Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga drewniana - ale z czego ?

wowas

Recommended Posts

Jestem na etapie układania posadzki

Moim głównym problemem jest : z czego

Do wyboru :

- panele podłogowe classena ok 50zl/m

-deska barlinecka ok. 70zl/m

-parkiet tradycyjny dębowy ok. 85zl/m ( bez wykonania )

Prosze o porady wszystkich użytkowników w/w podłóg

Którą opcję wybrać do pokoju dziennego , chciałbym poznac zalety i wady każdej z posadzek.

Prosze pomóżcie

Ketiso - co masz do paneli? Jesteś dystrybutorem deski? Ja mam ponad 30 m2 w otwartym salonie i jak na razie nie narzekam.

Podstawa to dobry posadzkarz.

Dodam, że byłem kiedyś u znajomego który ma deskę barlinecką i upuściłem coś twardego. Zrobiło się wgłębienie. Chciałem uciekać, ale znajomy pokazał mi inne które sam spowodował.

Up to U...

Pzdr

Jak dotąd mam doświadczenie z parkietem i panelami (dość tanimi).O ile z parkietu trudno być niezadowolonym to jeżeli chodzi o panele - polecam dobrej jakości ale do pomieszczeń mniej reprezentatywnych. W salonie zdecydowanie drewno lite - deski, parkiet, ew. mozaika (wersja najtańsza).

Powodem takiej decyzji jest to, że chodzenie po panelach powoduje nieprzyjemny stuk. Słychać każdy krok i nie żeby to przeszkadzało sąsiadom (jak to w bloku) ale dla własnego komfortu. Nie wiem jak jest z deską barlinecką, która mi się podoba. Może ktoś się wypowie - ale proszę - na podstawie własnych doświadczeń. Dodam, że panele kładłem na dobrym podłożu wyciszonym zielonymi matami do paneli, które są zdecydowanie lepsze jeżeli chodzi o tłumienie hałasu niz gąbka.