asolt 18.05.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Sądzę,że jest to cena po negocjacji za samo rozłożenie podlogowki i raczej w normie.Materiały będą po stronie inwestora i jest to najbardziej optymalne rozwiązanie ponieważ firma do całości zrobi sobie duże narzuty cenowe. Sądzę ze jest to cena za pół darmo i na pewno nie brutto, a hydraulik działa w szarej strefie, gdyz jak sie odliczy podatek, vat, koszty dojazdu i ubezpieczenia dla siebie i pracownika zostaje tyle co nic. O projekcie oczywiscie nie ma mowy. Czy te 12 zł obejmuje również proby cisnieniowe powietrzne i wodne oraz odpowietrzenie pętli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.05.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Nawet, jak Ci ułożą w standardzie "wszędzie 15cm, łazienka 10" to działać będzie. Trochę na materiale przepłacisz, ale jeśli wyjdzie 65zł/m2 za całość to tragedii nie ma. Jak masz profesjonalnie policzone OZC, to rozstawy sam dobierzesz, z tabel, albo posiłkując się programem Purmo. Ja mając OZC dobierałem rozstaw rur, korzystając z programu Purmo. Generalnie wszystko, poza łazienką wyszło w rozstawie 20cm, różniąc się tylko wielkością stref brzegowych, w których jest co 15cm. Całkowity koszt sięgnął 57zł/m2 Czasami przy desce trojwarstwowej lub parkiecie i 10 cm jest za dużo i trzeba wtedy podnieść temp. zasilania co dla drewna i pompy ciepła nie jest korzystne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.05.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Sądzę ze jest to cena za pół darmo i na pewno nie brutto, a hydraulik działa w szarej strefie, gdyz jak sie odliczy podatek, vat, koszty dojazdu i ubezpieczenia dla siebie i pracownika zostaje tyle co nic. O projekcie oczywiscie nie ma mowy. Czy te 12 zł obejmuje również proby cisnieniowe powietrzne i wodne oraz odpowietrzenie pętli? na pewno nie. ale to nic, potem wejdzie na forum i bedzie pytać jak odpowietrzyć, a jak nie będzie grzała jak trzeba, co zrobić bo zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.05.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 na pewno nie. ale to nic, potem wejdzie na forum i bedzie pytać jak odpowietrzyć, a jak nie będzie grzała jak trzeba, co zrobić bo zimno Od tego jest przecież forum, podobnie jak w socjalizmie najpierw stwarzano problemy a pózniej sie zastanawiano jak je wyeliminować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.05.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Czasami przy desce trojwarstwowej lub parkiecie i 10 cm jest za dużo i trzeba wtedy podnieść temp. zasilania co dla drewna i pompy ciepła nie jest korzystne Dlatego warto zerknąć w tabele, choć jakoś trudno mi sobie wyobrazić nowoczesny dom, w którym przy rozstawie 10cm trzeba było na tyle podnosić temperaturę zasilania, aby było to niebezpieczne dla drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.05.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Dlatego warto zerknąć w tabele, choć jakoś trudno mi sobie wyobrazić nowoczesny dom, w którym przy rozstawie 10cm trzeba było na tyle podnosić temperaturę zasilania, aby było to niebezpieczne dla drewna. Ja liczyłem i widziałem bardzo wiele domów aktualnie budowanych i takie przypadki tez sie zdarzają. A drewno wymaga jak najnizszych temperatur podłogi bo zwyczajnie sie ssycha. A tabele to tylko raczej do orientacyjnego okreslenia rozstawu, praktycznie prawie zawsze kluczem jest łazienka. Zawsze najdokładniejsza są jednak obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 19.05.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Mam dylemat. Znana niemiecka firma Viessmann zrobi mi projekt ogrzewania podłogowego i wykona montaż w cenie 100 zł/m2. Drogo! Aczkolwiek z podatkiem i z gwarancją i raczej z rynku nie zniknie. Pan Ziutek zrobi na rurkach ... Tweetop ... panie to taki mercedes chiński.... rurki rozmieszcza tak jak mu podpowiada wieloletnie doświadczenie, podatku nie zapłaci, gwarancja będzie bez wartości, bo za rok może pracować już za granicą Polski... u niego zapłacę 5 000 zł mniej! Gdybym chciał na rurkach Purmo to może 3000 zł mniej.... Viessmann proponuje bardzo drogi kocioł Vitodens 222 z automatyką pogodową, natomiast pan monter uważa, że kocioł za 4000 zł to już górna półka a za 10 lat bez żalu go wymienię na nowoczesny, bo jak wiadomo technika idzie naprzód... Ogrzewanie podłogowe to element na którym bardzo ostrożnie podchodzę do oszczędności. Z drugiej strony w mediach trudno jest poczytać o awariach i problemach. Zadziwia mnie, że prywatni monterzy bardzo dbają o moje pieniądze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.05.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Bierz zatem Viessmana, będziesz miał przy okazji (?) dokładne obliczenia ozc bo bez tego dokładnego projektu podłgówki zrobic nie mozna.Pan Ziutek projektu nie zrobi ale to nie znaczy ze nikt nie wykonuje podłogówki bez projektu i to projektu czesto dokładniejszego od Viessmana.Co do gazu to odradziłem wielu całkowitą rezygnacje z ogrzewania gazem na rzecz ogrzewania prądem wyłacznie w II taryfie za pomocą bufora z przepływową wezownica cwu. Inwestycyjnie najtaniej, brak kosztów przeglądów, koszty czesci smiesznie małe, koszty ogrzewania porównywalne z gazem. Czy tylko Viessman jest jedynym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.05.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Mam dylemat. Znana niemiecka firma Viessmann zrobi mi projekt ogrzewania podłogowego i wykona montaż w cenie 100 zł/m2. Drogo! Aczkolwiek z podatkiem i z gwarancją i raczej z rynku nie zniknie. Pan Ziutek zrobi na rurkach ... Tweetop ... panie to taki mercedes chiński.... rurki rozmieszcza tak jak mu podpowiada wieloletnie doświadczenie, podatku nie zapłaci, gwarancja będzie bez wartości, bo za rok może pracować już za granicą Polski... u niego zapłacę 5 000 zł mniej! Gdybym chciał na rurkach Purmo to może 3000 zł mniej.... Viessmann proponuje bardzo drogi kocioł Vitodens 222 z automatyką pogodową, natomiast pan monter uważa, że kocioł za 4000 zł to już górna półka a za 10 lat bez żalu go wymienię na nowoczesny, bo jak wiadomo technika idzie naprzód... Ogrzewanie podłogowe to element na którym bardzo ostrożnie podchodzę do oszczędności. Z drugiej strony w mediach trudno jest poczytać o awariach i problemach. Zadziwia mnie, że prywatni monterzy bardzo dbają o moje pieniądze? Zrob OZC, możesz nawet u asolta. Pózniej trochę poczytasz, podpytasz, ściągniesz sobie program Purmo SDG i na podstawie obliczeń asolta dobierzesz rozstawy. Zresztą, do OZC za nieco większa opłatą może zrobić Ci też projekt podłogówki. I Pan Ziutek zrobi, jak będzie miał w projekcie. Rury Wavin, Kan Therm, Sanha, Roth - wszystkie je dostaniesz polowę taniej, niż V. Podobnie rozdzielacz, szafkę itp. Co do kotła. Ma racje asolt piszac, że prąd w stosunku do gazu to nizszy koszt inwestycyjny. Dlatego IMHO tym bardziej bez sensu jest zwiększanie kosztu instalacji gazowej drogim kotłem. Czy da ci on jakies wymierne oszczednosci ? Nie. Czy bedzie pracował 2x dluzej, niz 2x tańszy ? Watpię... Nawet gwarancję ma (chyba) tylko 2 lata. Ja, zeby koszt instalacji gazowej nie zdrenował mojej kieszeni wzialem pod uwagę 4 tanie modele Immergasa, Junkersa, Buderusa i Beretty, troche poczytalem, podzwoniłem po serwisantach, żeby poznac koszty przegladow wybrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.05.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Ale zdziwiłem się kiedy porównywałem cenniki Kan, Purmo, Roth, Viessmann. Okazuje się, że ceny komponentów np rozdzielacze, złączki, redukcje Viessmanna są praktycznie najniższe !? Natomiast gwarancja, niestety w Viessmanie nie wygląda ciekawie, standardowe 2 lata, choć piszą że 10 lat, ale drobnym druczkiem, że to na wymiennik. Czytam, że Junkers, Buderus pozwalają przedłużyć gwarancje do 5 lat, oczywiście w ramach corocznych przeglądów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.05.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Nie porównuj cenników, tylko ceny za jakie można te częsci kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.05.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Instalator dba o kasę klienta - to normalne .Jak klient wyda na towar to dla instalatora nie wystarczy. Kocioł nie musi być drogi ,Viessman tyle jest wart ile kosztuj.Ale duży udział na w tym reklama.Wielu instalatorów nie montuję kołów których nie serwisują.Problem zaczyna się jak jest awaria.Klient kupił kocioł u instalatora , więc za naprawę odpowiada instalator .A serwis może przyjechać za 2 tygodnie.Kto ma problem? Ja znam kotły które produkowane są od 15 lat w prawie niezmienionej formie .Są nie do zajechania. I kosztuje 4000 złAle niema telewizora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.05.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Ja znam kotły które produkowane są od 15 lat w prawie niezmienionej formie .Są nie do zajechania. I kosztuje 4000 zł Ale niema telewizora Co to za kotły, proszę o podanie danych. Nie porównuj cenników, tylko ceny za jakie można te częsci kupić Z reguły można utargować do 30 % od cen katalogowych, tam było w przypadku moich dotychczasowych zakupów materiałów budowlanych. Od ceny katalogowej z reguły miałem upust do 30. Ciekawe więc jakie upusty mają instalatorzy współpracujący z hurtownią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.05.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 ACV COMACKT A upusty to do 40 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.05.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 ACV COMACKT . Ale to kocioł chyba do bloku mieszkalnego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.05.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 A może chodzi o ACV Kompakt ? http://allegro.pl/bazyl-kociol-gazowy-acv-kompakt-solo-18-hre-i4254436512.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.05.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Albo o COMPACT -> http://www.acv.com/pl-pl/03_03/13/app.rvb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.05.2014 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 A może chodzi o ACV Kompakt ? http://allegro.pl/bazyl-kociol-gazowy-acv-kompakt-solo-18-hre-i4254436512.html TEN CI , to ŁUN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 09.07.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Dzień dobry chciałam się poradzić odnośnie ceny. Firma zaproponowała wykonanie podłogówki 220 m2 z materiałem +styropian 3cm +folia w cenie 17 600,00 zł (80zł/m2) do tego sterowanie 7 strefami grzewczymi - 2 890,00zł (sterowniki elektroniczne Kan therm)materiały CO kan therm - 5500,00zł (rury dobiegowe do rozdzielaczy, rury do części grzejnikowej, kształtki, izolacje, szafki, rozdzielacze, instalacja elektryczna do sterowania)+kotłownia Pompa Ciepła powietrze/woda T Atlantic 11kW– jeden obieg grzewczy, Bojler 300 l.,Osprzęt, Montaż - 29 900,00złsą to ceny jeszcze do negocjacji. Jakoś dużo wychodzi, czy może się mylę. Proszę o Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.07.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Dzień dobry chciałam się poradzić odnośnie ceny. Firma zaproponowała wykonanie podłogówki 220 m2 z materiałem +styropian 3cm +folia w cenie 17 600,00 zł (80zł/m2) do tego sterowanie 7 strefami grzewczymi - 2 890,00zł (sterowniki elektroniczne Kan therm) materiały CO kan therm - 5500,00zł (rury dobiegowe do rozdzielaczy, rury do części grzejnikowej, kształtki, izolacje, szafki, rozdzielacze, instalacja elektryczna do sterowania) +kotłownia Pompa Ciepła powietrze/woda T Atlantic 11kW– jeden obieg grzewczy, Bojler 300 l.,Osprzęt, Montaż - 29 900,00zł są to ceny jeszcze do negocjacji. Jakoś dużo wychodzi, czy może się mylę. Proszę o Wasze opinie. Duży dom to i dużo wychodzi Cena za m2 znośna,aczkolwiek można jeszcze negocjować,pytanie jakie rozstawy rur,wg mnie sterowanie strefowe nie potrzebne jeśli podlogowka będzie odpowiednio wyliczona. Co do pompy,w jaki sposób moc pompy została dobrana,jakie jest obciążenie cieplne domu ? To jest TRI czyli 11kW przy -15st.C wg mnie coś za dużo jak na nowy dom ale jak za taki zestaw to cena w normie,ani za mało ani za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts