szdar77 16.12.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Mam w zapasie ok 50mb rury 1/2 ocynkowana i chciałbym to wykorzystac do centralnego ogrzewania tzn schować pod posadzkę a przy samej ścianie gdzie będzie miał być kaloryfer, jeszcze pod posadzką do góry przejść już miedzią .Tylko czy takie połączenie się nie będzie gryzło ze sobą ? tzn ocynk -mosiądz-miedz i kto wie jeszcze jakie kaloryfery bo jeszcze ich nie mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.12.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Mam w zapasie ok 50mb rury 1/2 ocynkowana i chciałbym to wykorzystac do centralnego ogrzewania tzn schować pod posadzkę a przy samej ścianie gdzie będzie miał być kaloryfer, jeszcze pod posadzką do góry przejść już miedzią . Tylko czy takie połączenie się nie będzie gryzło ze sobą ? tzn ocynk -mosiądz-miedz i kto wie jeszcze jakie kaloryfery bo jeszcze ich nie mam . Będzie się gryzło. Jeszcze jak będzie! Miałem na zimnej wodzie rurę calową połaczoną z osprzętem: filtr, zawór, wodomierz, a pomiędzy nimi również kształtki ocynk. Po pietnastu latach kropla wody się nie przecisnęła pod żadnym ciśnieniem. A 20 cm za ostatnim sąsiedztwem mosiądzu - rura była już czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szdar77 17.12.2009 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Będzie się gryzło. Jeszcze jak będzie!Miałem na zimnej wodzie rurę calową połaczoną z osprzętem: filtr, zawór, wodomierz, a pomiędzy nimi również kształtki ocynk. Po pietnastu latach kropla wody się nie przecisnęła pod żadnym ciśnieniem. A 20 cm za ostatnim sąsiedztwem mosiądzu - rura była już czysta. przy wodzie bieżącej będzie się odkładał kamień to zrozumiałe ciągły przepływ świeżej wody , ale czy przy ogrzewaniu? myślę że w w dużo mniejszym stopniu , ale nie tyle kamienia się boję co jakiejś reakcji pomiędzy różnymi materiałami , jej wpływu oczywiście na kaloryfer , piec, pompe itd. a może i na trwałość połączenia tych różnych metali a co za tym idzie obawiam się jakiś przecieków po posadzką . Czy jest się czego bać ? i czy gra warta świeczki bo może lepiej wszystko w miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts