Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilne pytanie o skalę!!!!

Recommended Posts

Pilne pytanie bo matematyczny łos jestem!!!! :(

Mam mapke do celów projektowych - wykonana przez geodete

Skala mapy 1:500

Na mapie są krzyże - zaznaczyłam je na niebiesko

http://images44.fotosik.pl/239/faba2460eb85a227m.jpg

Pytanie - jaka odległośc powinna byc miedzy tymi krzyżami - tak na papierze przy tej skali ?!

10 cm????? na papierze czyli w rzeczywistosci 50 metrów?!

ps. pytam bo wydaje mi sie ze sie geodeta rabnał :/

ps2. wiem ze to temat na inny dzial ale bardzo pilnie i szybko potrzebuje odpowiedzi!

potem oczywiscie zrozumiem jak administrator/moderator watek wykasuje lub przeniesie :)

Jeżeli na planie 10cm,

skala 1:500,

to w rzeczywistości 50m.

Eeee ja sie o cos innego pytam :)

wiem ze jesli skala 1:500 to 1 cm odpowiada 5 metrom "w naturze", czyli 10 cm = 50 metrom :)

Ale pytanie jest inne - jak przy skali 1:500 jest typowa odległosc tych krzyzy od siebie ?

50 metrów? To jest jakos unormowane ??? , sa jakies "wytyczne" ze "krzyże" na mapie docelow projektowych w skali 1:500 sa w odleglosci 50 m? (czyli de facto na papierze 10 cm?)

retrofood - hehe :) chcialabym zeby były to skarby - nawet wlasnorecznie bym je wykopała

Ale pytanie jest inne - jak przy skali 1:500 jest typowa odległosc tych krzyzy od siebie ?

50 metrów? To jest jakos unormowane ??? , sa jakies "wytyczne" ze "krzyże" na mapie docelow projektowych w skali 1:500 sa w odleglosci 50 m? (czyli de facto na papierze 10 cm?)

tak

Te krzyże to skrzyżowania jakiejś siatki (metrycznej, kątowej lub innej) W zależności od odwzorowania to mogą być różne cuda. Tu musi się wypowiedzieć geodeta....Faktem jest, że ksero standardowo powiększa o 1%. Z mapy należy czytać domiary (wartości liczbowe) bo odczytywanie linijką daje bardzo duży błąd (przy skali 1:500 to 0,5m :o :o :o ) i jeśli masz ksero a nie wydruk z ewidencji komputerowej to dodatkowy błąd daje kolejne kserowanie (nigdy nie wiadomo które z kolei).

Te krzyże to skrzyżowania jakiejś siatki (metrycznej, kątowej lub innej) W zależności od odwzorowania to mogą być różne cuda. Tu musi się wypowiedzieć geodeta....Faktem jest, że ksero standardowo powiększa o 1%. Z mapy należy czytać domiary (wartości liczbowe) bo odczytywanie linijką daje bardzo duży błąd (przy skali 1:500 to 0,5m :o :o :o ) i jeśli masz ksero a nie wydruk z ewidencji komputerowej to dodatkowy błąd daje kolejne kserowanie (nigdy nie wiadomo które z kolei).

Zadnych cudow nie bedzie. To sie nazywa siatka krzyzy. Na mapie zasadniczej sa one zawsze umieszczane co 10 cm. Siatka krzyzy moze wiec posluzyc do sprawdzania, jak bardzo mapa zostala zdeformowana w wyniku kserowania. Wystarczy pomierzyc odleglosci miedzy kilkoma krzyzami i wiemy na czym stoimy.

Co to znaczy "czytac domiary"? Na mapie zasadniczej nie ma zadnych domiarow. Z wartosci liczbowych sa tylko rzedne (wysokosci) niektorych obiektow. "Czytanie" mapy zasadniczej polega własnie na mierzeniu linijka i przeskalowywaniu odczytanych wartosci na miary terenowe.

Do "czytania" mapy i zgrubnego okreslania dlugosci taka dokladnosc wystarczy. Zeby sie zorientowac mniej wiecej, gdzie jest zakopany granicznik, ta precyzja wystarcza. Zreszta tak dzialaja tez geodeci. Poza tym, zauwaz, ze odczyt linijka mozesz szacowac smialo do 0,5 mm, a to juz daje dokladnosc 25 cm w terenie. Czy to nie wystarczajaca dokladnosc?

pozdro,

mp

• 5 months później...