michalkarolina 15.12.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 mam zamiar z tego budować poddasze ale ciekawi mnie opinia Ytongowców. Pytam ponieważ są osoby o skrajnie różnych opiniach. Czy rzeczywiście wieje spoinami pionowymi? jesli tak to jakwyeliminować błędy przy takim murowaniu? jest to materiał stosunkowow nowy wieć może ktoś napisac jakie są cenniki? będę wczięczy za każdą opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.12.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 co to znaczy budowac poddasze? a dól z czego jest ? góre warto stawiać z materiłu o grubosci podobnej do dołu. Nie szkoda Ci miejsa na tym poddaszu ? Przy takim bloczku spokojnie tracisz ze 25cm po obwodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalkarolina 15.12.2009 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 konkretnie ścianki zewnętrzne 100cm wysokości nad niższą kondygnacjąściana w szczycie do kaletnicy około 4 metrówpowierzchnia około 115m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 15.12.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 mam zamiar z tego budować poddasze ale ciekawi mnie opinia Ytongowców. Pytam ponieważ są osoby o skrajnie różnych opiniach. Czy rzeczywiście wieje spoinami pionowymi? jesli tak to jakwyeliminować błędy przy takim murowaniu? jest to materiał stosunkowow nowy wieć może ktoś napisac jakie są cenniki? będę wczięczy za każdą opinię Odpuść sobie , szkoda kasy Chyba że lubisz pić wódke z kufla niż z kieliszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.12.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 na tym murze gr. 48cm z Ytonga wypadałoby /nie znam projektu nie jestem pewny/ zrobić coś w rodzaju żelbetowego wieńca.... piękny mostek termiczny wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalkarolina 15.12.2009 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 wieniec musi być na 100% i wiem, że będzie musiałbyć docieplony porządnie choć jako laik nie wie mdokłądnie co sie kryje pod pojęcie mdocieplenie wieńca. za tydzieńmam odebrać rysunek i pierwsze co chce zrobić to zapoznać się z ofertami wykonawców i pocięcie drzewa na więźbe aby do wiosny ( maj) przeschło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.12.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Stawiasz te ścianki na czym ? Co jest poniżej stropu? Jeżeli budynke który podczas ten rozbudowy ocieplisz to zrób ściany z gazobetonu 24cm na tym wieńce żelbetowe i oklej cłąość styro 12-15. Zysk w postaci miejsca wewnątrz i pewnie troche kasy zostanie a i cieplej będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomocool 15.12.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Ten bloczek to nic innego jak beton komórkowy odmiany 350 o wytrzymałości popularnej odmiany 400. Jest niestety droższy to fakt. Chyba że lubisz pić wódke z kufla niż z kieliszka Bywało kiedyś...czasami... nie polecam!! na tym murze gr. 48cm z Ytonga wypadałoby /nie znam projektu nie jestem pewny/ zrobić coś w rodzaju żelbetowego wieńca.... piękny mostek termiczny wyjdzie... Wieniec jest wylewany w kształtce "U", gdzie umieszcza się też wkładkę ze styropianu bądź wełny więc mostka nie ma. EDIT: aha i jeszcze jedno oni podają w swoich ulotkach parametry cieplne z pewnym zapasem tzn. w rzeczywistości są nieco lepsze niż te w folderach reklamowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomocool 15.12.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Jak nie ma jak jest ? Można dyskotować czy warto sie nim przejmowac czy nie, ale jest na 100% Domyślam się, że chodzi Tobie o przenikanie ciepła do góry wzdłuż pionu ściany. Z drugiej strony robiąc sufit podwieszany można zejść poniżej bloczka "U". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalkarolina 15.12.2009 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 ten mur ma być na domu tzw wysoki parter wybudowany w stanie wojennym cegłą wypalaną z 2 cm przerwą w środku muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.12.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Ten bloczek to nic innego jak beton komórkowy odmiany 350 o wytrzymałości popularnej odmiany 400. Jest niestety droższy to fakt. Wieniec jest wylewany w kształtce "U", gdzie umieszcza się też wkładkę ze styropianu bądź wełny więc mostka nie ma. EDIT: aha i jeszcze jedno oni podają w swoich ulotkach parametry cieplne z pewnym zapasem tzn. w rzeczywistości są nieco lepsze niż te w folderach reklamowych I jak tu dyskutować? Zabił was faktami. Douczta się chlapaki! (o reklamie też ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomocool 15.12.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 I jak tu dyskutować? Zabił was faktami. Douczta się chlapaki! (o reklamie też ) Mam dobrego znajomego pracującego w laboratorium stąd moje zdanie, a nie wynikające z ulotek - domniemywam, że masz je tylko stamtąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.12.2009 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 a w jakim laboratorium??? bardzo ciekawe... czy to jakieś takie laboratorium gdzie produkują amfetaminę itp??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomocool 16.12.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Nie. Pracuje w laboratorium ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.12.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Nie. Pracuje w laboratorium ytonga. To ytong ma labolatorium? Ytong to nazwa handlowa bloczków z BK . Pierwszy raz słyszę że firma w reklamie "pogarsza" swój produkt. Ta Xella to musi strasznie przewrotna bestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomocool 16.12.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Każda tego typu szanująca się firma powinna mieć w zakładzie laboratorium, gdzie pobiera się wyprodukowane bloczki i poddaje różnym testom. Znaczy lab. jest Xelli pewnie, ale badają tam akurat wyroby z betonu komórkowego. Chodzi im zapewne o zapewnienie w 100% parametrów.Np. popularne bloczki 36,5 cm mają zazwyczaj co najwyżej u=0,28 czyli o 0,01 mniej. Wszedłem dzisiaj na stronę Solbetu i co widzę bloczki o grubości 42 cm mają parametr u=0,25 , a miały niedawno u=0,23. Hmm.... no i jak to wytłumaczyć...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.12.2009 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Wszedłem dzisiaj na stronę Solbetu i co widzę bloczki o grubości 42 cm mają parametr u=0,25 , a miały niedawno u=0,23. Hmm.... no i jak to wytłumaczyć...? Mokro się zrobiło. Na wiosnę wyschnie i zrobi się 0.23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts