Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kubatura budynku

michal.bdg

Recommended Posts

W rozumieniu prawa budowlanego kubatura oznacza “objętość” budynku liczoną jako iloczyn powierzchni rzutu każdej kondygnacji, mierzonej po zewnetrznym obrysie ścian i wysokości danej kondygnacji.

W zwiazku z powyzszym rozumiem że jedynym czynnikiem który wpływa na różnicę w kubaturze dla budynku parterowego i piętrowego o tej samej powierzchni są skosy na poddaszu??

Pytam bo jak wielu na tym forum jestem "zarażony" energooszczednością.

Kubatura budynku to cała objętośc budynku łacznie np z wyniesieniem zera ponad teren. Kubatura budynku to też grubość dachu. To co pewnie interesuje Ciebie w zwiazku z energią to kubatura pomieszczeń ogrzewanych a ta praktycznie nigdy nie jest kubaturą budynku. I raczej nie jest podawana w projektach.

• 1 year później...
  • 2 years później...

Stare, ale sam teraz się złapałem na tym, że szukałem błedu w obliczeniach, a ich wcale nie ma.

Przykładowo mam przeróbkę projektu Helios z MG projekt (troche przedłużony i inne - dla niewtajemniczonych: to dom z dwoma pełnymi kondygnacjami i nieużytkowym poddaszem, bardziej strychem) i w projekcie mam podane 987 m3. CO ciekawe, taka kubatura jest podana w projektowanej charakterystyce energetycznej. A mnie OZC podaje 497 m3. Do tej pory przyjmowałem, że muszę ogrzewać 987 m3. I od godziny szukam, gdzie mi zniknęło piętro :D. Ale jak policzyłem każde pomieszczenie z osobna to już wychodzi tak, jak w ozc, czyli kubatura mniejsza o kilkadziesiąt procent. Ot, pewnie taki dziwny typ budynku ;) Dach dużo powierzchni zajmuje.

Edytowane przez Ifarrg