kawos 02.03.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Ja też miałem problem z pobieraczkiem, ale zbytnio się nie przejąłem. Nie ma sensu płacić!!Przede wszystkim do kwoty 250 zł jest niska szkodliwość społeczna czynu.Ponadto właściciele pobieraczka zobowiązani są przysłać umowę na piśmie.Przecież każdy może się zarejestrować podając Twoje dane, w sądach jak wiemy obowiązuje zasada domniemanej niewinności tak więc sprawa byłaby na pewno wygrana.Kolejna ważna rzecz- nie opłacałoby się im podawać kogoś do sądu o niecałe 100 zł. Właściciele pobieraczka zdają sobie sprawę, iż przegraliby większość spraw. W takim układzie koszty sądowe wyniosłyby około 2000 złotych.Dlatego wolą oni żerować na ludzkim strachu, wszak nie brakuje ludzi, którzy wolą zapłacić tą wcale nie wysoką kwotę i mieć spokój. Jednak to właśnie przez tych którzy płacą ten portal jeszcze działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudziaXx 29.04.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 właśnie ja mam taki problem ! Błagam pomóżcie mi gdyż nie mam pojęcia co z tym mam zrobić ... aż boję się powiedzieć o tym rodzicom ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia28 29.04.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 No moja cócia też nas naciągnęła na 90 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudziaXx 29.04.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) No moja cócia też nas naciągnęła na 90 zł... zapłaciliście czy daliście sobie w inny sposób radę ? proszę poradźcie mi co mam zrobić ?! mam rocznikowo 17 lat .... założyłam tam konto bo ktoś mi wysłał tam linka o ile dobrze pamiętam, że są tam fajne filmy do pobrania... Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez rudziaXx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 29.04.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Wystarczyłoby złożyć pozew zbiorowy i przegraliby sprawę. Z wykonaniem wyroku jednak błoby tak jak zawsze - zawieszenie. Polskie sady stoją nierządem, polska litera prawa nie jest egzekwowana. Wystarczy obejrzeć podane w linku reportaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia28 30.04.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Moja starsza córka weszła na stronę pobieraczka żeby ściągnąć sobie 2 piosenki a za miesiąc przyszło wezwanie do zapłaty na 90zł tak szczerze to miałam nie płacić ale pociągnęliśmy jej z kieszonkowego żeby miała nauczkę na przyszłość, i żeby czytała regulaminy. Rozmawiałam ze znajomym prawnikiem i powiedział że jeśli nie było żadnych podpisów to tak naprawdę nic nie mogą zrobić bo każdy mógł wejść na jej komputerze w tę stronę i się zalogować ale cóż za błędy trzeba płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.04.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Przez takich jak wy oni naciągają dalej innych, nie płacić mówili już o tym w tv, nic nie mogą zrobić, wiec dlaczego dalej naiwnie dajecie się na to nabierać? Może mi tak będziecie na konto przesyłać po 90zł? Ja w odróżnieniu od nich odeśle wam kartkę z podziękowaniami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 30.04.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Tutaj jest spory wątek na ten temat - wypowiadali się nawet prawnicy w tej sprawie. W każdym razie NIE PŁACIĆ. http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/72328-rezygnacja-z-uslugi-pobieraczek-bez-koniecznosci-zaplaty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 30.04.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Odkad dostalam „przedsadowe wezwanie do zaplaty” mam swiety spokoj. Inna sprawa, ze sa niepowazni, piszac mi, ze wysla jeszcze wezwanie na nazwisko Franek Pikula z Wypizdowa )) (oczywiscie dane teraz zmyslilam, ale tam podalam cos w tym stylu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gliczarowianin 01.05.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 (edytowane) Nie da sie opisac co sie czuje kiedy widzi sie krzywde ludzi wykorzystanych ,dodatkowo bezszcelnie jeszcze przyznajacych sie do wykorzystywania kruczkow prawnych. Facet ktory skupuje dlugi pewnie juz nie jeden raz musial i innych naciagnac na znacznie wieksze koszty. Wspolczuje rodzinie ... Edytowane 1 Maja 2011 przez gliczarowianin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.05.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Tutaj jest spory wątek na ten temat - wypowiadali się nawet prawnicy w tej sprawie. W każdym razie NIE PŁACIĆ. http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/72328-rezygnacja-z-uslugi-pobieraczek-bez-koniecznosci-zaplaty.html Z jednej strony też uważam, że nie płacić, ale z drugiej strony jakoś tak plącze mi się po głowie, ze z tymi transakcjami netowymi nie jest tak do końca. Wiele z zawieranych umów (choćby kupna-sprzedaży na allegro) ma moc prawną mimo braku potwierdzenia pisemnego. W przypadku sklepu w necie wysyła on list na podany mail i to jest potwierdzenie transakcji. Oni też przysłali, córka potwierdziła i d... Pewnie, ze nie będzie im się chciało pozywać do sądu, ale wcale nie jestem pewna, czy jednak to ich naciąganie nie ma podstaw w naszym kulawym prawie. Nawiasem mówiąc podawanie fałszywych danych też jest karalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.05.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Ponieważ widzę, że nadal wiele osób ma problemy z pobieraczkiem to pozwolę sobie wkleić informację jakiej udzielił mi rzecznik konsumenta. Sprawa dotyczyła nieletniej, która dała się nabrać. Dodam, że nie zapłaciliśmy ani grosza. Szanowna Pani W odpowiedzi na Pani pismo informuję, iż przedmiotowa umowa zawarta została przez osobę małoletnią, która miała ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Zgodnie z art. 17 Kodeksu cywilnego ( Dz. U. z 1964 r., Nr 16, poz. 93 ze zm.) z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, do ważności czynności prawnej, przez którą osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych zaciąga zobowiązanie lub rozporządza swoim prawem, potrzebna jest zgoda jej przedstawiciela ustawowego. Są nimi rodzice małoletniego, jego opiekun lub też kurator. Wyjątkiem zaś jest możliwość samodzielnego zawierania umów dotyczących drobnych, bieżących spraw życia codziennego, do których nie można zaliczyć umowy zawartej w przedstawionej przez Panią sytuacji. Z analizy treści pisma Pani wnioskuję, że powyższa zgoda nie została udzielona. Sytuację taką reguluje art. 18 Kodeksu cywilnego w myśl którego ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela. Konsekwencją braku takiej zgody jest nieważność czynności prawnej, w związku z czym serwis pobieraczek.pl nie może domagać się zapłaty żadnych należności. W związku z powyższym proponuję, by przedstawiciel ustawowy małoletniego w formie pisemnej poinformował właściciela serwisu obieraczek.pl. o swoim braku potwierdzenia oświadczenia woli złożonego przez małoletniego oraz odstąpieniu od żądania naliczonych opłat. W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt telefoniczny pod numerem 023.655.29.01 w czwartek w godz. 8.00-18.00 A potem otrzymałam jeszcze informację następującą: Niniejszym informuję iż zgłoszony problem przekazuję do wiadomości i wykorzystania przez Delegaturę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów we Wrocławiu w związku z prowadzonym postępowaniem wobec firmy ELLER SERVICE IWONA KWIATKOWSKA właściciela portalu "pobieraczek" I sądzę, że właśnie tam należy obecnie kierować wszelkie zgłoszenia w tej sprawie. I naprawdę nie płaćcie. Szczególnie jeśli chodzi o nieletnich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 07.05.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Joshi, tam jest jeden zonk. Przy rejestracji trzeba podać rok urodzenia i nie ma opcji do wyboru poniżej 18 rż. Czyli letnia, nieletnia deklaruje, że ma 18 lat. Poza tym nie udowodnisz, że to córka się logowała, jeżeli podała fałszywe dane. a musiała choćby przez ten wiek. Mógł równie dobrze dorosły członek rodziny. Niestety, to nie jest dobra podstawa prawna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.05.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Joshi, tam jest jeden zonk. Przy rejestracji trzeba podać rok urodzenia i nie ma opcji do wyboru poniżej 18 rż. Sugerujesz brak kompetencji, czy nieznajomość tematu rzecznikowi, który mi odpowiedział? W każdym razie sprawa została załatwiona tak jak podpowiedział rzecznik i po bólu. Ponieważ na prawie się nie znam, zawsze zwracam się z takimi sprawami do odpowiednich organów i postępuję tak jak mi radzą. Jeszcze na tym źle nie wyszłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.05.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) rzecznik nie musiał "wchodzić" na tą stronę, więc mógł nie być poinformowany, że tam jest taki wymóg. Ja weszłam razem z kolegą prawnikiem a on od razu to wychwycił Tam nie mają prawa się logować nieletni, więc przytoczone przepisy nie mają zastosowania. Sprawa załatwiona to będzie, jak się przedawni, czyli za ileś lat. Na razie wiesz tyle, że oni nic z tym nie robią i miejmy nadzieję, ze tak zostanie... Ale ponieważ jest to firma handlująca długami, to różnie może być... Edytowane 8 Maja 2011 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.05.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 rzecznik nie musiał "wchodzić" na tą stronę, więc mógł nie być poinformowany, że tam jest taki wymóg. Nie sądzę, żeby do tego tak lekko podszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 09.05.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam Witajcie w klubie - w klubie nastoletnich dzieci co to myślą, że wszystkie rozumy pozjadały. Moja córka też zrobiła ten błąd ale napisałam do nich skargę i nawet mi odpisali, że rozumieją sytuację jednak muszę zapłacić. Do tej pory nic nie zapłaciłam, nie wiem czy dobrze czy źle. Czas pokaże. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 14.07.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 ja się wpakowałam w pobieraczek,przysyłali mi wezwania do zapłaty,groźby sądem.olalam ich,sprawa ucichła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malwina03 14.07.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 moja córka też podała że ma 18 lat - ale dlatego że innej opcji nie było! Gdyby mogła wpisać swoja datę urodzenia to by to zrobiła. Myślę że jest to celowe działanie pobieraczka by potem straszyć podaniem fałszywych danych. Sprawa ta jest sprzed ok 3 lat. Oczywiscie nie płaciłam. Córka do nich napisała by kontaktowali sie z rodzicami bo ona jest niepełnoletnia. Nie odezwali sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 17.03.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 I bardzo dobrze że taka stronka powstała. Jestem za!I niech sąd rozstrzygnie kto ma rację. http://www.pozywamy-zbiorowo.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts