Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PKO BP czy KREDYT BANK

terrenia

Recommended Posts

Dziś podpisałem umowę na Właśny Kąt. Tylko nie wiem czy na wieczór kupić szampana czy sznurek i .... :roll: . Dostałem Wibor+1% marża banku. Chyba nie jset tak źle. Teraz trzeba rozsądnie wydać te pieniądze. A co później będzie? Czas pokaże. Jak na razie nie miałem żadnyk problemów więc aby tak dalej.

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Arkadly---> PKO BP używa Wibor S3M a nie zwykłego 3M, jest on podawany w tabelach na www banku oraz sposób w jaki można go policzyć.

Ale i tak jest dużo lepiej niż było.

I TU MAMY PKO BP!! :evil: Tego do tej pory nie wiedzialam, a Pani w banku mówiła po prostu o WIBORZE! Z definicji PKO BP wynika, że faktycznie oprocentowanie w PKO BP może sobie stać w miejscu, mimo że cała reszta świata będzie je obniżać. Dzięki! Arkadly za uświadominie mi tego. Wszyscy zainteresowani PKO BP, przeczytajcie uważnie poniższą definicję WIBORu S-3M, zwracając uwagę na przedostatnie zdanie.

"WIBOR S-3M oznacza ustaloną przez PKO BP SA średnią arytmetyczną wartość WIBOR 3M z notowań od 25 dnia drugiego miesiąca kwartału kalendarzowego do dnia 24 trzeciego miesiąca kwartału poprzedzającego dany kwartał kalendarzowy, z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Wysokość tak ustalonej stawki referencyjnej WIBOR S-3M obowiązuje jako stawka referencyjna od pierwszego dnia następnego kwartału. Zmiana stawki referencyjnej WIBOR S-3M następuje wtedy, gdy w porównaniu z nią średnia arytmetyczna notowań WIBOR 3M, wyliczona jak wyżej, ulega zmianie o więcej niż ustalony przez Zarząd PKO BP SA parametr zmienności, który w czasie trwania umowy może ulec zmianie. Wartość parametru zmienności nie może przekroczyć 0,2 punktu procentowego. .."

Jest tutaj pewien podstawowy błąd w rozumowaniu. Ryzyko to ponosiesz kiedy spłacasz np. kredyt 20-letni po 2 latach, a euro idzie w górę. Natomiast jak bierzesz kredyt 20-letni, i spłacasz go po Bozemu przez 20 lat, to różnice w kwocie pozostałej do spłaty w PLN i EUR istnieją jedynie w rzeczywistości wirtualnej. To tak jak Kołodko co brał gotówkę z rezerwy rewaluacyjnej. PRZECIEŻ I TAK ZA KILKA LAT BĘDZIEMY W STREFIE EURO. Wszystkie kredyty będą przeliczone na euro, a co wtedy się stanie z kredytami PLN - oprocentowanie będą mieć dużo wyższe? Wg mnie kredyty PLN się nie opłacają, bo wpłacasz do banku dużo więcej kasy - patrz wysokość rat, nawet wirtualne różnice tego nie wyrównują. Warto ponieść to ryzyko, bo to jest twoja kasa, nie dawaj jej bankowi w prezencie.

BK ale jeżeli np. w ciągu 2 lat, zanim jeszcze wejdziemy do strefy euro, EUR skoczy o np. 30% (przez ostatnie 2 lata skoczyło znacznie więcej) to nie sądze, żebyś powiększenie o tyle swojej sumy nie spłaconego kredytu nazwał kwotą wirtualną.

pozdrawiam

Robert

Ja dziś podpisałem umowe na Własny Kąt. [...] Dostałem Wibor +1%marży

KrasnaLL a możesz mi powiedzieć dokładnie w jakim oddziale dostałeś te 1% i przy jakich warunkach (wkład, wysokość) - dziś będę w banku - chciałbym zjechać z 1,15 do 1. Powiedziałbym Pani, że mój kolega tam i tam dostał wczoraj 1% marży, dlaczego ja mam płacić więcej.

Jeśli nie chcesz się chwalić publicznie to może chociaż na priva? :)

Do terrenia-----> Ale liczenie przez PKO tej średniej ma też swoje zalety. Działa w obie strony - nie obniżą, gdy spada WIBOR (poniżej przyjętego progu zmian), ale też nie podwyższą. W zależności od tego kiedy weźmiesz i jakie potem będą tendencje WIBORu skorzystasz lub stracisz.

Arecki

Jest tutaj pewien podstawowy błąd w rozumowaniu. Ryzyko to ponosiesz kiedy spłacasz np. kredyt 20-letni po 2 latach, a euro idzie w górę. Natomiast jak bierzesz kredyt 20-letni, i spłacasz go po Bozemu przez 20 lat, to różnice w kwocie pozostałej do spłaty w PLN i EUR istnieją jedynie w rzeczywistości wirtualnej. To tak jak Kołodko co brał gotówkę z rezerwy rewaluacyjnej. PRZECIEŻ I TAK ZA KILKA LAT BĘDZIEMY W STREFIE EURO. Wszystkie kredyty będą przeliczone na euro, a co wtedy się stanie z kredytami PLN - oprocentowanie będą mieć dużo wyższe? Wg mnie kredyty PLN się nie opłacają, bo wpłacasz do banku dużo więcej kasy - patrz wysokość rat, nawet wirtualne różnice tego nie wyrównują. Warto ponieść to ryzyko, bo to jest twoja kasa, nie dawaj jej bankowi w prezencie.

BK ale jeżeli np. w ciągu 2 lat, zanim jeszcze wejdziemy do strefy euro, EUR skoczy o np. 30% (przez ostatnie 2 lata skoczyło znacznie więcej) to nie sądze, żebyś powiększenie o tyle swojej sumy nie spłaconego kredytu nazwał kwotą wirtualną.

pozdrawiam

Robert

Owszem, wtopisz jeśli w ciągu tych 2 lat chcesz spłacić ten kredyt. Jeśli nie, to jakie to ma znaczenie później ile to jest w przeliczeniu na PLN jak złotówek nie będzie. Ponawiam pytanie - czy zastanawiałeś się jakie będzie oprocentowanie twojego kredytu PLN za 10 lat? 3% czy 9%? To jest różnica. Czy banki coś o tym mówią?

Przecież jak będziemy w strefie EUR to nie będziesz kwoty pozostałej do spłacenia przeliczał na PLN, bo nie będzie to miało sensu, więc nie możesz mówić o powiększeniu kwoty niespłaconego kredytu.

Policz sobie ile fizycznie kasy (PLN) wpłacisz do banku w opcji PLN i EUR czy CHF. (weź pod uwagę wysokość rat). Mnie wyszły różnice kilkudziesięciu tys pln. (liczyłam bardzo zgrubnie - kwota ok. 60 tys pln, w CHF (eur), rata ok. 400 zł, w opcji PLN rata ok. 600 PLN, razy 240 wychodzi 144 tys. w opcji CHF czy Eur wychodzi ok. 96 - 100 tys wpłaconych do Banku. Euro musiałoby kosztować 7 zł żeby raty się wyrównały. Może to ja źle myślę, nie wiem. Może mi ktoś uświadomi jaki popełniam błąd w rozumowaniu. Powtarzam przy założeniu że 1) nie chcę spłącać kredytu wcześniej, i 2) będę zarabiać w EURO :D

Witam Serdecznie,

odp. dla forumowiczów Loop i Arkadly.

Umowę podpisałem 31.10.2003.

§ 6.

1. "W dniu podpisania umowy stawka referencyjna WIBOR S-3M wynosi 5,15% a oprocentowanie kredytu wynosi 6,15% w stosunku rocznym".

A więc jak pisałem oprocentowanie mojego kredytu wynosi 6,15%.

... negocjujcie ostro da radę zejść do 1%.

Pozdrowionka

byłem wczoraj w PKO donieść ogniówke i pisma z banku. Powiedziałem że nie chce 1,15 - chce 1 :) Pani trochę pomarudziła że każdy oddział musi zarabiać i że już miałem kupon z muratora... Powiedziała że zobaczy co na to dyrektor powie. W efekcie mogę mieć obniżone o 1/2 punktu procentowego, na 1,5 nie mam się nastawiać. Zobaczymy. Zawsze to coś 0,05% od 100.000 to 50 zł rocznie. Przez 15 lat to 750 zł. :)

Umowę podpisałem 31.10.2003.

§ 6.

1. "W dniu podpisania umowy stawka referencyjna WIBOR S-3M wynosi 5,15% a oprocentowanie kredytu wynosi 6,15% w stosunku rocznym".

A więc jak pisałem oprocentowanie mojego kredytu wynosi 6,15%.

Zgadza się, WIBOR S-3M dla umów z dnia 31.10.2003 wynosił 5.15, ale obecnie wynosi 5.72. Nie znam zapisów umowy, ale sądzę, że przy oprocentowaniu zmienym podlegasz tym zmianom i w tej chwili (co najmniej do końca tego kwartału) masz oprcentowanie 6.72%.

Dla pełnej jasności podam, jak jest w KB: okresy stałego oprocentowania też wynoszą 3 miesiące (nie kwartały, tylko zależnie od terminu podpisania umowy) a stawka jest obliczana jako średnia WIBOR 3M z ostatnich 10 dni roboczych miesiąca poprzedzającego dany okres - na dzisiaj 5.60.

Arecki

Podpisłaem wczoraj umowę i wszystkie potrzebne papierki w PKO BP. Od dzisiaj mogę dysponować kasą :lol: :lol: :lol: . To dobra wiadomość a zła to taka, że WIBOR3M poszedł do góry o 0,60 % :evil: :evil: :evil:

Oprocentownie wyszło mi bisko 7%. Mama nadzieję, że już nie pójdzie do góry i, że zacznie spadać

Pozdrawiam

WIBOR S-3M dla umów z dnia 31.10.2003 wynosił 5.15, ale obecnie wynosi 5.72.

A może ktoś mi powiedzieć jaki był S-3M na koniec ub. roku - nie wiem kiedy się on zmienia.

Jak byłem w banku pod koniec roku to Pani mi powiedziała że dostanę 6,15% - chciałbym wiedzieć jaką marżę zastosowała.

Wszystkie kredyty będą przeliczone na euro, a co wtedy się stanie z kredytami PLN - oprocentowanie będą mieć dużo wyższe?

Jeżeli będziemy w strefie EURO to euro będzie naszę walutą więc nie będzie zadnych problemów z wachaniem kursów.

A może ktoś mi powiedzieć jaki był S-3M na koniec ub. roku - nie wiem kiedy się on zmienia.

Jak byłem w banku pod koniec roku to Pani mi powiedziała że dostanę 6,15% - chciałbym wiedzieć jaką marżę zastosowała.

Pod Koniec Roku było 5,15%. Jeżeli chcesz śledzić wachania WIBORÓW tozerknij naten linkhttp://waluty.onet.pl/ a jeżeli konktretnie dla PKO BP czyli WIBORS-3M to na tenhttp://www.pkobp.pl/tabele/tab_opr1.xml?id_tyt=5

Pozdrawiam

Wszystkie kredyty będą przeliczone na euro, a co wtedy się stanie z kredytami PLN - oprocentowanie będą mieć dużo wyższe?

Jeżeli będziemy w strefie EURO to euro będzie naszę walutą więc nie będzie zadnych problemów z wachaniem kursów.

OK, zgadzam się, chodziło mi o kredyty dziś udzielane w EUR na np. 5% i w PLN na 9%. Jak będziemy w strefie Euro, to czy kredyt dziś udzielony w PLN będzie mieć za 10 lat oprocentowanie 9% a kredyt dziś udzielony w EUR 5% (wtedy oba będą w EUR)? Jeśli tak, to będzie to z oczywistą niekorzyścią dla kredytobiorcy.

Mam pytanie nieco inne - czy banki z którymi "współpracujecie" biorą pod uwagę tylko dochody z umowy o pracę na czas nieokreślony? Czy są banki które biora pod uwagę umowy o dzieło lub zlecenia do zdolności kredytowej? A co jak dopiero teraz zakładam działalność gosp. i nie mogę przedstawić PITu za zeszły rok z działalności?

Mam pytanie nieco inne - czy banki z którymi "współpracujecie" biorą pod uwagę tylko dochody z umowy o pracę na czas nieokreślony? Czy są banki które biora pod uwagę umowy o dzieło lub zlecenia do zdolności kredytowej? A co jak dopiero teraz zakładam działalność gosp. i nie mogę przedstawić PITu za zeszły rok z działalności?

Dopytywalem u mnie w pracy , jak wygladac bedzie zaswiadczenie potrzebne do kredytu na 25 lat, w przypadku gdy u mnie nie podpisuje sie umow dluzszych niz na 4 lata. Odpowiedzieli, ze wypisuje sie jakies zaswiadczenie, ktore mowi o ciaglym przedluzaniu umowy jezeli nie wystapia okolicznosci opisane w (...?...)paragrafie. Mam zamiar wziasc kredyt i mam nadzieje, ze sie nie zawiode na mojej firmie