Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odstepstwo od warunkow technicznych, dzialka szer. 17m

trafyc

Recommended Posts

Czy możecie trochę odświeżyć temat odstępstwa od warunków technicznych?

Mam wąska działke szer 17m, więc chciałem wybudować dom w odległosci 1,5m od działki sąsiada (jego dom stoi w granicy). Wiem, że trzeba jakies pismo wysłać do Ministerstwa, ale trzeba mieć dobry powód na taką zmianę, możecie coś podpowiedzięć.

Na tej ścianie 1,5m od sąsiada chce miec luksfery i okna dachowe, które nie będa w odległości 4m od granicy, czy wystarczy jakiś zapiś że okna spełniają warunki ppoż. i mogą być bliżej granicy?

I jeszcze jedno, zarząd dróg napisał, że budynek ma stanać 6m od jezdni, która jest przy drugiej granicy działki i dom nie mieści sie na działce, brakuje metra, a linia zabudowy sasiednich budynkow to 2,5m od granic, więc w warunak UM napisał że musi być 6m od granicy chyba, że zarząd dróg pozwoli na odstępstwo. Jak zatem umotywowac zarzad dróg by zmniejszyc ta wartośc do powiedzmy 4,5metra??? :lol:

Ja mam działke 16m , dom wybudowałe w granicy w roku 2007. Nie pisałem do żadnego monisterstwa. Zwykła procedura - decyzja o warunkach zabudowy, uzgodnienia, wniosek o pozwolenia na budowę.

Jedynie sąsiad dał mi notarialną zgodę na budowę w granicy. Wszystkie urzędy to zaakceptowały i nie robily problemu.

od strony sąsiada mam luksfery, okien dachowy nie - jedynie wyłaz na dach.

co do lini zabudowy, to wyznaczyli mia ją w odlegołości 6 m od mojej granicy. dodam, że moja granica znajduje sie w odległości 6,5m od krawędzi jezdni. co w konsekwencjio daje linie zabudowy w odlegółości 12,5 od krawędzi jezdni. Mam mała działke i chciałem żeby wyznaczyli mi linię zabudowy w odległości 4 m od granicy, ale jak głowa w ścianę . decyzji nie zmnienili. Argumenty że 90%budynków na ulicy ma linię zabudowy w odległości 2 m od krawędzi jezdni nie pomogły. Jedynie mój bezpośredni sąsiad ma linie 8 m , ale on tak chciał bo ma olbrzymia działke.

Dzieki Muszi, u Ciebie jest troche łatwiej bo Twoja działka z definicji jest wąska (poniżej 16,5m). Od sąsiada zgode mam na zblizenie sie na 1,5m, ale to podobno juz nie wystarcza, nie wiem czy to prawda???

W zarzadzaniu drogami dzis mi powiedzieli, ze musze złozyc pisemko i dokonac opłat za bagatela 82zl, to ropatrza mój wniosek na przysuniecie do linii zabudowy. :roll:

A może przyklej się ze swoim domem do domu sąsiada - będzie wtedy więcej miejsca na działce do postawienia domu i więcej odległości od drogi. Dawniej takie domy stawiano na płytkich działkach. Lokując dom w granicy masz na zabudowę 11 m - to sporo. Brak okien na jednej elewacji nie powinien pogorszyć komfortu w porównaniu do rozwiązania typu 1,5 metra od innej ściany i luksfery.

A może przyklej się ze swoim domem do domu sąsiada - będzie wtedy więcej miejsca na działce do postawienia domu i więcej odległości od drogi. Dawniej takie domy stawiano na płytkich działkach. Lokując dom w granicy masz na zabudowę 11 m - to sporo. Brak okien na jednej elewacji nie powinien pogorszyć komfortu w porównaniu do rozwiązania typu 1,5 metra od innej ściany i luksfery.

Biorę ten wariant w ostateczności pod uwagę, musialbym wtedy zrezygnować z projektu który mi sie podoba i szukac pół blizniaka... :p