Sheenaz 16.12.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Pilne pytanie bo matematyczny łos jestem!!!! Mam mapke do celów projektowych - wykonana przez geodete Skala mapy 1:500 Na mapie są krzyże - zaznaczyłam je na niebiesko http://images44.fotosik.pl/239/faba2460eb85a227m.jpg Pytanie - jaka odległośc powinna byc miedzy tymi krzyżami - tak na papierze przy tej skali ?! 10 cm????? na papierze czyli w rzeczywistosci 50 metrów?! ps. pytam bo wydaje mi sie ze sie geodeta rabnał :/ ps2. wiem ze to temat na inny dzial ale bardzo pilnie i szybko potrzebuje odpowiedzi! potem oczywiscie zrozumiem jak administrator/moderator watek wykasuje lub przeniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natali56 16.12.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Jeżeli na planie 10cm,skala 1:500, to w rzeczywistości 50m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.12.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 skąd masz mapę? te krzyże to skarby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sheenaz 16.12.2009 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Jeżeli na planie 10cm, skala 1:500, to w rzeczywistości 50m. Eeee ja sie o cos innego pytam wiem ze jesli skala 1:500 to 1 cm odpowiada 5 metrom "w naturze", czyli 10 cm = 50 metrom Ale pytanie jest inne - jak przy skali 1:500 jest typowa odległosc tych krzyzy od siebie ? 50 metrów? To jest jakos unormowane ??? , sa jakies "wytyczne" ze "krzyże" na mapie docelow projektowych w skali 1:500 sa w odleglosci 50 m? (czyli de facto na papierze 10 cm?) retrofood - hehe chcialabym zeby były to skarby - nawet wlasnorecznie bym je wykopała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 16.12.2009 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 a masz oryginał mapki, czy xero?bo jak xero i np. powiększane czy zmniejszane, to Ci się skale z legendy nie zachowają przecież - stąd może być zamęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.12.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Ale pytanie jest inne - jak przy skali 1:500 jest typowa odległosc tych krzyzy od siebie ? 50 metrów? To jest jakos unormowane ??? , sa jakies "wytyczne" ze "krzyże" na mapie docelow projektowych w skali 1:500 sa w odleglosci 50 m? (czyli de facto na papierze 10 cm?) tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 17.12.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Co 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 17.12.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Te krzyże to skrzyżowania jakiejś siatki (metrycznej, kątowej lub innej) W zależności od odwzorowania to mogą być różne cuda. Tu musi się wypowiedzieć geodeta....Faktem jest, że ksero standardowo powiększa o 1%. Z mapy należy czytać domiary (wartości liczbowe) bo odczytywanie linijką daje bardzo duży błąd (przy skali 1:500 to 0,5m ) i jeśli masz ksero a nie wydruk z ewidencji komputerowej to dodatkowy błąd daje kolejne kserowanie (nigdy nie wiadomo które z kolei). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 17.12.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Te krzyże to skrzyżowania jakiejś siatki (metrycznej, kątowej lub innej) W zależności od odwzorowania to mogą być różne cuda. Tu musi się wypowiedzieć geodeta....Faktem jest, że ksero standardowo powiększa o 1%. Z mapy należy czytać domiary (wartości liczbowe) bo odczytywanie linijką daje bardzo duży błąd (przy skali 1:500 to 0,5m ) i jeśli masz ksero a nie wydruk z ewidencji komputerowej to dodatkowy błąd daje kolejne kserowanie (nigdy nie wiadomo które z kolei). Zadnych cudow nie bedzie. To sie nazywa siatka krzyzy. Na mapie zasadniczej sa one zawsze umieszczane co 10 cm. Siatka krzyzy moze wiec posluzyc do sprawdzania, jak bardzo mapa zostala zdeformowana w wyniku kserowania. Wystarczy pomierzyc odleglosci miedzy kilkoma krzyzami i wiemy na czym stoimy. Co to znaczy "czytac domiary"? Na mapie zasadniczej nie ma zadnych domiarow. Z wartosci liczbowych sa tylko rzedne (wysokosci) niektorych obiektow. "Czytanie" mapy zasadniczej polega własnie na mierzeniu linijka i przeskalowywaniu odczytanych wartosci na miary terenowe. Do "czytania" mapy i zgrubnego okreslania dlugosci taka dokladnosc wystarczy. Zeby sie zorientowac mniej wiecej, gdzie jest zakopany granicznik, ta precyzja wystarcza. Zreszta tak dzialaja tez geodeci. Poza tym, zauwaz, ze odczyt linijka mozesz szacowac smialo do 0,5 mm, a to juz daje dokladnosc 25 cm w terenie. Czy to nie wystarczajaca dokladnosc? pozdro, mp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sheenaz 21.12.2009 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 mpudlo - dzieki za odpowiedz! dokladnie o to pytałam mapke mam wydrukowana w skali oryginał 4 egz MIAL BYC, nie zadne xero! i "krzyże sa w odległosci 10,9 - 11 ,00 cm (a skala mapki 1:500) wiec wiem ze chyba xero i to w dodatku przeskalowane DZIEKUJE CI BARDZO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 16.06.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 (edytowane) Jeżeli na planie 10cm, skala 1:500, to w rzeczywistości 50m. czasem bywa i tak, że na mapie 1:500 krzyże są co 20cm czyli co 100m, bo np pięćsetka była robiona z tysiączki. Edytowane 16 Czerwca 2010 przez luka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts