Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja oświetleniowa - przekaźniki bistabilne

Recommended Posts

Poszukuję opinii bardziej doświadczonych forumowiczów odnośnie koncepcji wykonania całości instalacji oświetleniowej w nowym domku opartej na przekaźnikach bistablinych + wyłączniki dzwonkowe. Wszystkie przewody sprowadzone i spięte w rozdzielni.

Takie rozwiązanie umożliwi np. bardziej elastyczne sterowanie obwodami oświetleniowymi przy wykorzystaniu modułu I/O centrali alarmowej. W tym przypadku będzie również możliwość zainstalowania centralnego wyłącznika światła – choć jak się zdążyłem zorientować, w przypadku instalacji tradycyjnej również jest taka możliwość.

A.

Mam, zrobiłem tak z newralgicznymi punktami oświetleniowymi w domu.

Np. światło w salonie włączam w 5 punktach.

Rozwiązanie uważam za b.dobre - prostsza i łatwiejsza instalacja - łatwo można też sterować symulacją obecności w domu.

Są też wersje zespolone z ściemniaczem włączanym/sterowanym przyciskiem dzwonkowym.

pozdrawiam

W moim domu tworzę instalację w duchu tzw. "inteligentnych rozwiązań"

Generalnie światło na przekaźnikach, sterowanie z kilku miejsc, z pilota, automatyczne.

Zdecydowałem się na układ gwiazdowy, czyli zasilanie pociągnięte jest do kilku węzłów (najczęściej pokoje), gdzie w 12modułowej skrzynce rozdziela się na wszystkie punkty świetlne. Włączniki pociągnięte są cienkim przewodem, przekaźniki na 1/2 modułu, wszystko spięte siecią z głównym komputerem.

Doszedłem do wniosku, że tak wyjdzie najbardziej przejrzysta instalacja, najmniej kabla i zachowa się autonomiczność pomieszczeń, czyli awaria w jednym punkcie nie wywala reszty.

Inna sprawa to , że w razie potrzeby (awarii sterowniczka) można szybko przejść na układ elektryczny, podpinając przycisk pod przekaźnik i wyjść z nagłej opresji.

W moim układzie pociągnięta jest również linia zasilania awaryjnego pozwalająca uruchomić część świateł w razie braku dostaw energii.

Zastosowanie sterowniczków daje pewne możliwości takie jak włączanie siwiała pilotem, symulacja obecności, włączanie różnych świateł z jednego miejsca, centralne gaszenie światłą, czy zaprogramowanie różnych "scen" oświetlenia.

Myślę, że żyjemy w takich czasach, że takie rozwiązania to nie ekstrawagancja.

ja też mam dość sporo przekaźników - w zasadzie większość oświetlenia parteru,

zyski? kilka świateł załączanych z wielu punktów,

wady? chyba tylko koszty (więcej kabla + przekaźniki),

dodatkowo pod przekaźniki mam podpięte zdalne sterowanie, więc przy okazji mam wszystkie światła na pilota.

również gorąco polecam - w przełącznikach jest 12v, więc można je sobie ręcznie stykać i prąd nie zaszkodzi - to tak na etapie budowy.

w przełącznikach mam po prostu 10-żyłową skrętkę (od gniazdka do gniazdka) i do kolejnych punktów wykorzystuje kolejny przewód (jeden jest wspólny)

Przy bistabilnych wszystkie przewody musza sie spotkac w centrali.

Dobrze jest popatrzec od razu na producentow wlacznikow bo pozniej mozna sie zdziwic ze tylko drozsze maja np podwojne bistablne :o

Polecam tez zaplanowanie wlacznikow, wylacznikow calych grup swiatel. Najczesciej uzywam "wylacz wszystko na parterze" do tego wlącznik / wylacznik wszystkich swiatel na parterze ktory jest na pietrze tez sie przydaje.

Moja instalacja jest na F&F hotelowych.

• 3 months później...
Jestem w trakcie koncepcyjnego :) planowania instalacji elektrycznej, o ile część gniazdkową planuję raczej standardową, o tyle część oświetleniową chciałbym zrealizować na przekaźnikach bistabilnych + włączniki dzwonkowe. Zalety są mi raczej łatwe do zauważenia, ale o wadach już wiem mniej. Dlatego miałbym gorącą prośbę do osób użytkujących podobne systemy o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami z użytkowania. Na tym forum spotkałem się z opinią, że styki przekaźników są jednak słyszalne, czy faktycznie jest to denerwujące, czy to raczej kwestia przyzwyczajenia (ale tak obiektywnie :) ). Czy pobór prądu faktycznie daje po kieszeni? Druga sprawa, to chciałbym się podpytać, które lepiej przekaźniki wykorzystać, typowe na szyne din firmy np. fif-bis402 lub Zamel? Czy raczej lepiej np. relpol RMB961A + podstawka na szynę din. A może jeszcze jakieś inne są możliwości? Jaka jest żywotność takich przekaźników - ale realna, nie katalogowa?

W moim domu tworzę instalację w duchu tzw. "inteligentnych rozwiązań"

Generalnie światło na przekaźnikach, sterowanie z kilku miejsc, z pilota, automatyczne.

Zdecydowałem się na układ gwiazdowy, czyli zasilanie pociągnięte jest do kilku węzłów (najczęściej pokoje), gdzie w 12modułowej skrzynce rozdziela się na wszystkie punkty świetlne. Włączniki pociągnięte są cienkim przewodem, przekaźniki na 1/2 modułu, wszystko spięte siecią z głównym komputerem.

Doszedłem do wniosku, że tak wyjdzie najbardziej przejrzysta instalacja, najmniej kabla i zachowa się autonomiczność pomieszczeń, czyli awaria w jednym punkcie nie wywala reszty.

Inna sprawa to , że w razie potrzeby (awarii sterowniczka) można szybko przejść na układ elektryczny, podpinając przycisk pod przekaźnik i wyjść z nagłej opresji.

W moim układzie pociągnięta jest również linia zasilania awaryjnego pozwalająca uruchomić część świateł w razie braku dostaw energii.

Zastosowanie sterowniczków daje pewne możliwości takie jak włączanie siwiała pilotem, symulacja obecności, włączanie różnych świateł z jednego miejsca, centralne gaszenie światłą, czy zaprogramowanie różnych "scen" oświetlenia.

Myślę, że żyjemy w takich czasach, że takie rozwiązania to nie ekstrawagancja.

O jakich sterowniczkach piszesz

również gorąco polecam - w przełącznikach jest 12v, więc można je sobie ręcznie stykać i prąd nie zaszkodzi - to tak na etapie budowy.

w przełącznikach mam po prostu 10-żyłową skrętkę (od gniazdka do gniazdka) i do kolejnych punktów wykorzystuje kolejny przewód (jeden jest wspólny)

Odpowiadam na post sprzed kilku miesięcy, ale może się przyda kolejnym podchodzącym do tematu: jeśli mówimy o popularnych przekaźnikach bistabilnych, np. F&F, to na ich zaciskach sterujących jest pełne napięcie sieci, nie 12V, w związku z czym użycie do sterowania nimi skrętki, przewodu domofonowego i tym podobnych jest i poważnym błędem i proszeniem się o kłopoty.

Tam musi być użyty normalny przewód instalacyjny z izolacją przynajmniej na 300/500V, jedyne co tu możemy uzyskać to możliwość zastosowania najmniejszej dostępnej w handlu średnicy i/lub proste wykorzystanie przewodu 5żyłowego do sterowania 4 przekaźnikami.

J.

Edytowane przez Jarek.P

A i jeszcze co do nazw: bistabilny znaczy dwustanowy, więc o ile przy przekaźniku bistabilnym wiadomo o co chodzi (ma dwa stabilne stany: włączony i wyłączony), tak, wyłączniki, o których piszecie już nie są bistabilne, tylko monostabilne, bistabilne to takie normalne klasyczne pstryki.

Myślę jednak, że pytając w hurtowni lepiej mówić o wyłącznikach chwilowych, bo na hasło "monostabilne" mogą psem poszczuć, obrazić się albo jeszcze co gorszego ;)

J.

• 3 weeks później...
przecież to jest zwykły "roletowy" przycisk.

A ma ktoś z Was namiary na niedrogie, ładne, dzwonkowe, roletowe przyciski do tego F&F ?

Szukam takowych i jak narazie to koszt ok 300 zł :eek:

A jeszcze fajniejszy byłby przycisk mający w sobie cztery przyciski dzwonkowe :yes: i ładny i tani :)