Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt budowy ściany 2warstwowej, 3 warstwowej

mrxaoo

Recommended Posts

Witam,

szukam, szukam i znaleźć nie mogę. Więc podpytam. Co _obecnie_ (2009/2010) wychodzi taniej. Budowa ściany 2 warstwowej czy ściany 3 warstwowej? Chodzi mi o:

1. Koszt robocizny 1m2

2. Koszt materiałów dla ściany o zbliżonym współczynniku przenikania ciepła U.

Kiedyś panowało przekonanie ( a może tak mi się tylko zdawało?), iż ściana 3W jest koszmarnie droga... ale czy to prawda?

Witam,

szukam, szukam i znaleźć nie mogę. Więc podpytam. Co _obecnie_ (2009/2010) wychodzi taniej. Budowa ściany 2 warstwowej czy ściany 3 warstwowej? Chodzi mi o:

1. Koszt robocizny 1m2

2. Koszt materiałów dla ściany o zbliżonym współczynniku przenikania ciepła U.

Kiedyś panowało przekonanie ( a może tak mi się tylko zdawało?), iż ściana 3W jest koszmarnie droga... ale czy to prawda?

Witam

Ja własnie doszłem do SSO

Wszystkie sciany nawet piwnic to 3W.

Jezeli chodzi o koszty to napewno sciana 3W jest kosztowniejsza, ale czy dodatkowy wydatek powiedzmy ok 5-10tys w stosunku do kosztow budowy to taki wielki wydatek?

Jak do tej pory jeszcze nikt nie wymyslił lepszej metody budowy domow.

Ja zastosowalem u siebie:

1.piwnice

bloczek betonowy 25cm+2X5cm styropian+bloczek betonowy 14cm

2sciany:

poroton 18cm+ 2x10cm styropian+poroton12cm

pozdrawiam daro31ie

,

• 2 weeks później...
Ściana 3W jest trudna do wykonania (mosliwość popelnienia bledu jest większa). Ja przymierzam się do budowy domu, gdzie są ściany 1W i 3W. Potencjalni wykonawcy łapią się za głowę - Panie, a może tak 2W? (Widziałem, jak to robią - panuje opinia, że "wszystko skoryguje się styropianem". W ścianach 1W i 3W tak sie NIE DA. To MUSI być wykonane porządnie - TO WIDAĆ. Dlatego np. jeden z wykonawców zażyczył sobie 3(!) zlote za ułożenie 1 sztuki cegły w osłonowym murze zewnetrznym w 3W! Powariowali? :roll:

Witam

Wybudowalem Mojego BARWNIAKA ze sciany 3 warstwowej i jestem bardzo zadowolony.Sciana sklada sie z porotherm 12 cm (od zewnatrz)+ styropian 8 cm (w srodku) + gazobeton 24 cm (wewnatrz).

Ogolne ilosc:

gazobeton 24- 1050 szt.

styropian 8 cm- 60m3

porotherm 12- 1650

WYDAJE MI SIE ZE KOSZT SCIANY 3 WARSTWOWEJ NIE PRZEWYZSZA KOSZTU BUDOWY SCIANY 2 WARSTWOWEJ.

Koszt 3 warst porotherm + styropian = ocieplenie budynku (w przypadku sciany 2 warst. styropian 12+ robocizna :D :D :D