? będę wczięczy za każdą opinię

Odpuść sobie , szkoda kasy 8)

Chyba że lubisz pić wódke z kufla niż z kieliszka :D :D

wieniec musi być na 100% i wiem, że będzie musiałbyć docieplony porządnie choć jako laik nie wie mdokłądnie co sie kryje pod pojęcie mdocieplenie wieńca. za tydzieńmam odebrać rysunek i pierwsze co chce zrobić to zapoznać się z ofertami wykonawców i pocięcie drzewa na więźbe aby do wiosny ( maj) przeschło

Stawiasz te ścianki na czym ? Co jest poniżej stropu? Jeżeli budynke który podczas ten rozbudowy ocieplisz to zrób ściany z gazobetonu 24cm na tym wieńce żelbetowe i oklej cłąość styro 12-15. Zysk w postaci miejsca wewnątrz i pewnie troche kasy zostanie a i cieplej będzie.

Ten bloczek to nic innego jak beton komórkowy odmiany 350 o wytrzymałości popularnej odmiany 400.

Jest niestety droższy to fakt.

Chyba że lubisz pić wódke z kufla niż z kieliszka

Bywało kiedyś...czasami... nie polecam!!

na tym murze gr. 48cm z Ytonga wypadałoby /nie znam projektu nie jestem pewny/ zrobić coś w rodzaju żelbetowego wieńca.... piękny mostek termiczny wyjdzie...

Wieniec jest wylewany w kształtce "U", gdzie umieszcza się też wkładkę ze styropianu bądź wełny więc mostka nie ma.

EDIT: aha i jeszcze jedno oni podają w swoich ulotkach parametry cieplne z pewnym zapasem tzn. w rzeczywistości są nieco lepsze niż te w folderach reklamowych

Ten bloczek to nic innego jak beton komórkowy odmiany 350 o wytrzymałości popularnej odmiany 400.

Jest niestety droższy to fakt.

Wieniec jest wylewany w kształtce "U", gdzie umieszcza się też wkładkę ze styropianu bądź wełny więc mostka nie ma.

EDIT: aha i jeszcze jedno oni podają w swoich ulotkach parametry cieplne z pewnym zapasem tzn. w rzeczywistości są nieco lepsze niż te w folderach reklamowych

I jak tu dyskutować? Zabił was faktami. Douczta się chlapaki! :lol: :lol: :lol: (o reklamie też :) )

Każda tego typu szanująca się firma powinna mieć w zakładzie laboratorium, gdzie pobiera się wyprodukowane bloczki i poddaje różnym testom.

Znaczy lab. jest Xelli pewnie, ale badają tam akurat wyroby z betonu komórkowego.

Chodzi im zapewne o zapewnienie w 100% parametrów.

Np. popularne bloczki 36,5 cm mają zazwyczaj co najwyżej u=0,28 czyli o 0,01 mniej.

Wszedłem dzisiaj na stronę Solbetu i co widzę bloczki o grubości 42 cm mają parametr u=0,25 , a miały niedawno u=0,23. Hmm.... no i jak to wytłumaczyć...?