mrxaoo 16.12.2009 02:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Witam, szukam, szukam i znaleźć nie mogę. Więc podpytam. Co _obecnie_ (2009/2010) wychodzi taniej. Budowa ściany 2 warstwowej czy ściany 3 warstwowej? Chodzi mi o:1. Koszt robocizny 1m22. Koszt materiałów dla ściany o zbliżonym współczynniku przenikania ciepła U. Kiedyś panowało przekonanie ( a może tak mi się tylko zdawało?), iż ściana 3W jest koszmarnie droga... ale czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 17.12.2009 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Wiem, że to nie ładnie, ale podbijam... nikt nie robił ostatnio takiego porównania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 19.12.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Witam, szukam, szukam i znaleźć nie mogę. Więc podpytam. Co _obecnie_ (2009/2010) wychodzi taniej. Budowa ściany 2 warstwowej czy ściany 3 warstwowej? Chodzi mi o: 1. Koszt robocizny 1m2 2. Koszt materiałów dla ściany o zbliżonym współczynniku przenikania ciepła U. Kiedyś panowało przekonanie ( a może tak mi się tylko zdawało?), iż ściana 3W jest koszmarnie droga... ale czy to prawda? Witam Ja własnie doszłem do SSO Wszystkie sciany nawet piwnic to 3W. Jezeli chodzi o koszty to napewno sciana 3W jest kosztowniejsza, ale czy dodatkowy wydatek powiedzmy ok 5-10tys w stosunku do kosztow budowy to taki wielki wydatek? Jak do tej pory jeszcze nikt nie wymyslił lepszej metody budowy domow. Ja zastosowalem u siebie: 1.piwnice bloczek betonowy 25cm+2X5cm styropian+bloczek betonowy 14cm 2sciany: poroton 18cm+ 2x10cm styropian+poroton12cm pozdrawiam daro31ie , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 29.12.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Ściana 3W jest trudna do wykonania (mosliwość popelnienia bledu jest większa). Ja przymierzam się do budowy domu, gdzie są ściany 1W i 3W. Potencjalni wykonawcy łapią się za głowę - Panie, a może tak 2W? (Widziałem, jak to robią - panuje opinia, że "wszystko skoryguje się styropianem". W ścianach 1W i 3W tak sie NIE DA. To MUSI być wykonane porządnie - TO WIDAĆ. Dlatego np. jeden z wykonawców zażyczył sobie 3(!) zlote za ułożenie 1 sztuki cegły w osłonowym murze zewnetrznym w 3W! Powariowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam2436 29.12.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam Wybudowalem Mojego BARWNIAKA ze sciany 3 warstwowej i jestem bardzo zadowolony.Sciana sklada sie z porotherm 12 cm (od zewnatrz)+ styropian 8 cm (w srodku) + gazobeton 24 cm (wewnatrz). Ogolne ilosc: gazobeton 24- 1050 szt. styropian 8 cm- 60m3 porotherm 12- 1650 WYDAJE MI SIE ZE KOSZT SCIANY 3 WARSTWOWEJ NIE PRZEWYZSZA KOSZTU BUDOWY SCIANY 2 WARSTWOWEJ. Koszt 3 warst porotherm + styropian = ocieplenie budynku (w przypadku sciany 2 warst. styropian 12+ robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts