morfeusz1 15.12.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Jeśli jest już gdzieś taki temat, albo cos o tym w jakimś wątku, to proszę o namiar, bo ja nic na ten temat nie mogę znaleźć w wyszukiwarce, dlatego zakładam nowy temat. Czym można czyscić meble (kuchenne i inne) z MDF-u lakierowanego na biało wysoki połysk? Chodzi mi o takie mycie, czyszczenie, by nie zostawić smug, nie spowodowac zżółknięcia koloru, a zapewnić połysk? Wiem, że sporo osób na FM ma takie meble - czym je czyścicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 15.12.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Na razie płynem do naczyń, bo nie mam nic innego, w czym nie byłoby sody Uczulono mnie w salonie, gdzie robiłam kuchnię, żebym broń Boże nie używała nabłyszczacza (chyba Ajaxu), bo on się błyszczy przez moment, a potem wchodzi w reakcję z lakierem i powoduje jego matowienie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 15.12.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Ja myje/czyszcze lekko wilgotna sciereczka (nie mokra), jak do tej pory nie potrzebowalam zadnych innych plynow do tego jak zwykla wode, ale jesli juz to tez wzielabym plyn do garow, tzn. wode z niewielka jego iloscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 15.12.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Żadna chemia nie jest potrzebna, wystarczy dobrze wykręcona ściereczka z mikrofibry i lśni, że aż w oczy razi. Zero smug, zacieków i smrodu z chemikaliów. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 15.12.2009 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 dzięki za odpowiedzi Tak własnie myslałam, że żadne ajaxy, cify nie wchodzą w grę. Dzisiaj kupiłam dwie ściereczki z mikrofibry i będę tez chyba tak myła. Nigdy nie uzywałam takich ściereczek, ale teraz spróbuję. Kupiłam sciereczkę Jana Niezbędnego i jeszcze jakąs innej firmy w Rossmanie. jeszcze tylko muszę wymyslić czym myć płytę indukcyjną i blat z kompozytu - coby tez nie było smug i zeby nie narobić jakichś uszkodzeń. W tych ajaksach i innych strasznie dużo chemii jest, nie miałam pojęcia o tym wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 15.12.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 ......jeszcze tylko muszę wymyslić czym myć płytę indukcyjną i blat z kompozytu - coby tez nie było smug i zeby nie narobić jakichś uszkodzeń. Kompozyt myje tak samo jak fronty, nie widze potrzeby uzywania czegos innego, po prostu nic w niego nie "wlazi", wiec nie trzeba szorowac, a wystarczy lekko wilgotna szmatka. Plyte indukcyjna myje/przecieram takze wilgotna szmatka, jak potrzeba to z dodatkiem plynu do garow (gdy jest na niej tluszcz np. od smazenia), po przetarciu na mokro od razu przecieram plyte scierka/recznikiem papierowym do sucha, zeby nie bylo smug. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 15.12.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 my samymi ścierkami z mikrofibry domywamy brud budowlany. Są świetne! Nimi też zamierzam w przyszłości myć moje białe meble na wysoki połysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniezniok 15.12.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 A czy prawda jest ze jest koszmar od wiecznie widocznych śladów? Szczegolnie na ciemnym chyba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 15.12.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Potwierdzam sciereczki z mikrofibry rewelacja nie wiem jak w Polsce, ja mieszkam w Norwegii i tutaj są ze specjalną strukturą do luster, łazienek, kurzy, podłogi itp. Ja lustra myje taką ścierka i samą wodą, kuchnie też planuję białą i na wysoki połysk i też będzie mikrofibra. Łazienkę płynami myję tylko raz w tygodniu, na codzień też tylko wilgotna mikrofibra Myślę że to mit z tymi paluchami wszędzie...tak naprawdę są na każdych meblach, na jednych widać mniej, na drugich bardziej ale te białe na wysoki polysk wystarczy przetrzec i lśnią czarne na pewno sa bardzo wymagające, ja bym sie nie zdecydowała na ciemne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts