Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto dalej budować ściany z ceramiki?

Recommended Posts

Witam, wiem , że pewnie nie raz przewijał się ten lub podobny temat na forum, ale od niedawna dopiero korzystam z takej formy zdobywania informacji i napewno takich osób jak ja jest więcej. Wydaje mi się , że wybór materiału z jakiego wybudować ściany wymarzonego domu to jedno z pierwszych. Na pierwszym miejscu to chyba wybór działki i projektu domku :)))) Teraz na rynku pojawiło się bardzo dużo różnych materiałów z których można stawić ściany jak również wiele technik. Oczywiście najbardziej wyreklmowane są te najnowsze, ale czy czasami te starsze materiały nie są jedank lepsze. Cegły i pustaki ceramiczne stosowane były od lat i chyba spełniały swoją funkcję, więc teraz pytanie czy warto jeszcze budować z pustaków ceramicznych czy już nie. Zapraszam do dyskusji na temat plusów i minusów. Oczywiście mile widziane będą porównania z innymi materiałami. Myżle, że to pomoże nie tylko mi , ale wszystkim którzy przymierzają się do budowy dokonać najlepszego i najbardziej optymalnego wyboru jeżeli chodzi o wybór materiałów na ściany. Liczę na ciekawą dyskusję.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Temat chyba wałkowany przez wszystkich ale na wybór materiału na ściany decyduje wiele czynników.

1. cena za m2 materiału na ścianę,

2. cena za zbudowanie m2 ściany,

3. izolować czy nie izolować,

4. komfort (klimat) w domu.

Ceramika - tradycja, dużo popiołów w pustakach jak i cemencie (zależy od firmy) nie chłonie wilgoci no i ma inne parametry cieplne w płaszczyźnie pionowej i poziomej (co z tego że ładnie ocieplisz scianę z zewnątrz jak mrozik zawita od góry czyli wieńca lub ścianki kolankowej albo od dołu od fundamentów.

Ytong - dla mnie trochę zbyt kruchy, dobre właściwości cieplne, no i nie trzeba zaprawy oraz wyspecjalizowanego pracownika przy betoniarce.

Silikat - twardość betonu, znana od lat, dzwiękochłonność, utrzymuie klimat w pomieszczeniu, dobre parametry akumulacyjne ciepła, złe parametry izolacyjne (konieczne ocieplenie) no i najważniejsze, że nie trzeba betoniary z zaprawą (dla silki wystarczy 2mm kleju wiem bo sam budowałem).

Nad innymi materiałami się nie zastanawiałem.

... Cegły i pustaki ceramiczne stosowane były od lat i chyba spełniały swoją funkcję, więc teraz pytanie czy warto jeszcze budować z pustaków ceramicznych czy już nie. Zapraszam do dyskusji na temat plusów i minusów ...

tańszy i trwalszy od ceramiki jest kamień polny

jeśli jest w domu jakiś dziadek, dac mu taczki - niech zwozi z okolicy

i składa w pryzme ...

#

Z czego ściany w nowym roku - jakie trendy, opinie i porady ...

Chciałbym na wiosnę 2010 roku ruszyć z budową domu i jak pewnie wielu z początkujących inwestorów zastanawiam się – Z CZEGO ŚCIANY? ...

forum.muratordom.pl/z-czego-sciany-w-nowym-roku-jakie-trendy-opinie-i-porady,t175213.htm - Kopia -

#

Ściany z czego budować - Zobacz temat :: Murator

To uruchom szukaczke i szukaj i czytaj, nawet na tej stronie są wątki z czego ściana. A ty zakładasz kolejny podobny. I nie ma gazobetonu gr.25cm. ...

forum.muratordom.pl/sciany-z-czego-budowac,t175201.htm - Kopia -

#

z czego ściany na poddaszu? - Zobacz temat :: Murator

Liczba postów: 25 - Liczba autorów: 11 - Ostatni post: 22 Lut 2008

Może to już było ale wyszukać coś w wyszukiwarce to koszmar. dlatego proszę napiszcie z czego robicie ściany na poddaszu? ...

forum.muratordom.pl › Wymiana doświadczeń - Kopia - Podobne -

#

Z czego ściany działowe ? - Zobacz temat :: Murator

Liczba postów: 60 - Liczba autorów: 19 - Ostatni post: 20 Sty 2008

Wysłany: Pią, 18 Styczeń 2008 13:41 Temat postu: Z czego ściany działowe ? Odpowiedz z cytatem. Witam, Zastanawiałem się czy na ściany ...

forum.muratordom.pl/z-czego-sciany-dzialowe,t121545.htm - Kopia -

#

POMOCY ! Z CZEGO WYBUDOWAĆ ŚCIANY PIWNIC ? SILKA ? BETON ...

Liczba postów: 13 - Liczba autorów: 11 - Ostatni post: 30 Maj

Problem polega na tym, iż nie wiem do końca z czego wykonać ściany. Silka E24S jest fajna ale słabo dostępna a jak jest to b. drogo około 90 ...

forum.muratordom.pl › Sondaże - Kopia - Podobne -

#

Z czego ściany działowe na poddaszu, murowane czy kartongips ...

Liczba postów: 10 - Liczba autorów: 9 - Ostatni post: 28 Paź

Wysłany: Sro, 28 Październik 2009 09:21 Temat postu: Z czego ściany działowe na poddaszu, murowane czy kartongips, Odpowiedz z cytatem ...

forum.muratordom.pl/z-czego-sciany-dzialowe-na-poddaszu-murowane-czy-kartongips,t172810.htm - Kopia -

#

Z czego ściany nośne ??? - Zobacz temat :: Murator

Liczba postów: 4 - Liczba autorów: 4 - Ostatni post: 19 Mar

Wysłany: Pon, 16 Marzec 2009 21:20 Temat postu: Z czego ściany nośne ? ... w dobie "kryzysu" mam dylemat z czego budować ściany nośne. ...

forum.muratordom.pl/z-czego-sciany-nosne,t154795.htm - Kopia -

#

Z czego ściany dwuwarstwowe? - Zobacz temat :: Murator

Po pierwsze witamy w grupie a po drugie na temat ścian było tyle wątków, że rozpoczynanie tego tematu od początku nie ma sensu. ...

forum.muratordom.pl/z-czego-sciany-dwuwarstwowe,t2156.htm - Kopia -

#

Z czego najtaniej można zbudować DOM? - Zobacz temat :: Murator

Liczba postów: 19 - Liczba autorów: 13 - Ostatni post: 24 Paź 2006

Z czego fundamenty? Czy można zrobić fundamenty nie podłączając wody i ... o wiele więcej niż na materiale na ściany możesza zaoszczędzić ...

forum.muratordom.pl › Wymiana doświadczeń - Kopia - Podobne -

#

Czesc! Sciany z czego budowac keramzyt albo suporeks - Zobacz ...

Liczba postów: 10 - Liczba autorów: 7 - Ostatni post: 1 Lut 2008

a jeśli masz opory przed zaprawą cementową - to z czego masz tynki? OK, mogą być gipsowe, ale ja wole cem-wap więc i tak ściana to efekt ...

forum.muratordom.pl › Sondaże - Kopia - Podobne -

To tylko tematy z pierwszej wyguglowanej strony po wrzuceniu

< z czego ściany>site:http://forum.muratordom.pl

a tych stron to .... :roll:

a zmieniając zapytanie np na konkretny materiał np silka znowu mamy tego w ....

więc o jakiej dyskusji jeszcze można mówić... :-?

tańszy i trwalszy od ceramiki jest kamień polny

jeśli jest w domu jakiś dziadek, dac mu taczki - niech zwozi z okolicy

i składa w pryzme ...

I zaprawa na jajkach... O czymś takim słyszałam w związku z krzyżakami. Będzie ekologicznie i trwale (ich zamki stoją nadal, co prawda z cegły).

Jajka trzeba zacząć zbierać z wyprzedzeniem bo kury nie nadążą

Zastanawiam sie po co te uszczypliwe uwagi, jeśli nie ma ktoś nic do powiedzania na dany temat to po co wogóle zabierac głos?Coraz ciężej czyta sie te fora.... Ja w odpowiedzi na zadane pytanie zachecam do lektury na [ moderowano - SPAM ] polecam tą ceramike bo z niej budowałam swoje wymarzone cztery kąty i jestem zadowolona, gdybym miała jeszcze raz budować dom, to była by to dokładnie ta sama ceramika :)Polecam.

Mam nadzieję, że warto bo ja sam postawiłem dom teraz z pustaków ceramicznych Hadykówki. Namówili mnie rodzice, którzy 20 lat temu też budowali z ceramiki. Oczywiście jak we wszystkim są wady i zalety, ale najważniejsze jest też wybór odpowiedniego producenta. Ceramikę wyróżnia przede wszystkim niezwykle niską promieniotwórczość naturalną - wynosi ona zaledwie jeśli chodzi o Hadykówkę ~ 33 Bq/m3, (podobne produkty innych firm mają ten współczynnik na poziomie ~ 134 Bq/m3). Na podwyższony poziom radioaktywności mają wpływ używane w produktach nieekologicznych pyły i popioły lotne. Tej cechy nie widać, ale jest ona niezwykle istotna dla bezpieczeństwa użytkowników. Hadykówka podobno :) produkowanana jest wyłącznie z naturalnych trocin drzewnych i gliny

Ceramika ma też bardzo dużą izolacyjność cieplną – dzięki temu oszczędzasz energię. Powstaje w procesie wypalania, dodawane do ceramiki trociny w procesie obróbki termicznej tworzą w pustkach maleńkie pory powietrzne, a to właśnie jest najlepszym materiałem izolacyjnym.

Duża para przepuszczalność stwarzająca niepowtarzalny mikroklimat wnętrza, ściany są zawsze suche poprzez fakt szybkiego pochłaniania i szybkiego oddawania wilgoci. Właściwość ta powoduje, że ceramika działa jak naturalna klimatyzacja regulująca wilgotność powietrza w pomieszczeniach.

[ moderowano - SPAM ]

I jeszcze jedna sprawa nie wiem czy tak bardzo ważna ale napewno coraz bardziej modne ceramika Hadykwka reklamuje się jako 100% ekologiczna.

Pozdrawiam

Zastanawiam sie po co te uszczypliwe uwagi, jeśli nie ma ktoś nic do powiedzania na dany temat to po co wogóle zabierac głos?Coraz ciężej czyta sie te fora.... Ja w odpowiedzi na zadane pytanie zachecam do lektury [ moderowano - SPAM ] polecam tą ceramike bo z niej budowałam swoje wymarzone cztery kąty i jestem zadowolona, gdybym miała jeszcze raz budować dom, to była by to dokładnie ta sama ceramika :)Polecam.

Słaba ta reklama, ja bym to lepiej zrobił... :D

Mam nadzieję, że warto bo ja sam postawiłem dom teraz z pustaków ceramicznych Hadykówki. Namówili mnie rodzice, którzy 20 lat temu też budowali z ceramiki. Oczywiście jak we wszystkim są wady i zalety, ale najważniejsze jest też wybór odpowiedniego producenta. Ceramikę wyróżnia przede wszystkim niezwykle niską promieniotwórczość naturalną - wynosi ona zaledwie jeśli chodzi o Hadykówkę ~ 33 Bq/m3, (podobne produkty innych firm mają ten współczynnik na poziomie ~ 134 Bq/m3). Na podwyższony poziom radioaktywności mają wpływ używane w produktach nieekologicznych pyły i popioły lotne. Tej cechy nie widać, ale jest ona niezwykle istotna dla bezpieczeństwa użytkowników. Hadykówka podobno :) produkowanana jest wyłącznie z naturalnych trocin drzewnych i gliny

Ceramika ma też bardzo dużą izolacyjność cieplną – dzięki temu oszczędzasz energię. Powstaje w procesie wypalania, dodawane do ceramiki trociny w procesie obróbki termicznej tworzą w pustkach maleńkie pory powietrzne, a to właśnie jest najlepszym materiałem izolacyjnym.

Duża para przepuszczalność stwarzająca niepowtarzalny mikroklimat wnętrza, ściany są zawsze suche poprzez fakt szybkiego pochłaniania i szybkiego oddawania wilgoci. Właściwość ta powoduje, że ceramika działa jak naturalna klimatyzacja regulująca wilgotność powietrza w pomieszczeniach.

[ moderowano - SPAM ]

I jeszcze jedna sprawa nie wiem czy tak bardzo ważna ale napewno coraz bardziej modne ceramika Hadykwka reklamuje się jako 100% ekologiczna.

Pozdrawiam

O, ta już lepsiejsza, i chociaż jawna...

niestety, oszukiwać też trzeba umieć 8)

Mam nadzieję, że warto bo ja sam postawiłem dom teraz z pustaków ceramicznych Hadykówki.

Witam, przymierzam się do budowy domu z ceramiki najprawdopodobnie z hadykowki. Może ktoś z podkarpacia budował tak samo wykorzystując cegły ceramiczne. Teraz na rynku taki duży wybór i trudno stwierdzić co jest najlepsze.Liczę, że na formum uda mi sie coś więcej dowiedzie na ten temat. proszę o jakieś sugestie i opienie. Nie koniecznie muszą dotyczyć cegły ceramicznej Hadykówka, chętnie skorzystam z innych podpowiedxi jeśli okażą się interesujące. Pozdrawiam

http://forum.muratordom.pl/post3853668.htm#3853668

Ceramikę wyróżnia przede wszystkim niezwykle niską promieniotwórczość naturalną - wynosi ona zaledwie jeśli chodzi o Hadykówkę ~ 33 Bq/m3, (podobne produkty innych firm mają ten współczynnik na poziomie ~ 134 Bq/m3).

No właśnie

A jak ja budowałam, to chwaliły się tym samym Owczary :wink:

Ale jeszcze o cement trza zadbać no i absolutnie nie budować w okolicy Kotliny Kłodzkiej i paru innych miejsc, bo tam promieniotwórczość naturalna jest wysoka...

aaa, właśnie popatrzyłam sobie na mapę promieniowania naturalnego w Polsce - okolica Rzeszowa niewiele ustępują kotlinie Kłodzkiej.... A tam w okolicy ta Hadykówka :roll: