Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka bez wylewki betonowej

Trociu

Recommended Posts

Hej

Czy spotkał się ktoś z następującym rozwiazaniem układania podłogówki:

- na chudziaku układa się styropian

- w styropianie robi się rowki na rurki podłogówki

- rozkłada się w rowkach podłogówkę

- na to kładzie się finalną podłogę

Nie ma tak jak u nas warstwy kilku cm betonu nad tym tylko bezpośrednio finalna podłoga i to też często drewno.

jesli "chudziak - niechudziak" jest równo rozprowadzony

ja nie widze przeszkód aby tak zrobic

dodałbym izolacje poziomą

p.s.

"niechudziak" dlatego, ze rzadko kto teraz kupuje chudziaka

teraz prawie wszyscy leja beton konstrukcyjny i jeszcze sie tym na dodatek chełpią na forum ... :-?

teraz prawie wszyscy leja beton konstrukcyjny i jeszcze się tym na dodatek chełpią na forum ... :-?

Taaa , a skąd Ja i inni mogli wiedzieć że to jest bee ?

Wykonawcy czyli osoby uznawane za fachowców, znające się na budownictwie proponują lub od razu wykonują "strop" zamiast chudziaka.

Inwestor sam sobie nie wymyśla wyższych kosztów budowy ,,,

Z suchym systemem ogrzewania podłogwego jeszcze się nie spotkałem :) bo niby jak, skoro robię jastrych cementowy :)

Ale styropian systemowy, taki jak na zdjęciach, układaliśmy już kilka razy. Głównie w "exkluzywnych" osiedlach domków jednorodzinnych gdzie projektant wyraźnie zaznaczał, iż takowy ma być położony. To, że jest droższy od zwykłego to normalne, nowość.

Jest trochę takich systemów najczęściej proponowanych przez producentów rygipsów. kiedyś stosowałem taki system i warstwy w skrócie to np. chudziak wastwa wyrównawcza np. perlit keramzyt, styropian rury na rury obejmy - blaszki poprawiające przewodność cieplną i na koniec suchy jastrych. system nawet fajny ale cena kosmiczna. Jest przydatny m.in. gdy koś chce ogrzewanie podłogowe a nie ma nośności na wylewkę betonową nim. 7cm . W innych przpadkach w zastosowaniu indywidualnym to zdecydowanie cena zabija.

• 3 weeks później...
Jest trochę takich systemów najczęściej proponowanych przez producentów rygipsów. kiedyś stosowałem taki system i warstwy w skrócie to np. chudziak wastwa wyrównawcza np. perlit keramzyt, styropian rury na rury obejmy - blaszki poprawiające przewodność cieplną i na koniec suchy jastrych. system nawet fajny ale cena kosmiczna. Jest przydatny m.in. gdy koś chce ogrzewanie podłogowe a nie ma nośności na wylewkę betonową nim. 7cm . W innych przpadkach w zastosowaniu indywidualnym to zdecydowanie cena zabija.
Ale który z elementów systemu tak podbija cenę? Bo ja widzę tylko dwa elementy inne aniżeli w przypadku wylewki:

- te jakieś blaszki poprawiające przewodność cieplną

- suchy jastrych