Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena za wykonanie ogrzewania podłogowego

MAXIII

Recommended Posts

Witam

zapłaciłem po dobrej znajomości 35 zł za 1m2 ogrzewania podłogowego (ułożenie styropianu,ekranu foliowego, rurek ALU-PEX i podłaczenie tego do rozdzielacza)

Moim zdaniem kiepsko wyszedłem na tej znajomości... :-?

A co wy powiecie?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja miałem u siebie 100 m2 ogrzewania podłogowego, zajęło mi to chyba w przeliczeniu na dniówki 1 DZIEŃ !!! Pomagała mi 1 osoba.

Nie liczę styropianu bo miałem 3 warstwy i to zajęło mi chyba z 2 tygodnie :-?

Myślę że to jest niezły zarobek dla hydraulika jeśli nie musi robić obliczeń i projektu.

Bo jeśli mowa tu o kompleksowej usłudze wraz z obliczeniem zapotrzebowania to cena rozsądna.

Chyba jesteście z innej planety. Hydraulikowi to nie dość że obliczenia trzeba zrobić to jeszcze stać nad nim i pilnować żeby zgodnie z nimi prace wykonał. Jak gość robi od zawsze bez obliczeń i jest dobrze. Jak nawet w swojej ofercie ma podłogówkę lepszą (rozstaw co 12cm) i gorszą (rozstaw co 15cm).

A ceny to tak w okolicach 100zł/m2.

U mnie Usługa kompleksowa( z częściami + Junkers Smart 14kW ) z wod-kan: 2 łazienki + kuchnia, kotłownią za ogrzewanie podłogowe materiał z montażem 2 rozdzielaczy , jednej drabinki i jednego kalafiora w kotłowni ( bez układania styro i folii)

majster krzyknął 37 800 :o

mnie wyszło 20 000zł ( z montażem kotłowni przez instalatora Junkersa) :)

Za samą podłogówke ( ok.135 m2) krzyknął 16 700 8)

Mnie części do podłogówki ( 800mb alu/pex,złączki i trójniki , drabinka , 2 szafki pod rozdz.,2 rozdzielacze ,styro i folie) wyszło 6400 zł.

Styro i podłogówke układałem z pomocą 2 synów przez 8 dni . :D :D

Chyba jesteście z innej planety. Hydraulikowi to nie dość że obliczenia trzeba zrobić to jeszcze stać nad nim i pilnować żeby zgodnie z nimi prace wykonał. Jak gość robi od zawsze bez obliczeń i jest dobrze. Jak nawet w swojej ofercie ma podłogówkę lepszą (rozstaw co 12cm) i gorszą (rozstaw co 15cm).

A ceny to tak w okolicach 100zł/m2.

:lol: :lol: :lol:

Jak zobaczyłem jak się układa podłogówkę to już wiedziałem że to były najrozrzutniej wydane pieniądze na mojej budowie. Faktycznie jest to proste jak drut - a moi "fachowcy" hydraulicy i tak nie zrobili jak się należy bo przy przejściach między pomieszczeniami nie dali rurek w peszlach. I za co ja płaciłem te 90zł/m2 ? żeby się później dowiedzieć, że za taką kasę nie zrobili tak jak powinni? masakra Pewnie się uczyli u mnie kłaść podłogówkę i dlatego tak drogo musiałem zapłacić bo dodatkowo za ich naukę :evil:

Witam..

No.. Moi instalatorzy również nie byli błyskotliwi i różne mankamenty im się przytrafiały, np. położyli rurki pod wanną i kabiną prysznicową mimo moich wskazówek że tam się nie układa i również nie włożyli rurek w peszle na delatacjach :evil:

Mieli krótką odpowiedź na moje wskazówki " GDZIE TO WYCZYTAŁEŚ ? W MURATORZE ? CZY NA FORUM INTERNETOWYM ? HA HA HA.. KUP SOBIE JESZCZE JAKIEŚ PISMO I SPOKOJNIE POCZYTAJ, A ROBOTĘ ZOSTAW FACHOWCOM... I NIE UCZ OJCA DZIECI ROBIĆ HA HA HA...

Ale myślę że ten się smieje kto się smieję ostatni... podlogówka to tylko część ich pracy robili jeszcze całą instajację wod-kan oraz wkrótce będą robić biały montaż, i właśnie za kilka dni mam zamiar ich zawołać żeby osadzili brodzik OCZYWIŚCIE WPUSZCZANY - HA HA HA... no może wannę też sobie zażyczę obniżyć..

Co wy na to? :D :D

A tak nawiasem mówiąc, dlaczego pod brodzikiem i wanną się nie układa rurek? czy chodzi tylko o wpuszczanie brodzika?

Może ktoś podpowie to im trochę nasa utrę :roll:

nie układa się bo zwykle nie ma takiej potrzeby a każdy 1m2 podłogówki kosztuje.

Choć np pod prysznicem to niektórzy specjalnie dają żeby mieć ciepełko od razu po wejściu do kabiny + jakby jakaś woda się tam dostała to łatwiej odparuje.

Ja nie mam rurek pod brodzikiem ale podłogę wyprofilowałem tam z lekkim spadkiem w stronę łazienki żeby woda stamtąd wypływała gdyby jakimś cudem tam się znalazła.

A tak nawiasem mówiąc, dlaczego pod brodzikiem i wanną się nie układa rurek? czy chodzi tylko o wpuszczanie brodzika?

Może ktoś podpowie to im trochę nasa utrę

Pod te elementy j/w jak i pod szafki w kuchni itp się nie daję bo nie ma potrzeby grzania tych miejsc a dodatkowo tam będzie za wysoka temperatura i miejscowe przegrzewanie. Tak mi się wydaje i tak sam u siebie robiłem czyli nie dałe podłogówki w tych miejscach.

A co do ceny to wyliczyli mi całą instalację grzewczą tj podłogówki 80m2 i 6 grzejników+ podłączenie pod kominek z płaszczem wodnym na 19 tyś zł. Oczywiście jest to tylko robocizna instalacji bez układania styropianu.

Wszystkie rzeczy potrzebne do wykonania ogrzewania zakupiłem za 8 tyś zł.

no i wniosek bardzo prosty - zostało mi w kieszeni dużo kasy.

Wykonanie podłogówki nie jest aż tak trudne więc bierzcie się do roboty i róbcie sami no chyba, że macie dużo kasy to można brać instalatorów.

Witam

zapłaciłem po dobrej znajomości 35 zł za 1m2 ogrzewania podłogowego (ułożenie styropianu,ekranu foliowego, rurek ALU-PEX i podłaczenie tego do rozdzielacza)

Moim zdaniem kiepsko wyszedłem na tej znajomości... :-?

A co wy powiecie?

Pozdrawiam

Jeśli to jest Twój znajomy to "powinieneś" zapłacić mu więcej... w końcu to jest Twój znajomy/kolega/przyjaciel i życzysz mu jak najlepiej i chcesz żeby dobrze mu się powodziło.

:D

ja płaciłem w lipcu tego roku 16zł /m2 - cała robocizna bez styropianu - układał pomocnik ponad 2 tygodnie bo chciałem "dokładniej" - bez równania piaskiem, łamania płyt itp. Cena z rozłożeniem styro miała być 25 zł.

Sama instalacja bez zarzutu (już grzeje) peszle gdzie trzeba, regularny rozstaw, wszystkie uwagi (jeśli sensowne;) ) uwzględniane bez komentarzy. 2 dni roboty za 3500 - nie chciałoby mi się zwłaszcza że rura dobra ale strasznie sztywna.

Spokojnie mogę polecić hydraulika Tomasz Soćko - 694 352 383 (miejsce może nie to ale niech tam - może komuś się przyda)

Zrobiłem też projekt ogrzewania - i to były kiepsko wydane pieniądze. W sumie i tak potem nauczyłem się OZC żeby projektanta sprawdzić. Następny dom sam policzę;)

pozdr

A co do ceny to wyliczyli mi całą instalację grzewczą tj podłogówki 80m2 i 6 grzejników+ podłączenie pod kominek z płaszczem wodnym na 19 tyś zł. Oczywiście jest to tylko robocizna instalacji bez układania styropianu.

Wszystkie rzeczy potrzebne do wykonania ogrzewania zakupiłem za 8 tyś zł.

no i wniosek bardzo prosty - zostało mi w kieszeni dużo kasy.

Wykonanie podłogówki nie jest aż tak trudne więc bierzcie się do roboty i róbcie sami no chyba, że macie dużo kasy to można brać instalatorów.

dzięki Wam zaczynam uważać że moj hydraulik jest tani hehe. Tez chyba liczył ok 30 zł. Za styro liczą 10 zł /m2.