grizzli 18.02.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Nie chce mi się wierzyć, żeby było bardzo trwałe. ... biorąc po uwagę koszty może się kalkulować. zabawne, bo mam instynktownie dokładnie inne zdanie niż arturomarr. 1. wydaje mi się, że siły działające w takiej strukturze, rozłożone na wiele słomek, muszą powodować trwałość materiału. 2. pierwsza myśl, jaką miałam po obejrzeniu linku, to że to dla ludzi z mocno wypchanym porfelem. insynkt zawodzi? wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.02.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Już rozgryzłem tytuł wątku. Chodzi o budowę domu ze słomy za grube siano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grizzli 18.02.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Już rozgryzłem tytuł wątku. Chodzi o budowę domu ze słomy za grube siano. lubię Twoje poczucie humoru :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 18.02.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 znajomy kupił nowy, nietypowy, fajny domek - dach ze słomy. Niedawno się splalił (calutki dom) od iskry z komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.02.2010 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 znajomy kupił nowy, nietypowy, fajny domek - dach ze słomy. Niedawno się splalił (calutki dom) od iskry z komina.tyle tylko że w tym wypadku słoma była na wierzchu a w przypadku domku ze słomy ona jest pod tynkiem więc zabezpiecznona przed takimi wypadkami raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.02.2010 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 i ciekawe jak z izolacyjnością takiego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertmm 18.02.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Jak już będzie dom stał to się zobaczy jak on akumuluje ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 18.02.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 W XIX wieku jeden z polskich arystokratów kazał pobudować ze słomy tynkowanej pałacyk piętrowy Ponoć ruinka jeszcze stoi Czasami jak czytam o obawach pożarowych dochodzę do wniosku, że pewnych ludzi jeno beton grubo lany zadowolić może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sąsiad 19.02.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Jak już będzie dom stał to się zobaczy jak on akumuluje ciepło. na pewno akumuluje dobrze. Mamy gliniane grzałki do grzania łóżek, taki rodzaj termoforów z początku XX wieku albo i lepiej - jak się je pod wieczór wygrzeje na kominku albo przy okazji pieczenia na chwilę w piekarniku, to prawie do rana są jeszcze przyjemnie ciepłe. Moja siostra ma za to takie poduszeczki z jakimiś pestkami i z gorczycą, które nagrzewa w mikrofalówce, też przez parę godzin trzymają ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 19.02.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Na świecie istnieje ok. 100 (stu) technologii budowania z gliny/ziemi również w połączeniu ze słomą. Jeśli chodzi o strawbale to najstarsze takie domy w usa mają ponad 100 lat. Ściana strawbale spełnia standardy domu pasywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts