Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena za wykonanie ogrzewania podłogowego

MAXIII

Recommended Posts

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bardzo dziękuję za odpowiedź :)

jeszcze nie widziałam sie z tą firmą po otrzymaniu oferty. Pytałam o rozstaw rurek, bo boję się żeby nie były za rzadko (choć nie znam się na tym w ogóle;)). Właściciel odpowiedział mi na razie tylko, że gęsto - cokolwiek to znaczy.

co do styropianu to nie mam pojęcia, czy to systemowy, ale w takim razie dopytam.

Szczerze mówiąc to nie do końca rozumiem to sterowanie :( strefowe. Wiem, ze w pomieszczeniach będą montowane termostaty Kan therm, takie okrągłe co mają działać tak jak pokrętła przy kaloryferze. No, ale co to za 7 stref? i co ze sterowaniem na pompie? w tej chwili mieszkam w bloku i mamy logoterme, ustawiam sobie temperaturę jaką chcę mieć w domu w określonych godzinach i w tym czasie kaloryfery grzeją do momentu otrzymania zadanej temp. Myślałam, że też w domu też tak będzie. Może te 7 stref to właśnie podział na pomieszczenia i programuję określone temp. w określonym czasie jak na logotermie tylko, że mogę to zrobić osobno dla każdej strefy. Czy wiesz coś na ten temat? chciałabym być przygotowana na spotkanie, zeby nie dać sobie wcisnąć niepotrzebnych mi rzeczy :)

co do wielkości pompy, to powiedzieli, że policzyli sobie zapotrzebowanie na ciepło. Dostali projekt, ale w projekcie nie ma wpisanych okien jakie będą (jeszcze sama tego nie wiem), jakości styropianu (tylko grubość), więc nie wiem czy są w stanie coś wyliczyć.

Duży dom to i dużo wychodzi ;)

Cena za m2 znośna,aczkolwiek można jeszcze negocjować,pytanie jakie rozstawy rur,wg mnie sterowanie strefowe nie potrzebne jeśli podlogowka będzie odpowiednio wyliczona.

Co do pompy,w jaki sposób moc pompy została dobrana,jakie jest obciążenie cieplne domu ?

To jest TRI czyli 11kW przy -15st.C wg mnie coś za dużo jak na nowy dom ale jak za taki zestaw to cena w normie,ani za mało ani za dużo.

Gość Arturo72

Dokładnie tak to będzie działało,czyli sterownik w danym pomieszczeniu gdzie ustawiasz sobie temperaturę i siłownik na rozdzielaczu i tak 7 razy.

Wg mnie nie ma to sensu gdyż w użytkowanym normalnie domu z reguły panuje jednakowa temperatura a poza tym wahania dobowe temperatury w domu to max.1st.C i sterowniki nie miały by co robić,poza tym podłogówka ma sporą bezwładność i zmiana temp.po reakcji czujnika byłyby odczuwalne po długim okresie.

Sądzę,że te 3cm to styropian systemowy z "cyckami",które mają jedynie an celu ułatwić instalatorom rozłożenie rur,bo dla inwestora będzie to drogie 3m,sądze,że koszt jego na taką pow.to ok.3tys.zł

A jest to coś takiego:

ostrzeszow1.jpg

Dziękuję bardzo. Musze koniecznie zapytać o ten styropian i przemyśleć te strefy.

Firma proponuje również za 300 zł. Możliwość chłodzenia pasywnego, ale nie wiem do jakich temp. Obniża się podłoga i czy da się po niej normalnie chodzić i nie zamarznąć :)

Mam jeszcze jedno pytanie, choć to chyba nie to miejsce. Cały czas się wahamy mężem: pompa ciepła czy gaz. Nie znamy osobiście nikogo kto ma pompę, a nasi znajomi i rodzina, którzy mają gaz albo ekogroszek oczywiście mają dużo na temat pompy do powiedzenia :p Oczywiście są negatywnie nastawieni bo: pompa nie da rady w czasie mrozów, nie ogrzeje domu o pow. Użytk. 178m2, a już na pewno temperatura w domu nie przekroczy 19stopni. Niby nie słuchamy tych „rad”, ale wątpliwości zostały zasiane ;)

Arturo72 jako, ze jesteś użytkownikiem pompy to może rozwiejesz nasze wątpliwości :)

Nie będziemy mieć wentylacji mechanicznej, Kominek bez płaszcza i bez rozprowadzenia, tylko jako rekreacja. Chciałabym, żeby temp. W domy oscylowała wokół 23 stopni.

Wg mnie nie ma to sensu gdyż w użytkowanym normalnie domu z reguły panuje jednakowa temperatura a poza tym wahania dobowe temperatury w domu to max.1st.C i sterowniki nie miały by co robić,poza tym podłogówka ma sporą bezwładność i zmiana temp.po reakcji czujnika byłyby odczuwalne po długim okresie.

Wg mnie mylisz się bardzo. W sezonie grzewczym, w sypialni mam temperaturę kilka stopni (3-4) niższą niż w pokojach dziennych. Przekłada się to oczywiście na lepszy sen. Sterowniki jako tako nie mają sensu gdy chcemy sobie często regulować temperaturę jednak pozwalają na komfortowe regulowanie bez kręcenia zaworami w kotłowni. Nie masz zamiaru grzać pokoju gdy dziecko wyjechało na ferie więc za pomocą sterownika/termostatu łatwo każdej kobiecie zmniejszyć temperaturę w nieużywanym pokoju,

Cały czas się wahamy mężem: pompa ciepła czy gaz. Nie znamy osobiście nikogo kto ma pompę, a nasi znajomi i rodzina, którzy mają gaz albo ekogroszek oczywiście mają dużo na temat pompy do powiedzenia :p Oczywiście są negatywnie nastawieni bo: pompa nie da rady w czasie mrozów, nie ogrzeje domu o pow. Użytk. 178m2, a już na pewno temperatura w domu nie przekroczy 19stopni. Niby nie słuchamy tych „rad”, ale wątpliwości zostały zasiane ;)

nie ma takiej możliwości aby dobrze dobrana pompa nie dała rady chyba, że zamarznie

Gość Arturo72
Wg mnie mylisz się bardzo. W sezonie grzewczym, w sypialni mam temperaturę kilka stopni (3-4) niższą niż w pokojach dziennych. Przekłada się to oczywiście na lepszy sen. Sterowniki jako tako nie mają sensu gdy chcemy sobie często regulować temperaturę jednak pozwalają na komfortowe regulowanie bez kręcenia zaworami w kotłowni. Nie masz zamiaru grzać pokoju gdy dziecko wyjechało na ferie więc za pomocą sterownika/termostatu łatwo każdej kobiecie zmniejszyć temperaturę w nieużywanym pokoju,

Cóż,są różne przyzwyczajenia.

Ja nie zamykam drzwi do pokoi i bezsensem byłoby obniżać temperaturę tam gdzie ktoś akurat nie przebywa bo u mnie wiecznie gdzieś ktoś przebywa :)

Od roku nie widziałem potrzeby regulacji nic na rozdzielaczu,tak jak w październiku ustawiłem tak do dzisiaj nic nie zmieniłem i sądzę,że nic już nie zmienię.

Zresztą u mnie temperatura w domu po 24h od zaprzestania grzania spada o 1st.C ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Oczywiście są negatywnie nastawieni bo: pompa nie da rady w czasie mrozów, nie ogrzeje domu o pow. Użytk. 178m2, a już na pewno temperatura w domu nie przekroczy 19stopni. Niby nie słuchamy tych „rad”, ale wątpliwości zostały zasiane ;)

Arturo72 jako, ze jesteś użytkownikiem pompy to może rozwiejesz nasze wątpliwości :)

Jak Crisiano napisał,nie ma możliwości,żeby poprawnie dobrana pompa nie dogrzewała nawet w największe mrozy.

TRI11 jest bardzo dobrą pompą także jeśli taką wybierzcie możecie być spokojni o dogrzewanie nawet przy -30st.C bo sądzę,że jest dobrana na wyrost ale nie jest to złe.

My utrzymujemy 22,5st.C cały czas,spokojnie można utrzymywać i 28st.C ale przy ponad 22,5st.C jest dla nas za gorąco przy podłogówce,pompa utrzymując taką temperaturę chodziła w największe mrozy tylko 6-7h na dobę ale ja mam ją sporo przewymiarowaną.

A i ja bym zrezygnował ze styropianu systemowego,to jest tylko ułatwienie dla instalatorow a dla inwestora mało wnosi a 2-3tys.zł będzie taniej.

Jak myślisz , czy utrudnienie pracy instalatorowi nic nie kosztuje?

Może idą tym tropem można zastosować zwykły styropian bez folii i spinek .Będzie jeszcze trudniej ( taniej)

Gość Arturo72
Jak myślisz , czy utrudnienie pracy instalatorowi nic nie kosztuje?

Może idą tym tropem można zastosować zwykły styropian bez folii i spinek .Będzie jeszcze trudniej ( taniej)

A to już zależy od umiejętności negocjowania ;)

Ważne,żeby być świadomym co i dlaczego.

Witam serdecznie.

Wiem że temat już został oklepany dośc konkretnie ale po przeczytaniu tylu wiadomości lekko szczęka mi opadła i nie wiem co mysleć. W przyszłym roku zaczynam budowe domu - jak złośliwsi twierdzą to małej szkoły :rolleyes: tak wiec wychodzi mi 300 m2 użytkowego pomieszczenia i tu się zaczynają schody jeśli chodzi o ogrzewanie. Przyznam sie szczerze że na początku dosć mocno parłem w kierunku pompy cieplnej i ogrzewania podłogowego ale jak dostałem wycene kompletnej pompy z ogrzewaniem podłogowym na 100 kawałków i do tego chciałem zrobić rekuperacje (wentylacje mechanczną) która według wyliczeń wyszła mi w granicach 70 tysiaków to lekko mi się odniechchciało. Poradźcie, czy całkowite zapotrzebowanie energi w budynku na poziomie 34 kWh/rok przy rekuperatorze odzyskującym energie w granicach 90% to nie przesada?? Do tego dostałem uzasadnienie ekonomiczne pompy które minie powaliło bo zostało ono odniesione do ogrzewania prądem gdzie 1 kWh kosztuje 1 zł :jawdrop: a znalazłem ceny w taryfie nocnej ok. 0,4 zł. Do tego wyceniono mi podłogówek na ok 40 tys, z tego co czytam to lekka przesada. Pomóżcie ogarnąć temat bo jak na razie to jestem z renką w nocniku :bash: Pozdrawiam i mam nadzieję na sensowne uwagi :) PS nie mam możliwości dołaczenia się do lini gazociągowej ... narazie

Gość Arturo72
Witam serdecznie.

Wiem że temat już został oklepany dośc konkretnie ale po przeczytaniu tylu wiadomości lekko szczęka mi opadła i nie wiem co mysleć. W przyszłym roku zaczynam budowe domu - jak złośliwsi twierdzą to małej szkoły :rolleyes: tak wiec wychodzi mi 300 m2 użytkowego pomieszczenia i tu się zaczynają schody jeśli chodzi o ogrzewanie. Przyznam sie szczerze że na początku dosć mocno parłem w kierunku pompy cieplnej i ogrzewania podłogowego ale jak dostałem wycene kompletnej pompy z ogrzewaniem podłogowym na 100 kawałków i do tego chciałem zrobić rekuperacje (wentylacje mechanczną) która według wyliczeń wyszła mi w granicach 70 tysiaków to lekko mi się odniechchciało. Poradźcie, czy całkowite zapotrzebowanie energi w budynku na poziomie 34 kWh/rok przy rekuperatorze odzyskującym energie w granicach 90% to nie przesada?? Do tego dostałem uzasadnienie ekonomiczne pompy które minie powaliło bo zostało ono odniesione do ogrzewania prądem gdzie 1 kWh kosztuje 1 zł :jawdrop: a znalazłem ceny w taryfie nocnej ok. 0,4 zł. Do tego wyceniono mi podłogówek na ok 40 tys, z tego co czytam to lekka przesada. Pomóżcie ogarnąć temat bo jak na razie to jestem z renką w nocniku :bash: Pozdrawiam i mam nadzieję na sensowne uwagi :) PS nie mam możliwości dołaczenia się do lini gazociągowej ... narazie

Z ciekawości ile liczysz za taką "szkołę" na gotowo ;)

Ile złożyłeś zapytań dot.ogrzewania,podłogówki i wentylacji ?

Czy zapytania składałeś na całość czy na poszczególne instalacje ?

Witam.

Ciekawośc to jeszcze nei grzech ale nie otrzymałem odpowiedzi praktycznie na żadne pytanie :p zanim zaczniecie mi wypisywać żeyście nie budowali czegoś takiego albo co to by ście za takie pieniądze zrobili - niestety z takimi tylko opiniami i taką pomocą się spotkałem dotychczas :confused: Może jak już macie temat przetrawiony to byście chociaż pokierowali ??

Koszt stanu surowego otwartego - robocizna i materiały jakieś 140 - 150 tyś. na całość chce wydać jakieś 500 ale z założeniem ze robie jedynie duł a poddasze wykańczak później więc stan zamknięty + elewacje + ogrzewanie + wentylacja + wykończenie parteru (kuchnia, łazienka, pokój, pralnia) = 500 tyś

Iniech to pozostanie bez komentarza, wybaczcie słowa ale moje pieniącdze i wydam je jak chce a Was proszę o pomoc jako mądrzejszych w tym konkretnym temacie czyli ogrzewaniu podłogowym i ewentualnie jakieś wiadomości albo przekierowanie na właściwe tory odnośnie pomy cieplnej albo innego bardziej opłacalnego ustrojstwa co by mi w zimie zadek nie zamarzł na sedesie :p

gentoonx - mistrzu cemnej strony mocy, pewnie nie masz złych zamiarów ale uszczypliwości już się nasłuchałem dość sporo wiec jak nie masz nic sensownego do powiedzenia lepiej wyjdź i się przewietrz :) Jeśli chodzi o sarkaz to dotarło ... a tak między nami to procenty nie tylko w butelkach, pozdrawiam

Tak więc jeszcze raz proszę o jakieś wskazówki, porady, będę za każdą pomoc ogromnie wdzięczny

PS co do ilości zapytań to wysałem jakoś kilka naście ale odezwała sie jedna firma bo reszta jak słyszy że inwestycja za rok albo 2 to nawet nei odpisuje. Tak wiec dopadłem tą jedną firmę i chciałem przemaglować na jej podstawie temat. Zamawiałem rekuperacje z ogrzewaniem stąd też moje zdziwienie że takei duże zapotrzebowanie na energię dla domu wyszło. Chyba ze się myle, przyjmę krytykę byle na temat :) czekam na uwagi Anatol

Jezeli chcesz miec w miarę wiarygodne oferty to zrób tak:

na początek dokładne i rzetelne ozc,

na jego podstawie tak samo wykonany projekt ogrzewania podłogowego,

mając ten projekt oraz obliczone projektowe obciązenie cieplne i na jego podstawie dobraną moc pompy ciepła, przedstawiasz te dane firmom od których oczekujesz ofert.

Firmy mając te same konkretne dane dokonują wyceny. Nie ma wtedy rozbieznosco co mocy pompy i projektu podłogówki. Wszyscy odnoszą sie do tego samego.

Ocena ofert jest łatwiejsza. Mając te oferty mozesz je przedstawic na fm dla ostatecznej oceny. Kazdy inny sposób postępowania oddala Ciebie od prawidłowej oceny otrzymanych ofert. I to by było na tyle.

Gość Arturo72
Kazdy inny sposób postępowania oddala Ciebie od prawidłowej oceny otrzymanych ofert. I to by było na tyle.

Dokładnie tak,inaczej narażasz się na bycie "owcą do strzyżenia" bo jak firma otrzyma zapytanie typu:

"chce kupić pompę,WM z reku i podłogówkę" to widzi niezbyt kumatego gostka i pakuje mu całość w kosmicznych cenach bo wie,że biedak nie buduje 300m2 a taki gość nie będzie zbytnio przyglądał się cenom.

Ceny które można osiągnąć to:

podłogówka ok.60-70zł/m2

WM z reku do takiego domu ok.15-20tys.zł

pompa powietrzna-ok.30tys.zł

pompa gruntowa ok.40tys.zł

Jeszcze raz z ciekawości a dla wiedzy inwestorów,rzuć ofertę na to co otrzymałeś.

Edytowane przez Arturo72

...

gentoonx - mistrzu cemnej strony mocy, pewnie nie masz złych zamiarów ale uszczypliwości już się nasłuchałem dość sporo wiec jak nie masz nic sensownego do powiedzenia lepiej wyjdź i się przewietrz :) Jeśli chodzi o sarkaz to dotarło ... a tak między nami to procenty nie tylko w butelkach, pozdrawiam

...

naprawdę chłopaku musisz się z lekka ogarnąć i zacząć z sensem pisać, bo nie przypominam sobie abym gdziekolwiek odpowiadał Tobie uszczypliwościami na kwestie, które podnosiłeś, tym bardziej ze to dopiero Twój drugi post, a na pewno kolega @mar1973 nie potrzebuje adwokata w Twojej osobie, tym bardziej, że jak sam zaznaczasz nie masz zielonego pojęcia o czym tu się pisze, do tego mylisz sarkazm z żartem.

Z rady co do przewietrzenia się, skorzystam w miarę potrzeby, także pozdrawiam i życzę powodzenia