Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PKO BP czy KREDYT BANK

terrenia

Recommended Posts

Wszystko się zgadza, tylko że zgodnie z tym co mi powiedziano w sądzie liczy się cel kredytu: tzn w moim przypadku nie jest to już cel mieszkaniowy tylko celem stała się spłata wcześniejszego kredytu i dlatego naliczyli mi opłatę od hipoteki kaucyjnej jako dziesiątą część wpisu stosunkowego.

Dlatego szukam kogoś kto może spotkał się w sądzie z bardziej łagodną interpretacją.

Ponadto czy komuś udało się umorzyć chociaż część opłat sądowych?

Podobno po ostatnim rozporządzeniu ministra nie ma już takiej możliwości.

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Benicio, to co piszesz zdecydowanie ma zarówno ręce jak i nogi :D

Arkadly , negocjowałeś jakoś wysokoś tej marży, czy też taką Ci zaproponowano na wejściu? Może związana ona jest z wysokością wkładu własnego(?)

ArtM, niestety nie mam pojęcia, jak Ci pomóc. Ciekawi mnie natomiast jaki kredyt zmieniasz na PKO BP i dlaczego. Może Twoje doświadczenie pozwoli innym uniknąć błędów i pułapek.

pozdrawiam

Robert

ArtM, o wysokości opłaty za wpis hipoteki decyduje cel kredytu (wg. rozporządzenia jakiegoś tam ministra) opisany we wniosku o wpis hipoteki i/lub umowie kredytowej. Na tej podstawie sekretarz sądu KW nalicza opłaty, a w przypadku kredytu na cele mieszkaniowe - są zwolnione z opłat.

Niestety, kredyt refinansowy nie jest już kredytem mieszkaniowym wg. w/w rozporządzenia. Inna sprawa że spotkałem się już z całkowicie odmiennym podejściem KW w tym temacie , tj. zarówno nie naliczaniu opłaty tam gdzie powinna ona być, jak i odwrotnie.

Zasday naliczania opłat są mniej więcej takie:

kredyty mieszk - zwolnione

pożyczki hip. 1/10 wpisu stosunkowego,

inne 1/20 wpisu stosunkowego

Problem, że o ile pamiętam nie ujęto w rozporządzeniu dokładnie typu kredytu refinsowego i stąd niektóre sądy naliczają 1/10 a inne 1/20.

W październiku wzięłam kredyt w PKO BP. WIBOR S-3M plus marża 1,15. W sumie 6,30%. Prowizja wynosiła 0,75% kwoty kredytu. Przy 50 000 dało to 375 zł. Na dzień dzisiejszy nie ma dodatkowej opłaty za wcześniejszą spłatę kredytu, ale niestety zgodnie z umową, wysokość opłat i prowizji może ulec zmianie. Wkład własny wynósł ponad 60%, poza tym chyba zostało uwzględnione to, że jestem stałym klientem banku.

Ulka

Duży wkład własny zawsze (prawie zawsze?) owocuje dobrymi warunkami (szczególnie oprocentowanie).

Również stałego klienta banki traktują inaczej.

Nas za pierwszym razem w KB skorili na 2,5% prowizji (słownie: dwa i pół procenta !!!). Ale byliśmy dla nich nowi. No i nie wiemy też na ile do tego przyczynił się dodatkowy pośrednik (który nota bene na początku mówił o prowizji 1%). Teraz, gdy jesteśmy u nich od kilku m-cy, mamy konto i płacimy raty, na drugi (wyższy) kredyt chcą nam dać 0.9% x 50% (za ubezpieczenie budowy w Warcie).

pozdrawiam

Robert

Jesli wypowiedź bilbo nawiązuje do przewijającego się w większości postów tematu wysokości oprocentowania, to odnoszę wrażenie, że ktoś tu myli prowizję i marżę. Prowizja to część kredytu, której nie widzisz na oczy pomimo iż również od niej naliczane są odsetki. Marża to wielkość o którą oprocentownie oparte na wskaźniku rynkowym (np. WIBOR czy LIBOR) jest zwiększone przez bank, aby zarobił na odsetkach.

Jesli wypowiedź bilbo nawiązuje do przewijającego się w większości postów tematu wysokości oprocentowania, to odnoszę wrażenie, że ktoś tu myli prowizję i marżę. Prowizja to część kredytu, której nie widzisz na oczy pomimo iż również od niej naliczane są odsetki. Marża to wielkość o którą oprocentownie oparte na wskaźniku rynkowym (np. WIBOR czy LIBOR) jest zwiększone przez bank, aby zarobił na odsetkach.

kamkos, proszę nie mów mi " Prowizja to część kredytu, której nie widzisz na oczy", bo to ja, a nie Ty, wywaliłem w żywej gotówce 2,5% (dwa i pół procenta!) od ostatniego kredytu. Można też prowizję pobrać z kwoty kredytu, ale w niczym to nie zmienia postaci rzeczy (zwłaszcza gdy na całą kwotę kredytu czeka dyszący z niecierpliwości pośrednik nieruchomości).

pozdrawiam

Robert

Ja wzięłam kredyt w KB.

Jestem bardzo zadowolaon z obsługi i szybkości załatwienia sprawy.

Kredyt w złotówkach 6,60% , marża banku za udzilenie kredytu 1%.

Od momentu złożenia dokumentów czekalismy 3 DNI na decyzję banku , wypłata w ciagu tygodnia.

Potrzebna była wycena budynku , harmonogram prac, ubezpieczenie budynku (PZU), ubezpieczenie na życie gratis od banku. Wypłata w jednej transzy.

Paty.

Dziwi mnie bardzo brak w tej dyskusji głosu tych którzy wzieli kredyt denominowany w walucie obcej, jedynie BK próbuje niesmiało propagować taką opcję. Z drugiej strony wiem , ze jest wielu zwolenników takich kredytów , interesowała by mnie opinia ,merytorycznie uzasadniona że być może w tej chwili mając do wyboru 3,2% CHF w GE lub 6,5 PLN w PKO BP warto wybrać ten pierwszy, rozważając wszystkie za i przeciw.Co o tym sądzicie drodzy forumowiczowie? :wink:

Dzięki wszystkim którzy wypowiedzieli się w tym wątku. Decyzja podjęta, umowa podpisana. Ostateczną rozgrywkę KB a PKO BP wygrało PKO BP.

Przy wkładzie własnym >40%, kwocie 200 tys na 15 lat dostaliśmy: WIBOR S-3M (czyli baza wyliczana jako średnia z ustalonego okresu w poprzednim kwartale) + 1% marży banku, razem 6,70%. Od kwietnia mam nadzieję jeszcze spadnie, bo teraz WIBOR jest niższy. Prowizja, dzięki kuponowi z Muratora 0.5%. W KredytBanku warunki dostaliśmy absolutnie porównywalne (trochę wyższa prowizja na wejściu), ale tam trzeba się w 50% rozliczać z faktur, w PKO BP faktury nie są potrzebne. Papierków i formalności jest w PKO BP ogólnie mniej.

Początkowo (tak na wszelki wypadek) papierki złożyliśmy wobu bankach. W obu bankach obsługa BARDZO miła, sprawna, wszystko SZYBKO, bez problemów, panie same dzwoniły do mnie, informowały o stanie sprawy itp. Cała procedura mogłaby trwać raptem kilka dni, ale to myśmy czasem zwlekali, a to z podjęciem decyzji, a to z umówieniem się na podpisanie umowy. Teraz czekamy na wypis z hipoteki, no i na pieniążki.

POZDRAWIAM

Terrenia - dzisiaj składałem dok. w PKO BP w Gdańsku - najniższe oproc. to WIBOR S3M 5,72 + marża 1% - i tak wcześniej pani w banku mi powiedziała natomiast dzisiaj powiedziała, że mogę dostać 1,5 % - 2% marży - wkład własny działka + 43,4% budowlany - kwota kredytu miała wynosić 130 000 zł - ja na to do niej, że w KB dostałem ofertę 6,8% - wtedy trochę struchlała i powiedziała, że przy kwocie powyżej 100 000 i wkładzie powyżej 40% może uda się wynegocjować marżę 1 % - o co tu chodzi, czy bank do wszystkich tak podchodzi , że na początku walą z grubej rury, a jak klient zacznie dyskutować to wtedy ewentualnie obniża sie marżę. Jak rozpatrza mój wniosek to wtedy dopiero przekonam się jaką dostałem marżę.

Do DOCENTA:

przy wstępnej rozmowie w PKO BP poinformowano mnie, że marża którą mogę dostać to 1%-1,3% . O tym do jakich widełek się wpada decydują: wysokość kredytu, czas na który się go bierze, udział własny (i chyba to tyle). Po rozpatrzeniu mojego wniosku kredytowego zaproponowano mi marżę 1,3%, czyli max z widełek, o których pisałam wcześniej. Napisaliśmy pisemko, że my byśmy jednak woleli 1% :wink: i następnego dnia mieliśmy 1%. Wygląda na to że taka jest polityka Banku, przedstawiają widełki, dają maksa, jak się upomnisz obniżają. Inna sprawa, że w Twoim przypadku to 1% obiecywane na wstępie w ogóle nie mieści się w widełkach zaproponowanych później. Wygląda, że ktoś się pomylił, albo wprowadził Cię w błąd. Myślę, że możesz spróbować złożyć tam papierki. Nie wymagają niczego ekstra, nie ma wyceny więc praktycznie nic to nie kosztuje, no a potem negocjuj. A swoją drogą ciekawe, czy ktoś dostał marże < 1%.