anatol 78 16.07.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Witam ponownie i na wstępie chciałem przeprosić urażonych. Mój błąd, jeszcze raz przepraszam. Oczywiście dziękuję za wskazóki, wgryzam się właśnie od paru godzin w program który równeiż znalazłem na forum muratora i przyznam że nie idzie mi to bez oporów. Niestety jestem tylko kucharzem ale z Waszego przekonania o kolejności postępowania wnioskuje że to najlepsze rozwiązanie by mnie nie ogolili do łysa :/ Oto moje kosztowe zestawienie jakie dostałem i od którego sie zaczęła moja nie ufnośc do wycen: Oferta wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła poniżej podział kosztów: - materiały R-Vent Flex + Spiro – 18 802 netto - rekuperator + sterownik – 14 347 netto - robocizna – 6 000 netto --- tutaj zaznacze że jednak robocizne odlicze o ile wezme tą oferte bo rurki rozłoży ekipa budowlana w cenie robocizny A tak wygląda u mnie sprawa pompy cielnej: Pompa Ciepła Danfoss DHP-H OPTI PRO+ 10kW – 37 200 netto Odwierty 270mb (3x90mb) -24 300 netto Projekt geologiczny – 2500 netto Ogrzewanie (w zależności od tego czy będzie ogrzewana piwnice i garaż) 30 000 – 40 000 netto A teraz uzasadnienie ekonomiczne rozwiazania opartego na pompie cieplnej: Dane: całkowite zużycie energi (z podgrzewaczem pomocniczym i pompami) 6945 kWh/r całkowite zapotrzebwoanie energii w budynku (z c.w.u) 34294 kWh/r energia oddana przez pompe ciepła 34085 kWh/r energia dostarczona do PC (w tym pompy obwod. 871 kWh/r) 6736 kWh/r zużycie energii przez podgrz. pom. elektryczność (100% COP) 209 kWh/r średnioroczne COP(bez podgrzewacza pomocniczego i pomp) 5,81 średnioroczne COP (z podgrzewaczem pomocniczym i pompami obiegowymi) 4,94 stopa pokrycia zapotrzebowania 99,4% wymagana moc podgrzewacza pomocniczego 2,5 kW zapotrzebowanie na moc budynku (z c.w.u.) 15,6 kW w tym zużycie energi na przygotowanie c.w.u. 06 kW Warunki i wybór pompy ciepła 1 DHP-L Opti Pro+13 inst.grzew. ogrzewanie podłogowe (beton) (38C/30C temp. zasil./powrót.przy temp.obl.) zapotrzebowanie na moc grzewczą 15 kW w tym zużycie energii na przygotowanie c.w.u. 5000 kWh/r Pompa cieplan przygotowuje c.w.u. w 100% Temperatura wewnętrzan 20C średnia roczna temperatura 9,1C zewnętrzna temperatura obliczeniowa -18 C Lekki(pozostałe), 300 m2, 50 W/m2 dane do wymiarowania źródła ciepła. Odwiert T. cz. doln. źródła przy średniej temperaturze 4C temperatura czynnika dolnego źródła 0C ^ (gama) gruntu 3,5 W/mK średnica odwiertu 115mm ilość odwiertów 3 szt aktywna głębokość odwiertu 91m oszczędności oszczędność ekonomiczna 30822 (34294 - 3473 = 30822) koszt energii przed montażem pompy ciepła 34294 zł/rok bo zapotrzebowanie na energie czyli 34294 kWh/r x 1 zł koszt energii po montażu pompy ciepła 3473 zł / rok bo zapotrzebowanie pompy na energię to 6945 kWh/rok x 0,5zł TAK WIĘC OSZCZĘDZAM ROCZNIE PONAD 30 tyś. fajnie !!! Dziękuję za podpowiedzi i brnę w temat dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.07.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Oto moje kosztowe zestawienie jakie dostałem i od którego sie zaczęła moja nie ufnośc do wycen: Oferta wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła poniżej podział kosztów: - materiały R-Vent Flex + Spiro – 18 802 netto - rekuperator + sterownik – 14 347 netto - robocizna – 6 000 netto --- tutaj zaznacze że jednak robocizne odlicze o ile wezme tą oferte bo rurki rozłoży ekipa budowlana w cenie robocizny A tak wygląda u mnie sprawa pompy cielnej: Pompa Ciepła Danfoss DHP-H OPTI PRO+ 10kW – 37 200 netto Odwierty 270mb (3x90mb) -24 300 netto Projekt geologiczny – 2500 netto Ogrzewanie (w zależności od tego czy będzie ogrzewana piwnice i garaż) 30 000 – 40 000 netto Tak jak przypuszczałem,podesłali najdroższe na rynku systemy grzewcze i wentylacyjne w nadziei,że jeleń łyknie do domu za bańkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.07.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 W Dane: całkowite zużycie energi (z podgrzewaczem pomocniczym i pompami) 6945 kWh/r całkowite zapotrzebwoanie energii w budynku (z c.w.u) 34294 kWh/r energia oddana przez pompe ciepła 34085 kWh/r energia dostarczona do PC (w tym pompy obwod. 871 kWh/r) 6736 kWh/r zużycie energii przez podgrz. pom. elektryczność (100% COP) 209 kWh/r średnioroczne COP(bez podgrzewacza pomocniczego i pomp) 5,81 średnioroczne COP (z podgrzewaczem pomocniczym i pompami obiegowymi) 4,94 stopa pokrycia zapotrzebowania 99,4% wymagana moc podgrzewacza pomocniczego 2,5 kW zapotrzebowanie na moc budynku (z c.w.u.) 15,6 kW w tym zużycie energi na przygotowanie c.w.u. 06 kW Napiszę tak, pogon za zyskiem przekracza wszelkie granice, podając te dane to oszukiwanie inwestora, to powinno byc karalne. Ale do rzeczy, zapotrzebowanie na ciepło dla tego budynku nie powinno przekroczyć i tu jest problem bo nie mam szczegółowych danych ale spróbuje oszacowac, nie powinno przekroczyć 15000-16000 kWh pod warunkiem ze budynek będzie ocieplony, przy nieocieplonym ta wartosc moze byc mozliwa, ale kto dzisiaj nie ociepla budynku?. Dodając do tego wm z rekuperacją, okna 3 szybowe to nawet te 15 kkWh jest za duzo. Poniewaz budynek jest w fazie projektowej mniemam ze inwestor dołozy wszelkich staran aby budynek był jak najbardziej energooszczedny. Realnie moze to byc ok 10000-11000 kWh. Kolejna wartosc to przygotowanie cwu, ono z kolei uzaleznione jest od ilosci osób, bezpiecznie i z zapasem mozna przyjąc 1000 kWh /osoba*a. Przyjeto moc na cwu 2,5 kW , przyjmuję sie ok 0,25 kW na osobę, jak widac przyjeto nie mniej niz 9 osob. Takze projektowe obciązene cieplne wzięte również z czapy. Skąd sie zatem wzieło ponad 34000 kWh, odpowiedz jest jedna, zachłannosc i pazernosc firm montujących te pompy. Im wieksze zapotrzebowanie tym wieksze rzekome zyski z zainstalowania dobranej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.07.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 (...)Skąd sie zatem wzieło ponad 34000 kWh, odpowiedz jest jedna, zachłannosc i pazernosc firm montujących te pompy. Im wieksze zapotrzebowanie tym wieksze rzekome zyski z zainstalowania dobranej pompy. To jest po prostu porażające.... Już mi się pisać nie chce. A druga rzecz, co to jest właściwie "T. cz. doln. źródła przy średniej temperaturze 4C"??? Dalej wkleili "temperatura czynnika dolnego źródła 0C" O co chodzi? Jaka temperatura czynnika dolnego źródła 0C? Przy poziomym dolnym źródle nawet nie będzie to średnia temperatura tylko minimalna! A przy odwiertach (dobrze dobranych i dobrze wykonanych) 0*C nigdy nie zobaczysz na zasilaniu. Pytaj, pytaj, jeszcze więcej czytaj i nie daj sobie kitu wciskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.07.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 To jest po prostu porażające.... O co chodzi? .... Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze, a poza tym taki bełkot pseudotechniczny, aby zamydlić klientowi oczy i pokazać jaką to firma ma fachową wiedzę i doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatol 78 19.07.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Witam i dziękuje za cenne spostrzeżenia. Właśnie cały szkopół w tych cyferkach że mi jako całkowitemu laikowi kompletnie się nie zgadzały ale teraz nie wiem co robić czy "kolesia" zwyzywać od oszustów czy poprosu omijać dalekim łukiem. Jak przeglądam Wasze wpisy to pczyznam się że czasem to mnie krew zalewa i za nic nie rozumiem takich ludzi jak ten który przedstwaił mi tą oferte. Czy pieniądz nie idzie w parze z dobrą/rzetelną usługą a nie zdierstwem i krentactwem ? Porażka Ale wracając do tematu jakim jest tutaj ogrzewanie podłogowe to chyba wyśle mu zapytanie czy mnei do firmy nie przyjmie bo jak wycenił podłogówkę na 30 kawałków to jakoś plus minus dał sobie 100 % marży, dla mnie nie znającego za bardzo budowlanki wychodzi to jakieś 15 tyś zarobku w 2 tygidnie fajna praca chyba zmienie kwalifikacje z kucharza na budowlańca Pozdrawiam i jak by Wam coś wpało w ręce odnośnie pompy czy też podłogowego grzania to dajcie znać PS macie może jakieś wiadomości na temat prac przygotowawczych mówiących o możliwości sprzedawania prądu do elektrowni ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.07.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Witam i dziękuje za cenne spostrzeżenia. Właśnie cały szkopół w tych cyferkach że mi jako całkowitemu laikowi kompletnie się nie zgadzały ale teraz nie wiem co robić czy "kolesia" zwyzywać od oszustów czy poprosu omijać dalekim łukiem. Jak przeglądam Wasze wpisy to pczyznam się że czasem to mnie krew zalewa i za nic nie rozumiem takich ludzi jak ten który przedstwaił mi tą oferte. Czy pieniądz nie idzie w parze z dobrą/rzetelną usługą a nie zdierstwem i krentactwem ? Porażka Ale wracając do tematu jakim jest tutaj ogrzewanie podłogowe to chyba wyśle mu zapytanie czy mnei do firmy nie przyjmie bo jak wycenił podłogówkę na 30 kawałków to jakoś plus minus dał sobie 100 % marży, dla mnie nie znającego za bardzo budowlanki wychodzi to jakieś 15 tyś zarobku w 2 tygidnie fajna praca chyba zmienie kwalifikacje z kucharza na budowlańca Pozdrawiam i jak by Wam coś wpało w ręce odnośnie pompy czy też podłogowego grzania to dajcie znać PS macie może jakieś wiadomości na temat prac przygotowawczych mówiących o możliwości sprzedawania prądu do elektrowni ?? Podałem Tobie w poscie 78 co należałoby by zrobić aby mozna było odpowiednio uscislic zapytanie ofertowe oraz ocenić prawidłowo otrzymane oferty, ale Ty wolisz bładzić we mgle, mozna i tak. Co do zmiany kwalifikacji i zawodu to nie jest takie proste, ale dla chcącego nic trudnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatol 78 19.07.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Podałem Tobie w poscie 78 co należałoby by zrobić aby mozna było odpowiednio uscislic zapytanie ofertowe oraz ocenić prawidłowo otrzymane oferty, ale Ty wolisz bładzić we mgle, mozna i tak. Co do zmiany kwalifikacji i zawodu to nie jest takie proste, ale dla chcącego nic trudnego. i dziękuję bardzo za wskazówki, co do błądzenia we mgle to nie bardzo rozumiem, chodzi mi jedynie o to że jak bierzesz profesjonalną firmę to jakiś margines zaufania powinien być a nei marża typu 100% albo wykolegować by jedynie kase zedrzeć ile wlezie. Dzięki, próbuje się zastosować do tego co piszecie ale nie ukrywam ze to nie mój temat i ciężko idzie ale przynajmniej mam jkies wskazóki i kierunek a do tego mimo tej kijowej oferty to jednak mam odnośnik czego się wystrzegać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.07.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 i dziękuję bardzo za wskazówki, co do błądzenia we mgle to nie bardzo rozumiem, chodzi mi jedynie o to że jak bierzesz profesjonalną firmę to jakiś margines zaufania powinien być a nei marża typu 100% albo wykolegować by jedynie kase zedrzeć ile wlezie. Dzięki, próbuje się zastosować do tego co piszecie ale nie ukrywam ze to nie mój temat i ciężko idzie ale przynajmniej mam jkies wskazóki i kierunek a do tego mimo tej kijowej oferty to jednak mam odnośnik czego się wystrzegać Zalezy czego ten profesjonalizm ma dotyczyć, na pewno ta firma obliczeń profesjonalnych nie wykonała, mało tego jej obliczenia to oszustwo. Byc moze pod wzgledem technicznym firma jest profesjonalna ale pod wzgledem obliczeniowym nie. Mając swoje obliczenia moze je dac do zapytania ofertowego wraz z projektem podłogówki i wtedu mozesz prawidłowo ocenic otrzymane oferty. Jezeli znasz lepszy sposób to go zastosuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatol 78 19.07.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 ... Jezeli znasz lepszy sposób to go zastosuj. nie wiem w którym miejscu doczytałeś że znalazłem lepszy sposób niż ten przez Was proponowany na to by jakoś ogarnąć temat cen zarówno w podłogowym grzaniu jak i w PC. Chodziło mi głównie o to że troche działanie firm polegające na naciąganiu czy też zawyżaniu tego co powinno być zrealizowane jest poza moją granicą pojmowania, w końcu cały system zarabiania opiera sie na tym że jak ja wykonam coś dobrze to klient do mnie wróci albo poleci mnie komuś - zwłaszcza w obecnej dobie tak szeroko rozumianej komunikacji. wWięc nei złość się, no chyba ze chodzi Ci o to ze cieżko przerbnać mi przez cyferki i może myślisz ze szukam drogi na skróty/? Nie nie szukam choć równeiż szczerze przyznaje sie do tego że inżynieria budowlana to nie mój chleb powszedni. Dlatego tu jestem i Was pytam/prosze o rady wskazówki bo jestem zdania ze lepiej zapytać niż udawać greka i brnąć w zaparte nie znając tematu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.07.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Chodziło mi głównie o to że troche działanie firm polegające na naciąganiu czy też zawyżaniu tego co powinno być zrealizowane jest poza moją granicą pojmowania, w końcu cały system zarabiania opiera sie na tym że jak ja wykonam coś dobrze to klient do mnie wróci albo poleci mnie komuś - zwłaszcza w obecnej dobie tak szeroko rozumianej komunikacji. Pozdrawiam Idealizujesz, tak byc powinno, ale nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielaspiotr 26.08.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Panowie krótkie pytanko, moglibyście pomóc, czy to jest dobra cena czy hydraulik chce mnie wyd.... Ogrzewanie podłogowe z RTL ok. 15 m2, tj. 3 pomieszczenia, 4m2, 4m2, 7m2, cena z montażem w nowym domu ok. 2800zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 26.08.2014 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Licząc drogo 100zł/m2 podłogówki wychodzi mi 1500zł. Coś drogi Ci wycenił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.08.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Panowie krótkie pytanko, moglibyście pomóc, czy to jest dobra cena czy hydraulik chce mnie wyd.... Ogrzewanie podłogowe z RTL ok. 15 m2, tj. 3 pomieszczenia, 4m2, 4m2, 7m2, cena z montażem w nowym domu ok. 2800zł Podejrzewam, że nie chce mu sie robić tak małej powierzchni i stąd zaporowa cena, zresztą, mnie też by sie nie chciało sam nie dasz rady sobie tego rozłożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielaspiotr 03.09.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 To dom od developera, nie chce się zgodzić na innego wykonawcę, podejrzewam że dowalił swoją marżę. Cwaniak robi całą hydraulikę w domu, inne dodatkowe koszty też ma z sufitu. Jak wzrastają koszty po położeniu wylewek, czy wógóle ktoś się bawi w prucie wylewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.09.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 To dom od developera, nie chce się zgodzić na innego wykonawcę, podejrzewam że dowalił swoją marżę. Cwaniak robi całą hydraulikę w domu, inne dodatkowe koszty też ma z sufitu. Jak wzrastają koszty po położeniu wylewek, czy wógóle ktoś się bawi w prucie wylewek. 50zł/m2 jak zrobisz samemu, 80zł/m2 spokojnie znajdziesz fachowca a u Ciebie 180zł/m2, więc jak sam zauważyłeś marża dość wysoka;) Po wylewkach zapomnij o podłogówce. Technicznie jest to możliwe, ale wyjdzie jeszcze sporo drożej niż ten haracz dla hydraulika:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 03.09.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 (edytowane) Zapłaciłem 110 zł/m2 ... z fakturą. Jednak zakres prac był większy niż samo rozłożenie podłogówki. Prace obejmowały też układanie styropianu - 5 cm x 2 warstwy nad garażem i 5 cm nad częścią mieszkalną. Styropian był kołkowany na piętrze (bo instalator taki system utwierdzania przyjął), szpary zostały wypełnione pianką, rozłożona folia i rury. Jak widać na zdjęciach rozstaw bardzo gęsty, 18 obwodów grzejnych. Projekt był zlecony firmie projektowej. Generalnie oceniam wykonanie bardzo wysoko i estetycznie, co zresztą widać na zdjęciach... W cenie materiał na ogrzewanie - rury Wavin, 2 rozdzielacze TeCe, rury miedziane do zasialnia rozdzielaczy, złączki, folia i spinki - bez styropianu i pianek... Edytowane 3 Września 2014 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.09.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Można też tak: Ostateczny koszt ogrzewania podłogowego (106m2): Rury do podlogówki Kan 800m - 2000zł Rozdzielacz 9-obw + skrzynka - 811zł Perlit do zasypki, 2x125l - 56zł Folia do podłogówki 110m -120zł Klipsy 800szt - 50zł Taśma dylatacyjna 125m - 125zł Drobiazgi (złączki, śrubunki, izolacja) - 200zł Robocizna - 2100zł RAZEM - 5462zł (51,50 zł/m2) Robocizna 19zl/m2 (z rozłożeniem 2x5cm styro, dylatacja z pianki, folią alu i rozłożeniam rur w rozstawie 10-20cm.) Do tego próba szczelności 200zł Materiały kupowałem sam bo zdawac się na "rabaty" instalatorów to.... Jakbym miał zapłacić 110zl/m2, to zrobiłbym to sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielaspiotr 03.09.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 (edytowane) Jutro będę gadał z developerem, dlaczego mają takie zaporowe ceny. Dzięki za pomoc, aż mnie poliki pieką ze złości jak ludzi w ch... robią. Może macie kogoś poleconego z okolic Warszawy kto chciały zrobić ok. 20m2. Edytowane 3 Września 2014 przez Zielaspiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielaspiotr 03.09.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Panowie sprawa się komplikuje, dowiedziałem się że ogrzewanie w domu będzie bez rozdzielacza i RTL musi być multibox. Czy wogóle to dobre rozwiązanie ogrzewanie bez rozdzielacza, same rurki i co z tym multibox patrzyłem na ceny to strasznie droga sprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts