Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont domu z kamienia wapiennego. Jak i kiedy.

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Mam do remontu dom wykonany z kamienia wapiennego, nie otynkowany, z wymienionymi oknami na PCV. Jeszcze 2 lata temu dom był zamieszkały i regularnie ogrzewany (dziadkowie lubili ciepełko:). Po śmierci dziadka dom opustoszał i zrobiło się "jakby zimniej". Wraz z rodzinką (również babcią) mieszkamy w nim od września 2009 roku. Dzisiaj było 5-7st mrozu na dworze, na piecu (na ekogroszek) 70stopni a w domu zaledwie stopni 20. Do piątku przewidują 20-to stopniowe mrozy, nie chcę nawet myśleć jak będzie.

Ale do rzeczy:

1. Co można zrobić na szybko by poprawić izolacyjność?

2. Mam niezabudowane, niewielkie okienko w spiżarce sąsiadujące z małą kuchenką, i zamierzam wstawić tam 4 luksfery, czy temperatura nie będzie przeszkodą. Może lepiej poczekać do temperatury>0?

3. Ściany się "pocą", ponoć to normalne przy kamieniu, jednak pod farbą na tynku widać (chyba) grzyba (szczególnie w kuchni za szafkami). Czy jest to możliwe by na ścianie z kamienia był grzybek? Jeśli tak to czy przed ewentualnym położeniem izolacji zewnętrznej oraz tynku należy jakoś go usunąć? Jeśli tak to czym, poproszę o nazwę dobrego, wydajnego i sprawdzonego środka?

4. Poza tym stać mnie na niewielkie jednorazowe wydatki roczne. Co najpierw zrobić:

- ocieplić sciany,

- ocieplić dach,

- izolacja stropów na strychu, w piwnicy

i kiedy najlepiej wykonać wszystkie z powyższych prac

5. Inną sprawą jest urządzenie pralni w piwnicy. Część jest z podłogą betonową, druga to klepisko. Brak w niej grzejników, stoi natomiast wspomniany piec oraz bojler na wodę. Czy oprócz konieczności dolania brakującej części podłogi, trzeba wykonać jakieś inne czynności np. izolacja pozioma, pionowa na zewnątrz ścian fundamentowych, tynki wewnętrzne wraz z jakąś izolacją przeciwwilgociową, etc.

To na tyle na obecną chwilę, jeśli będzie potrzebnych więcej wytycznych oczywiście dopiszę.

Proszę o fachową odpowiedź.

Z góry dziękuję za chwile poświęcone temu tematowi.

Pozdrawiam