Trociu 16.12.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Hej Czy spotkał się ktoś z następującym rozwiazaniem układania podłogówki:- na chudziaku układa się styropian- w styropianie robi się rowki na rurki podłogówki- rozkłada się w rowkach podłogówkę- na to kładzie się finalną podłogę Nie ma tak jak u nas warstwy kilku cm betonu nad tym tylko bezpośrednio finalna podłoga i to też często drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.12.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 jesli "chudziak - niechudziak" jest równo rozprowadzony ja nie widze przeszkód aby tak zrobic dodałbym izolacje poziomą p.s. "niechudziak" dlatego, ze rzadko kto teraz kupuje chudziaka teraz prawie wszyscy leja beton konstrukcyjny i jeszcze sie tym na dodatek chełpią na forum ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychopak 16.12.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Ja tu widzę jeden podstawowy problem: co będzie akumulować ciepło zamiast betonu... Drewno? Chyba że to będzie podłogówka wysoko temperaturowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.12.2009 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Ja tu widzę jeden podstawowy problem: co będzie akumulować ciepło zamiast betonu... Drewno? Chyba że to będzie podłogówka wysoko temperaturowa.A może to nie źródło ciepła akumulacyjne tylko konwekcyjne - taki grzejnik tylko nie na ścianie a na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.12.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Trociu nudzi Ci się? że masz takie pomysły? ile ten biedny styropian wytrzyma jak położysz na niego .... no co? chyba tylko panele bo wszystko inne się rozpadnie a myślę że panele też jak styropian zacznie się uginać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.12.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 W necie jest sporo informacji. Jest też sporo rozwiązań.Nazywa się to suchy system ….., sucha podłogówka, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.12.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 teraz prawie wszyscy leja beton konstrukcyjny i jeszcze się tym na dodatek chełpią na forum ... Taaa , a skąd Ja i inni mogli wiedzieć że to jest bee ? Wykonawcy czyli osoby uznawane za fachowców, znające się na budownictwie proponują lub od razu wykonują "strop" zamiast chudziaka. Inwestor sam sobie nie wymyśla wyższych kosztów budowy ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 16.12.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Nawet rowków w styropianie nie trzeba wycinać bo jest specjalny styropian systemowy. http://www.fachowyinstalator.pl/images/stories/nowosci/system-ogrzewania-podlogowego-fonterra-reno-idealne-rozwiazanie-przy-remontach/system-ogrzewania-podlogowego-fonterra-reno-idealne-rozwiazanie-przy-remontach_5.jpg http://www.fachowyinstalator.pl/images/stories/nowosci/system-ogrzewania-podlogowego-fonterra-reno-idealne-rozwiazanie-przy-remontach/system-ogrzewania-podlogowego-fonterra-reno-idealne-rozwiazanie-przy-remontach_6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.12.2009 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Nawet rowków w styropianie nie trzeba wycinać bo jest specjalny styropian systemowy.A - czyli to dostępne już w Polsce. A jak wygląda sprawa z powszechnością stosowania? Zdarza się często korzystać z tych rozwiązań, czy bardziej popularne jest kładzenie rurek normalnie na styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 18.12.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Z suchym systemem ogrzewania podłogwego jeszcze się nie spotkałem bo niby jak, skoro robię jastrych cementowy Ale styropian systemowy, taki jak na zdjęciach, układaliśmy już kilka razy. Głównie w "exkluzywnych" osiedlach domków jednorodzinnych gdzie projektant wyraźnie zaznaczał, iż takowy ma być położony. To, że jest droższy od zwykłego to normalne, nowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.kryzys 18.12.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Jest trochę takich systemów najczęściej proponowanych przez producentów rygipsów. kiedyś stosowałem taki system i warstwy w skrócie to np. chudziak wastwa wyrównawcza np. perlit keramzyt, styropian rury na rury obejmy - blaszki poprawiające przewodność cieplną i na koniec suchy jastrych. system nawet fajny ale cena kosmiczna. Jest przydatny m.in. gdy koś chce ogrzewanie podłogowe a nie ma nośności na wylewkę betonową nim. 7cm . W innych przpadkach w zastosowaniu indywidualnym to zdecydowanie cena zabija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.01.2010 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Jest trochę takich systemów najczęściej proponowanych przez producentów rygipsów. kiedyś stosowałem taki system i warstwy w skrócie to np. chudziak wastwa wyrównawcza np. perlit keramzyt, styropian rury na rury obejmy - blaszki poprawiające przewodność cieplną i na koniec suchy jastrych. system nawet fajny ale cena kosmiczna. Jest przydatny m.in. gdy koś chce ogrzewanie podłogowe a nie ma nośności na wylewkę betonową nim. 7cm . W innych przpadkach w zastosowaniu indywidualnym to zdecydowanie cena zabija.Ale który z elementów systemu tak podbija cenę? Bo ja widzę tylko dwa elementy inne aniżeli w przypadku wylewki: - te jakieś blaszki poprawiające przewodność cieplną - suchy jastrych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts