Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze - paroizolacja/ocieplenie/profile

Czy stosować paroizolację w pokojach na poddaszu?  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy stosować paroizolację w pokojach na poddaszu?

• 1. Tak
    • 2. Tak, ale paroizolacj

Recommended Posts

Cześć :)

Jak przeczytałem post`a to pojawił mi się uśmiech na twarzy, ponieważ przez pierwsze 6h myślałem jak podejść do tematu, następne 3h straciłem na wyznaczanie poziomów za pomocą poziomicy laserowej i tej co się wiesza na sznurku. Niestety ni jak nie mogłem złapać poziomu :) W końcu odwiedziłem sklep motoryzacyjny i kupiłem rurkę i wlałem płyn do spryskiwaczy. Poziomica wodna jednak jest najlepsza przy tego rodzaju pracach. Ostatecznie skończyło się na tym że zrobiłem sufit i UD na ścianach szczytowych. Jak pojadę dzisiaj albo jutro na działkę to zrobię fotki

Cześć :)

Jak przeczytałem post`a to pojawił mi się uśmiech na twarzy, ponieważ przez pierwsze 6h myślałem jak podejść do tematu, następne 3h straciłem na wyznaczanie poziomów za pomocą poziomicy laserowej i tej co się wiesza na sznurku. Niestety ni jak nie mogłem złapać poziomu :) W końcu odwiedziłem sklep motoryzacyjny i kupiłem rurkę i wlałem płyn do spryskiwaczy. Poziomica wodna jednak jest najlepsza przy tego rodzaju pracach. Ostatecznie skończyło się na tym że zrobiłem sufit i UD na ścianach szczytowych. Jak pojadę dzisiaj albo jutro na działkę to zrobię fotki

hehe a mnie na forum nazwali zgredem z minionej epoki (no coś w tym stylu :wink: ) bo nie używam super-ah-oh las-ser-owych poziomic!

Ludki Forumowe zapamiętajcie! Na duże odległości najdokładniejsza i najpraktyczniejsza jest POZIOMICA WODNA zwana wasserwagą - to w poziomie a w pionie najdokładniejszy jest PION MURARSKI. Oczywiście poziomice zwykłe czy też dłuższe łaty z oczkiem to podręczne narzędzia a waga wodna czy pion używa się od święta - pierwsze wyznaczanie poziomów w całym budynku.

• 2 weeks później...

Witam ponownie

Miałem ostatnio trochę czasu i prawie skończyłem przykręcać wszystkie profile. Niedługo dodam obiecane zdjęcia.

Podczas kręcenia profili zauważyłem że na łączeniu ściany szczytowej a krokwi, która idzie zaraz przy tej ścianie jest szczelina ,a ok 0,5-1mm i strasznie z niej nawiewa zimnego powietrza do domu. Czy mam uszczelnić tą szczelinę(jak tak to czym?) czy zostawić żeby powietrze wpadało do wełny bo potem i tak będzie regips i folia.

Witam ponownie

Miałem ostatnio trochę czasu i prawie skończyłem przykręcać wszystkie profile. Niedługo dodam obiecane zdjęcia.

Podczas kręcenia profili zauważyłem że na łączeniu ściany szczytowej a krokwi, która idzie zaraz przy tej ścianie jest szczelina ,a ok 0,5-1mm i strasznie z niej nawiewa zimnego powietrza do domu. Czy mam uszczelnić tą szczelinę(jak tak to czym?) czy zostawić żeby powietrze wpadało do wełny bo potem i tak będzie regips i folia.

Włóż kartke złożoną 2x 8)

Witam ponownie

...i tu właśnie przydaje się pistolet i pianka...

• 3 weeks później...

Mam jeszcze dwa pytania(dość pilne)

1. Czy przy budowie ścianek działowych na poddaszu mogę profil UW zamiast do wymianu z desek przykręcić do profili CD sufitu? (CD wiszą na grzybkach)

2. Czy profil UW mogę przykręcić kołkami szybkiego montażu tylko do wylewki 5cm czy muszę się wkręcić do stropu?

• 2 years później...

A ja mam pytanie co do wyboru folii paroizolacyjnej. Ze względu na ograniczenie finansowe mogę wybrać jedną z poniższych co byście polecili? Powierzchnia dachu 255m2.

1. Eurovent ALU 90 - 129PLN/rolka

2. Strotex 90 AL - 124PLN/rolka

3. Eurovent ALU 110 - 139PLN/rolka

4. Strotex 150 AL - 195PLN/rolka

5. Aquatec/Ventia VB Reflex - 3PLN/m2

6. Corotop Active Control - aktywna paroizolacja - 3,2/m2

Proszę o pomoc.