harry_78 15.12.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Witam, Pytanie dotyczy sposobu wykonania komina do kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania. Przewód kominowy wybudowany jest z tzw. pustaków wentylacyjnych (kolor czerwony - jak zwykła cegła) Profesjonalnym rozwiązaniem podłączenia kotła było by wpuszczenie w wykonany z pustaków wentylacyjnych rury 2-drożnej np 60mm/100mm. Wykonawca proponuje mi mniej kosztowne rozwiązanie, a mianowicie wpuszczenie w istniejący przewód z pustaków wyłącznie rury 60mm, a dopływ powietrza do komory spalania miał by być zapewniony poprzez przestrzeń pomiędzy pustakami wentylacyjnymi a rurą fi. 60mm. Oczywiście przez odcinek pomiędzy kotłem, a przewodem wentylacyjnym poprowadzona by była rura 2-drożna. I tu jest moja wątpliwość. Zwłaszcza jesienią zasysane będzie wilgotne powietrze. Wilgoć stale będzie się osadzała na pustakach wentylacyjnych. Tak więc przewody kominowe w zimę będą narażone na prawie ciągłe działanie wilgoci, a przesiąknięte w zimę na działanie mrozu.Czy to im nie zaszkodzi ? Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 15.12.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Wielu tak ma ( ja tez).Jest to tańszy sposób niż podwójna rura. Co do wilgoci to powietrze zimniejsze wprowadzone do cieplejszego komina nie wykrapla pary, natomiast powietrze cieplejsze (mającej % wiecej pary wodnej ) wprowadzone do zimniejszego komina( stykajace się z zimną sciana ) powoduje wykraplanie sie pary.Taki efekt widac dobrze np. w domu na wewnetrznych szybach okien o niskim oporze cieplnym ( zimna szyba, słaba izolacyjność przegrody). Dlatego woda w kominie nie będzie się wykraplać na sciankach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 16.12.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Nie bój się wszystko będzie o'key - mam takie rozwiązanie od 6 lat dla kondensatu viessmanna. Tylko sprawdź jaką średnicę rury przewiduje producent kotła - są różne dla poszczególnych producentów i typów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harry_78 16.12.2009 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 OK, bardzo dziękuję za informacje. Andrzej Charliński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts