Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy!!! jaki kolor i wzór glazury.

soptom

Recommended Posts

Witam wszystkich

mam poważny problem z doborem glazury w łazience, tzn. nie mam pomysłu jakie płytki i w jakim kolorze lub w jaki wzór je ułżyć. Wymiary łazienki to 1,36m x 3,30m. Drzwi wejściowe na mniejszym boku, zaraz przy wejściu po lewej jest wypust na pralkę. Przeciwległa ściana to po lewej kabina 80x80 i tuż obok niej wc (stelaż podtynkowy koło).

Na dłuższej ścianie po lewej w połowie jej długości umywalka a nad nią lustro, a na przeciwległej dłuższej ścianie tylko grzejnik - suszarka.

Kombinuje już jakiś czas z właściwym doborem glazury i jej wzoru, ale jakoś nie mam weny twórczej. Za wszelkie porady z góry wszystkim dziękuję.

Fantastyczny wątek :evil: Kolor - każdy, wzór - też.

A tak poważnie: z Twojego opisu wynika, że ta łazienka jest bardzo ciasna, dlatego zdecydowałabym się na malowanie ścian jak najlepszą farbą do wilgotnych pomieszczeń (B. Moore, Para). Nie piszesz, co masz na podłodze, a to przecież podstawa dalszych ustaleń. Najlepiej byłoby, gdybyś wstawiła zdjęcie, można by pobawić się wizualizacjami.

ja mam podobną łazienkę z takim samym ustawieniem sprzętu.

Myślę aby na ściany dać kafle kremowe i zgaszone żólte. Podobają mi się płytki cersanitu cremona, które dają dużo ciepła i ich kolor nie przytłumi małej łazienki. Oswietlenie mam w suficie podwieszanym i nad umywalką.

Może ktoś wrzuci zdjęcia małej łazieneczki?

jasne to i owszem, ale czemu niewielkie? moja mama ma w kibelku jasne płytki 30x60 ułożone w poziomie i wygląda to moim zdaniem rewelacyjnie na malutkiej przestrzeni. duże płytki = mało fug. minimalne jasne fugi = wrażenie ciągłości i spójności ściany. małe płytki = więcej fugi, więcej "zamieszania". tak przynajmniej mnie się wydaje...

i płytki tylko do pewnej wysokości, nie do samej góry.

Witam - na wstępie bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim kłopotem oraz za cenne podpowiedzi. Łazienka ma trochę "niewdzięczny" układ i jest mała - poniżej zamieściłem link do zdjęć łazienki jaką stworzyłem za pomocą programu "moja łazienka".

Rozkład musi już taki pozostać tylko proszę jeżeli to możliwe o jakąś symulację pokazującą jaką i w jaki wzór ułożyć glazurę. Rozmiar łazienki to 1,36x3,30. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za podpowiedzi.

http://www.fotosik.pl/moje_obrazki.php?r=new

Witam - na wstępie bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim kłopotem oraz za cenne podpowiedzi. Łazienka ma trochę "niewdzięczny" układ i jest mała - poniżej zamieściłem link do zdjęć łazienki jaką stworzyłem za pomocą programu "moja łazienka".

Rozkład musi już taki pozostać tylko proszę jeżeli to możliwe o jakąś symulację pokazującą jaką i w jaki wzór ułożyć glazurę. Rozmiar łazienki to 1,36x3,30. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za podpowiedzi.

http://www.fotosik.pl/moje_obrazki.php?r=new

przynajmniej pokaż kilka inspiracji, co co się podoba, jaki styl ...