Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Climakomfort podgrzewacz wody

Bonzo

Recommended Posts

Witam,

czy ktoś z Was ma zamontowany w domu podgrzewacz c.w.u z firmy Climakomfort i do tego działający rekuperator?

U nas pompa grzeje już trzecią zimę a podgrzewacz mamy od wiosny. Mieszkamy od lata tego roku i tej zimy pojawił sie następujacy problem:

Urządzenie pobiera ciepłe powietrze z pomieszczenia, w którym stoi i po wykorzystaniu go do podgrzania wody wyrzuca je z powrotem. Problem w tym, że jest to powietrze już mocno schłodzone. W domu z wentylacją grawitacyjną zrzut tego powietrza robi się na zewnątrz bądź do garażu i po sprawie, natomiast w budynku z wentylacją z reku powietrze musi wrócić do domu - u nas w tym przypadku do kotłowni, która jest też pralnią i suszarnią. No robi się tam troszkę zimno, jak w spiżarni.

Climakomfort jest pełna dobrych chęci ale mówi, że do tej pory montowała swoje urządzenia tylko w domach z grawitacyjną wentylacją i zawsze wyrzucali powietrze na zewnątrz. Natomiast pan od wentylacji obstaje ,że powietrze ma pozostać w domu i akurat mu wierzę, bo jest fachowcem w swojej dziedzinie i na pewno u niejednego forumowicza z Warszawy robił wentylację.

Czy ktoś z Was ma rozwiązany tego typu problem?

Myślę jeszcze o wpięciu podgrzewacza w zrzut powietrza z reku, które teraz ląduje w garażu a tak mogło by być jeszcze przetworzone i dopiero zimne wyrzucone na garaż.

Pozdrawiam

A to urządzonko nie może brak brać powietrza z zewnątrz i tam je wyrzucać ?

Swoją drogą - dwie pompy ciepła :

jedna do c.o.

druga do c.w.u.

to raczej ciekawostka/rozrzutność (jak na mój skromny gust).

Tylko pogratulować handlowcom/akwizytorom.

W sumie mogłem się spodziewać i takich odpowiedzi.

To może z góry za nie podziękuję a Tobie Ardziu życzę przyjemnego babrania się z węglem przy piecu :D

czy napisałem że pompa ciepła jest "be" ? nie

czy palę węglem w piecu ? nie

czy dałem sensowna odpowiedź ? tak

Skoro nie oczekujesz odpowiedzi innych niż to co sam sobie obmyśliłeś - po co pytasz ?

Jedyne co mnie zastanawia w twoim rozwiązaniu - po co ci dwie pompy ciepła skoro jedna wystarczy ? Czy z tym jest problem ?

czy napisałem że pompa ciepła jest "be" ? nie

czy palę węglem w piecu ? nie

czy dałem sensowna odpowiedź ? tak

Skoro nie oczekujesz odpowiedzi innych niż to co sam sobie obmyśliłeś - po co pytasz ?

Jedyne co mnie zastanawia w twoim rozwiązaniu - po co ci dwie pompy ciepła skoro jedna wystarczy ? Czy z tym jest problem ?

ardziu

Oczekiwałem raczej odpowiedzi od innych użytkowników pomp ciepła z firmy CK, jak u nich jest rozwiązane połączenie podgrzewacza i rekuperacji, natomiast Twoje komentarze o rozrzutności czy akwizytorach raczej nic nie wnoszą do dyskusji.

Ale odpowiadając na Twoją sugestię o poborze powietrza z zewnątrz - taka opcja nie wchodzi w grę gdyż podgrzewacz pracuje przy poborze powietrza o temperaturze od + 5 stopni a od paru dni mamy w Warszawie sporo poniżej 0.

Oczywiście, że jedna pompa wystarczy ale CK oferuje w swojej ofercie tylko takie rozwiązanie. Jak wybierałem pompę ciepła do domu to kierowałem się przede wszystkim referencjami firmy oraz faktem, że oferują kompletną usługę: od wykonania DZ do ułożenia podłogówki.

Wczoraj wyczytałem, że mery 26 ma podgrzewacz w nieogrzewanym garażu, który jest wyłączony z systemu wentylacji mechanicznej (czyli tak, jak u mnie). Może ktoś jeszcze coś podpowie?

Myślę jeszcze o wpięciu podgrzewacza w zrzut powietrza z reku, które teraz ląduje w garażu a tak mogło by być jeszcze przetworzone i dopiero zimne wyrzucone na garaż.

Najpierw sprawdź jaką temp. ma powietrze wyrzucane z reku. Być może-przy mrozach-bedzie to temp. ujemna - wtedy nic po tym. ponadto przy reku z wymiennikiem krzyżowym wyrzucane powietrze będzie b. suche - to też dla podgrzewacza cwu nie jest korzystne. jak masz ustawioną cyrkulację?Proponuję cyklicznie-mniejsze straty. Jednak trzeba w praktyce sprawdzić co ile ma się włączać pompka cyrkulacji i na ile czasu, aby zachować komfort w najdalszym punkcie odbiorczym. Jaką masz obecnie temp. w garażu (przy -10 C na zewnątrz)? jaka wilgotność? Puściłem ci PW-daj znać :p

Swoją drogą - dwie pompy ciepła :

jedna do c.o.

druga do c.w.u.

to raczej ciekawostka/rozrzutność (jak na mój skromny gust).

Tylko pogratulować handlowcom/akwizytorom.

Nie wiesz-nie mieszaj

Nie ciekawostka ino jedna z opcji grzania.

Rozrzutność przy inwestycji może i tak, w użytkowaniu raczej juz nie!