Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie mdf-u na wysoki połysk

morfeusz1

Recommended Posts

Jeśli jest już gdzieś taki temat, albo cos o tym w jakimś wątku, to proszę o namiar, bo ja nic na ten temat nie mogę znaleźć w wyszukiwarce, dlatego zakładam nowy temat.

Czym można czyscić meble (kuchenne i inne) z MDF-u lakierowanego na biało wysoki połysk? Chodzi mi o takie mycie, czyszczenie, by nie zostawić smug, nie spowodowac zżółknięcia koloru, a zapewnić połysk?

Wiem, że sporo osób na FM ma takie meble - czym je czyścicie?

Na razie płynem do naczyń, bo nie mam nic innego, w czym nie byłoby sody :(

Uczulono mnie w salonie, gdzie robiłam kuchnię, żebym broń Boże nie używała nabłyszczacza (chyba Ajaxu), bo on się błyszczy przez moment, a potem wchodzi w reakcję z lakierem i powoduje jego matowienie!

dzięki za odpowiedzi :D

Tak własnie myslałam, że żadne ajaxy, cify nie wchodzą w grę. Dzisiaj kupiłam dwie ściereczki z mikrofibry i będę tez chyba tak myła. Nigdy nie uzywałam takich ściereczek, ale teraz spróbuję. Kupiłam sciereczkę Jana Niezbędnego i jeszcze jakąs innej firmy w Rossmanie.

jeszcze tylko muszę wymyslić czym myć płytę indukcyjną i blat z kompozytu - coby tez nie było smug i zeby nie narobić jakichś uszkodzeń. W tych ajaksach i innych strasznie dużo chemii jest, nie miałam pojęcia o tym wczesniej :-?

......jeszcze tylko muszę wymyslić czym myć płytę indukcyjną i blat z kompozytu - coby tez nie było smug i zeby nie narobić jakichś uszkodzeń.

Kompozyt myje tak samo jak fronty, nie widze potrzeby uzywania czegos innego, po prostu nic w niego nie "wlazi", wiec nie trzeba szorowac, a wystarczy lekko wilgotna szmatka.

Plyte indukcyjna myje/przecieram takze wilgotna szmatka, jak potrzeba to z dodatkiem plynu do garow (gdy jest na niej tluszcz np. od smazenia), po przetarciu na mokro od razu przecieram plyte scierka/recznikiem papierowym do sucha, zeby nie bylo smug.

Potwierdzam sciereczki z mikrofibry rewelacja :wink: nie wiem jak w Polsce, ja mieszkam w Norwegii i tutaj są ze specjalną strukturą do luster, łazienek, kurzy, podłogi itp. Ja lustra myje taką ścierka i samą wodą, kuchnie też planuję białą i na wysoki połysk i też będzie mikrofibra. Łazienkę płynami myję tylko raz w tygodniu, na codzień też tylko wilgotna mikrofibra :wink:

Myślę że to mit z tymi paluchami wszędzie...tak naprawdę są na każdych meblach, na jednych widać mniej, na drugich bardziej ale te białe na wysoki polysk wystarczy przetrzec i lśnią :lol: czarne na pewno sa bardzo wymagające, ja bym sie nie zdecydowała na ciemne :wink: