DPS 16.12.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Remontujemy poddasze w naszej stodole. Chcemy ocieplić je wełną (kolejno: folia wysokoparoprzepuszczalna - wełna - żółta folia). Chciałabym, aby w pokojach był tradycyjny tynk, nie płyty kg. Jak to zrobić? Na siatce? I jak potem w tej siatce bezpiecznie zamontować np. gniazdka elektryczne? Help!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.k 16.12.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Tynk musi być na jakimś sensownym podłożu bo na siatce słabo to widzę. Nie wiem czy to dobry pomysł robić w ten sposób. Jednak biorąc pod uwagę cenę w porównaniu do szybkości i łatwości wykonania to nie wiem czemu chcesz uniknąć płyt jako podłoża pod tynk. Przecież można na nich kłaść tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.12.2009 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Rzecz w tym, że będą to pokoje dla gości w agroturystyce, urządzane w stricte rystykalnym stylu, na staro, płyty kg nijak do tego nie pasują. Musi być tynk, taki trochę chropowaty, malowany na biało. A czy cena płyt jest porównywalna z ceną siatki podtynkowej? Chyba jednak drożej by to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.k 16.12.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 płyta kosztuje około 22 zł za 1.2x2.6 m czyli 3.12 m2 co daje koło 8 zł/m2. Wiadomo że do tego dochodzi cena stelażu ale tego już nie umiem wycenić (nie znam cen ale łatwo ich poszukać). Nie wiem też ile kosztuje siatka + klej do niej. Jednak regips montuje się szybciej. A tynk i tak trzeba położyć więc nie ma znaczenia. Jak już napisałem regips to tylko podstawa w tym przypadku a tynk położy sie na niego. Styl nie jest trudno zachować. A przy okazji znika problem gniazdek, kabli itp. Zrobisz jak uważasz ale dobrze byłoby policzyć jak cenowo ma się siatka z klejem odpowiedniej grubości i zastanowić się nad problemem instalacji. Co więcej jakoś za nic w świecie nie widzę jak przykleisz siatkę do folii paroizolacyjnej. Właśnie regips ma tą piękną własność, że da się płytę przykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.12.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Remontujemy poddasze w naszej stodole. Chcemy ocieplić je wełną (kolejno: folia wysokoparoprzepuszczalna - wełna - żółta folia). Chciałabym, aby w pokojach był tradycyjny tynk, nie płyty kg. Jak to zrobić? Na siatce? I jak potem w tej siatce bezpiecznie zamontować np. gniazdka elektryczne? Help!!!Gdzieś widziałem że nawet ocieplenie z siana da się zatynkować tak jak ty chcesz. Po prostu mocowali do tego siatkę na jakieś kołki i normalnie zaciągali tynkiem. Nic trudnego - w sumie tak samo się robi elewacje bazujące na wełnie. Nie ma tylko tej żółtej folii. Ale jeżeli elewacje nie nasiąkają wilgocią, to i we wnętrzu za dużo wełnie raczej nie grozi. Co do kontaktów - to zrób to "rustykalnie" z kontaktami nadtynkowymi i kablami w rurkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.12.2009 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Zaraz spróbuję pogooglać, bo nie wiem, co to jest ten kontakt nadtynkowy. Kable - musowo w peszlach, bałabym się takich gołych... Powiadasz, na takich dużych "szpilkach" mocowane to jest...? Pomysł całkiem, całkiem... Fakt, trzeba przeliczyć koszty, zaraz chyba sobie sprawdzę, ile kosztuje siatka, a ile płyta kg z rusztowaniem... Robocizny więcej chyba z tym kg, bo trzeba ustawić i skręcić ruszt, potem przykręcić płyty, dopiero tynkować. Chyba to szpilkowanie siatki szybsze by było, nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.k 16.12.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Z tym tynkowaniem też będzie trochę ustawiania żeby to miało płaszczyznę. Ściany raczej maja być proste tylko tynk strukturalny. A gniazdka to Trociu maił raczej na myśli natynkowe a nie nadtynkowe (przykład: http://www.elektro-plast.com.pl/katalog.php4?k=43) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek78 16.12.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 nie wiem czy podsunę dobry pomysł, ale coś takiego można zobaczyć w starych domach...zawsze można wydeskować, założyć na to zamiast trzcinki siatkę i tynkować...osobiście skłoniłbym się jednak do płyt g-k i je 'ozdobić' tynkiem ozdobnym strukturalnym, który nadałby ścianie stary styl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.12.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 A gniazdka to Trociu maił raczej na myśli natynkowe a nie nadtynkowe (przykład: http://www.elektro-plast.com.pl/katalog.php4?k=43)ano zgadza się. Nawet gdzieś te hermesy mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.12.2009 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 OK. Dzięki za wszystkie podpowiedzi, pozostaje teraz usiąść, policzyć, zastanowić się i ... robić. Jeszcze raz dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witkiewicz 17.12.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Witam, nie jestem znawcą, ale jestem na podobnym etapie i znalazłem dwie metody które mogą Pana uratować a mianowicie siatka ceglana http://www.stauss.pl/ bardzo ciekawe rozwiazanie lub mata trzcinowa robia na zamówienie 5 zł. za m2 http://www.e-trzcina.eu/trzcina.phpMożna to dać bezpośrednio na wełnę i zatynkować. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 20.12.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Witam ,akurat tez robie dom w stylu umownie mowiac rustykalno-zamkowym i sczezrze mowiac na Twoim miejscu dalbym albo zwykle plytu k-g ,ale wymalowalbym je farba raufaza(to taka farba ktorej mozna wiecej naniesc na sciane i uzyskac namiastki lukow ,w farbie tej sa po prostu grudki czegos co powoduje ze sciana nie jest gladka jak w blokach,jest chropowata),albo drugie duzo drozsze wyjscie kombinowalbym z tzw 'siatka strusaa" i prelitem .Poczytaj o tych technologiach w sieci.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts