Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie powietrza do kotła pustakiem wentylacyjnym ?

Recommended Posts

Witam,

Pytanie dotyczy sposobu wykonania komina do kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania.

Przewód kominowy wybudowany jest z tzw. pustaków wentylacyjnych (kolor czerwony - jak zwykła cegła)

Profesjonalnym rozwiązaniem podłączenia kotła było by wpuszczenie w wykonany z pustaków wentylacyjnych rury 2-drożnej np 60mm/100mm.

Wykonawca proponuje mi mniej kosztowne rozwiązanie, a mianowicie wpuszczenie w istniejący przewód z pustaków wyłącznie rury 60mm, a dopływ powietrza do komory spalania miał by być zapewniony poprzez przestrzeń pomiędzy pustakami wentylacyjnymi a rurą fi. 60mm. Oczywiście przez odcinek pomiędzy kotłem, a przewodem wentylacyjnym poprowadzona by była rura 2-drożna.

I tu jest moja wątpliwość. Zwłaszcza jesienią zasysane będzie wilgotne powietrze. Wilgoć stale będzie się osadzała na pustakach wentylacyjnych. Tak więc przewody kominowe w zimę będą narażone na prawie ciągłe działanie wilgoci, a przesiąknięte w zimę na działanie mrozu.

Czy to im nie zaszkodzi ?

Andrzej

Wielu tak ma ( ja tez).

Jest to tańszy sposób niż podwójna rura.

Co do wilgoci to powietrze zimniejsze wprowadzone do cieplejszego komina nie wykrapla pary,

natomiast powietrze cieplejsze (mającej % wiecej pary wodnej ) wprowadzone do zimniejszego komina( stykajace się z zimną sciana ) powoduje wykraplanie sie pary.

Taki efekt widac dobrze np. w domu na wewnetrznych szybach okien o niskim oporze cieplnym ( zimna szyba, słaba izolacyjność przegrody).

Dlatego woda w kominie nie będzie się wykraplać na sciankach .