michal.bdg 15.12.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 W rozumieniu prawa budowlanego kubatura oznacza “objętość” budynku liczoną jako iloczyn powierzchni rzutu każdej kondygnacji, mierzonej po zewnetrznym obrysie ścian i wysokości danej kondygnacji. W zwiazku z powyzszym rozumiem że jedynym czynnikiem który wpływa na różnicę w kubaturze dla budynku parterowego i piętrowego o tej samej powierzchni są skosy na poddaszu??Pytam bo jak wielu na tym forum jestem "zarażony" energooszczednością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.12.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Kubatura budynku to cała objętośc budynku łacznie np z wyniesieniem zera ponad teren. Kubatura budynku to też grubość dachu. To co pewnie interesuje Ciebie w zwiazku z energią to kubatura pomieszczeń ogrzewanych a ta praktycznie nigdy nie jest kubaturą budynku. I raczej nie jest podawana w projektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.12.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Bardzo dobrze wyjaśnione Można napisać ze kubatura ta która śmiertelnika interesuje to m2 powierzchni użytkowej razy wysokość tych pomieszczeń np u mnie jest ponad 1000m3 kubatury budynku, a 345m3 do ogrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtep 17.04.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 a to ciekawe, hm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 15.12.2013 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Stare, ale sam teraz się złapałem na tym, że szukałem błedu w obliczeniach, a ich wcale nie ma. Przykładowo mam przeróbkę projektu Helios z MG projekt (troche przedłużony i inne - dla niewtajemniczonych: to dom z dwoma pełnymi kondygnacjami i nieużytkowym poddaszem, bardziej strychem) i w projekcie mam podane 987 m3. CO ciekawe, taka kubatura jest podana w projektowanej charakterystyce energetycznej. A mnie OZC podaje 497 m3. Do tej pory przyjmowałem, że muszę ogrzewać 987 m3. I od godziny szukam, gdzie mi zniknęło piętro . Ale jak policzyłem każde pomieszczenie z osobna to już wychodzi tak, jak w ozc, czyli kubatura mniejsza o kilkadziesiąt procent. Ot, pewnie taki dziwny typ budynku Dach dużo powierzchni zajmuje. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Ifarrg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.12.2013 02:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 OZC podaje kubaturę ogrzewaną - bo dla takiej liczy straty, a projekt kubaturę całkowitą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts