katarynka1 16.12.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Proszę o porady, czy jest szansa na ogrzanie domu (parter i poddasze) o pow. 180m wyłącznie kominkiem z DGP, bez płaszcza wodnego. Dom ma być dobrze ocieplony (30 cm wełny pod dachem, 10 cm styropianu w podłodze, 15 w podmurówce, 15 cm na ścianach). Czy to realne, czy to tylko pobożne życzenie, ale w rzeczywistości niewykonalne? Pożądana temperatura: 20 stopni. Kominek nie byłby używany całodobowo, ponieważ pomiędzy 6.30 a 15.30 w domu nikogo nie ma (w dni robocze). intensywni użytkownicy kominków proszeni o opinie:) Jeśli widzicie jakieś wady takiego ogrzewania, proszę piszcie. Podzielcie się również kosztami poniesionymi rok temu i tymi już tegorocznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 16.12.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Dobrze ocieplony ? nie na dzisiejsze standardy...Kiepsko widzę dgp jako jedyne ogrzewanie, pomyśl może o jakichś konwektorach w pomieszczeniach, jako ogrzewanie awaryjne.Sam kominek z DGP da radę ogrzać taki dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 16.12.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 nie, nie rób tego. Ogrzać może ogrzejesz, ale będziesz niewolnikiem - palaczem. Jak będziesz hajcować to będzie ciepło, ale jak przestaniesz zrobi się zimno. To dobre jak ktoś siedzi cały czas w domu i podkłada. Z pracy przyjdziesz i trza palić. Na dzisiejsze zasrane czasy zły pomysł. Zastanów się, radzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keramb 16.12.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Teoretycznie możliwe, praktycznie trudno wykonalne. Z pomoeszczenia, w którym znajduje sie kominek ( prawie w 100% salon) robisz regularną kotlownię z wszelkimi konsekwencjami. Aby utrzymywać temperaturę ok. 20% musisz w zasadzie nie wygaszać kominka. Potrzebny więc bedzie etatowy palacz . Pomijam kwestię drewna, przy takim paleniu m3 znika w tempie błyskawicznym. Też próbowałem, ale już po pierwszej zimie dałem spokój. Bez alternatywnego ogrzewania raczej odradzam sam kominek jako podstawowy sposób ogrzewania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.12.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Czy to realne, czy to tylko pobożne życzenie, ale w rzeczywistości niewykonalne? Nieralane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarynka1 16.12.2009 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Witam, dziękuję Wam za opinie. Oczywiście w projekcie jest instalacja c.o. na gaz, i będzie wykonana (grzejniki panelowe). Zastanawiało mnie tylko, czy kominek z DGP " da radę" ogrzać cały dom, łącznie z łazienkami. Ale widocznie najrozsądniej będzie połączyć oba sposoby, tradycyjne ogrzewanie gazowe + kominek, by rachunki były znośne, ale by nie stać się niewolnikiem kominka i własnych pomysłów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.12.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Zastanawiało mnie tylko, czy kominek z DGP " da radę" ogrzać cały dom, łącznie z łazienkami. Co innego jest pytanie czy da rade, bo pewnie da i to nie powinien miec z tym problemu, co innego jak pytasz czy można tym tak non stop grzać. Główny problem jest w uciązliwości obsługi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.12.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Jak najbardziej realne inie ma się czego obawiać, palić nie trzeba cały czas żeby był ogień bo na pewno nikt by takich tropików nie zniósł. Jednak warunek aby w połowie dnia ktoś załadował kominek jest konieczny to przy zwykłym kominku, natomiast jeżeli jest to kominek z płaszczem wodnym to nie dlatego że wystarczy solidny bufor nic się złego domowi ie stanie. W przypadku zwykłego kominka można użyć jako alternatywnego źródła ciepła konwektorów elektrycznych,w przypadku płaszcza pieca co elektrycznego nie sa to źródła ciepła drogie inwestycyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 17.12.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Ja się ogrzewam kominkiem - tylko. Ale mam zdedydowanie mniejszy metraż. A ściany mam z ytonga 36,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamia6806 17.12.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Też ogrzewamy kominkiem domek 65 m2 na dole i 65 m2 na górze, kompaktowy, bez okien po stronie północnej, poroterm 30 cm + 12 cm styropian, fundamenty ocieplone 10 cm styro, podłoga na gruncie 10 cm styro.Pomocniczo mamy konwektory na górze na II taryfe prądu.Dom jeszcze na dobre nie zamieszkany. Palimy w kominku co drug dzień. W nocy włączaja się 2 konwektory na górze na 6 godzin taniego prądu.Gdy przyjeżdżamy do dmku temp. jest ok. 18 stopni (obecnie w czasie mrozów), na górze więcej. Palimy w kominku, temp. wzrasta do ok. 22 , wyjeżdżamy, wracamy za ok. 2 dni i tak w kółko.Drewno bukowe, cała stodoła zapasu wysezonowanego buka ok. 5- letniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 17.12.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 U mnie też to działa, tylko, że dom drewniany, więc znacznie szybciej się nagrzewa... No i metraż mniejszy, bo 110 m2. DGP włącza się automatycznie po osiągnięciu odpowiedniej temperatury i nawiewa ciepło na parterze. Anemostaty na poddaszu zamknięte. W domu temperatura w okolicach 20 st. Rano 16 st (dzisiaj), ale przez całą noc strasznie wiało... Że kotłownia w salonie - tez tak słyszałem zanim zrobiłem. Może to i prawda, ale przy zachowaniu podstawowych zasad utrzymania porządku jest ok. A że trzeba być palaczem.... Nie do końca prawda, raz dziennie przynoszę drewno, część pod kominkiem, część w wiatrołapie.... Podkładam co kilka godzin.... Taki urok (niezaprzeczalny) posiadania kominka. Przy DGP mechanicznym jest łatwo sterować temperaturą w domu. Nie słucham malkontentów... Choć przyznaję, że mam rozprowadzoną instalację do ogrzewania gazem, tak na wszelki wypadek. Nieużywana. Ktokolwiek jest u nas, szczerze zdziwiony, że ogrzewamy tylko kominkiem.... Przy odpowiednim zaprojektowaniu całego systemu i odpowiednim ociepleniu ścian dasz radę.... Owszem, w domu murowanym wolniej nagrzewa się pomieszczenia, wolniej o wiele, niż w drewnianym, ale też wolniej się będzie wychładzało. Zawsze można to połączyć z tradycyjną instalacją grzewczą, np. gazową, co koniec końców nie jest bardzo dużym wydatkiem, a pozwoli podtrzymywać w ciągu dnia odpowiednią temperaturę, np. 16 st. Ja lubię swój kominek i lubię w nim palić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.12.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Nie słucham malkontentów......ja także bo robią mętlik w główkach. Ktokolwiek jest u nas, szczerze zdziwiony, że ogrzewamy tylko kominkiem.... a czemu się tu dziwić...nic nie pilnuje tego kominka, powiadam nic ,tylko obsługujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 17.12.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Ja mam zbudowany kominek z systemem akumulacyjnym (cegły i masa szamotowa, kafle), a do tego rozprowadzenie DGP. Jeszcze nie miałem okazji przetestować jak to wszystko działa, ale po wielu godzinach wyszukiwania informacji i rozmowach z wykonawcami doszedłem do wniosku, że najlepszy będzie właśnie system z akumulacją ciepła. Dokładanie do tego DGP jest dyskusyjne, ale jej koszt przy całej inwestycji nie jest duży, a zawsze można ją wyłączyć.Niezależnie od tego mam co gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarynka1 17.12.2009 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Witam ponownie, dziękuję za porady, uwagi i słowa pocieszenia. Jeśli chodzi o " solidne" ocieplenie, to proszę napiszcie, co wg Was to oznacza, np. na Porotherm 25 lub 30 - jaka warstwa styropianu byłaby optymalna? Co do idei ogrzewania kominkowego - wiem, że wymaga pewnego zachodu, tj. zgromadzenia dużej ilości odpowiedniego drewna, konieczności " pilnowania" ognia, tj. dokładania do ognia, wyobrażam sobie, że co nieco wypada codziennie wokół kominka posprzątać. Ale to właśnie taki niezaprzeczalny urok - ciepło, miło, przytulnie.Już sobie wyobrażam, jak zachwycone będą nasze koty:) Ja znam dwie rodziny, które ogrzewają tylko kominkiem z DGP: - jedni do tej pory ogrzewali gazem, przerzucili się na kominek z DGP; mieszkają w domu nie wykończonym ( jeszcze bez ocieplenia ścian zewnętrznych styropianem, poddasze nieużywane). Parter ma 100m, u nich kominek sprawdza się rewelacyjnie, jest b. ciepło i tak ....przytulnie, domowo, a przy tym koszt o wiele niższy niż ogrzewania gazowego. - druga rodzina wprowadziła się w ubiegłym roku do domu około 140m, zabudowa bliźniacza, grzeją tylko kominkiem, chwalą, że ciepło. My nie należymy do ludzi, którzy w zimie muszą mieć 23-24 stopnie, 20 zupełnie nam odpowiada.Chyba jak część z Was radzi po prostu połączymy ogrzewanie kominkowe z gazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 17.12.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Przy systemie akumulacyjnym palenie w kominku wygląda nieco inaczej. Rozpalasz, dokładasz, pali się dwie godziny, zamykasz dopływ powietrza i masz ciepło przez najbliższe kilka godzin. Mój zdun twierdzi, że dwoma wkładami na dobę można spokojnie ogrzać chałupę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarynka1 17.12.2009 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 mpoplaw, uwaga o CWU jakże słuszna:) Nie pisałam nic o cwu, bo na pewno będzie podgrzewana gazem, tak jak do tej pory w mieszkaniu - zdajemy sobie sprawę, ile to będzie kosztowało, bo ilość domowników i nasze przyzwyczajenia się nie zmienią, nie jest to zresztą ogromna suma miesięczna. Nie mając doświadczenia w ogrzaniu tak dużej powierzchni (w porównaniu do mieszkania) potrzebuję porad, jak to najkorzystniej zaplanować. A czy sądzisz, że tylko ściana z silikatów ma sens, przy tych naszych planach?Bo szczerze mówiąc myśleliśmy o porothermie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts