Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PKO BP czy KREDYT BANK

terrenia

Recommended Posts

Cześć ! Nie znam szczegółów, ale znajomy przesłał mi taką wiadomość że:

"W regionie łódzkim bank PKO BP począwszy od tego tygodnia będzie prowadził specjalna kampanię promocyjna w zakresie kredytów mieszkaniowych polegająca na:

- odstąpieniu od pobierania prowizji za udzielenie kredytu mieszkaniowego, pożyczki hipotecznej dla klientów, którzy w dniach 19-22 lutego 2004 roku podczas trwania Targów Budownictwa i Nieruchomości w Łodzi zgłoszą się na stoisko banku i wpiszą się na specjalną listę oraz pobiorą wniosek o udzielenie kredytu

- pobieraniu niższej prowizji, tj. 0,8% od kwoty kredytu / pożyczki od osób, które wpiszą się na specjalną listę podczas sobotnio – niedzielnych imprez wystawienniczych organizowanych w dużych hurtowniach, składach budowlanych i hipermarketach w dniach od 20.03.2004 r. do 11. 04.2004r. i pobiorą wnioski kredytowe oznaczone hasłem:” Impreza Wstawiennicza." Dla mnie jest za późno bo kredyt już spłacam od ponad roku, ale może ktoś skorzysta.

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Terrenia - mam prośbę, czy mogłabyś podpowiedzieć mi jakich argumentów użyłaś w piśmie do Dyrekcji Banku - byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam Andrzej

W rzeczy samej to Pani z banku powiedziała mi co trzeba napisać, tym bardziej upewniając mnie, że to tylko formalność. A więc, że przecież biorę "TYLKO" na 15 lat, i to "AŻ" 200tys i mam "Taa...ki duży" wkład własny (46%), i przecież otworzę u nich rachunek. A pozatym jeseśmy z mężem bardzo "bezpiezcnym" klientem bo pracujemy w dobrych branżach, w dobrych firmach :o i takie tam... Ogólnie rzecz biorąc nic nowego czego bank już by nie wiedział. Niepokojące jest to co napisał Setnik, w kwestii zmian zasad. POWIODZENIA. Napisz jak Ci poszło.

Bilbo napisał:

ArtM, niestety nie mam pojęcia, jak Ci pomóc. Ciekawi mnie natomiast jaki kredyt zmieniasz na PKO BP i dlaczego. Może Twoje doświadczenie pozwoli innym uniknąć błędów i pułapek.

Podejrzewam że nikt z was przez to że w większośći bierzecie kredyty na budowę domu nie zetknął się z kredytem termomodernizacyjnym.

W skrócie największą jego zaletą jest umorzenie 25% kwoty zaciągniętego kredytu przy czym udział własny nie może być niższy niż 20%.

Ponieważ oboje z żoną nie mieliśmy wymaganej zdolności kredytowej postanowiliśmy wziąść teściów do pomocy. I tu zaczęły się schody tzn BOŚ nie uznaje współkredytobiorców, a jedyny bank który udzielał takich pożyczek dla osób fizycznych to Bank Pocztowy.

Całej gehenny nie będe nawet opisywał, w każdym razie dałem się wpuścić w stawkę bazową (do dziś nie wiem ile wynosiła) Dodatkowo w sądzie też nie potraktowali tego kredytu jako mieszkaniowego- sam nie wiem czy mieli prawo ale wtedy myślałem że w sądach nie oszukują :)

W każdym razie dostałem w PKO BP najwyższą marżę 2% a i tak wyszedłem 1,5% do przodu i przynajmniej wiem od czego ją naliczają.

Jak narazie na PKO BP nie narzekam chociaż rewelacji też nie ma...

Dziwi mnie bardzo brak w tej dyskusji głosu tych którzy wzieli kredyt denominowany w walucie obcej, jedynie BK próbuje niesmiało propagować taką opcję. Z drugiej strony wiem , ze jest wielu zwolenników takich kredytów , interesowała by mnie opinia ,merytorycznie uzasadniona że być może w tej chwili mając do wyboru 3,2% CHF w GE lub 6,5 PLN w PKO BP warto wybrać ten pierwszy, rozważając wszystkie za i przeciw.Co o tym sądzicie drodzy forumowiczowie? :wink:

Moim argumentem jest to, żeby sobie przeliczyć ile kasy fizycznie wpłynie do banku przy opcji PLN i CHF, wychodzi zawsze na korzyść CHF.

Nie opłaca się brać w walutach żeby spłacić za dwa lata. Ale przy opcji powolnego spłacania myślę że walutowe są lepsze, no i można mieć wyższą zdolność kredytową.