Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to jest tak skomplikowane , że nic nie rozumię, bo skąd by były te prądy i dlaczego są one u mnie w domu??? i czyja to może być wina , że zachodzi np. takie zjawisko. Prosze o wytłumaczenie tej teorii., byłabym bardzo wdzięczna.

A co ze zdjęciem... Bo to, że rura miedziana skorodowała na wylot po 2 latach jest tak możliwe jak to, że pies porozgryzał kulki z łożyska... Może więc to jakiś żart...

Rury mogą być pod prądem bez większego kłopotu. Obecnie remontuję poddasze ale na dole znalazłem ciekawe miejsce - takie zjawiskowe. Otóż dotknięcie komputera na dole i rogu ściany powoduje kopanie. Przebicie jednak nie jest na komputerze ale w ścianie. Ja zakładam (założę się że słusznie bo mam ku temu pewne podstawy), ze gdzieś jest przecięty kabel w tynku. Wprawdzie rury u mnie pod prądem nie są ale jeśli odpowiednio blisko byłaby rura choćby fragmentem nieosłonięta to wystarczy żeby pojawił się potencjał. Woda z dużą zawartością żelaza wystarczy żeby korozja elektrochemiczna miała miejsce.

Taki trochę wyobrażony przypadek ale wcale nie takie znowu nieprawdopodobny. Ja przy okazji remontu zlikwidowałem już kilka ciekawy patentów wykonanych w instalacji CO, elektrycznej i kanalizacyjnej. Naprawdę zdjęcia mogły by pomóc w diagnozowaniu.

Do tego warto wiedzieć czy instalacja ma połączenie z ziemią w jakikolwiek sposób? mowa o rurze metalowej rurze doprowadzającej wodę, podłączeniu instalacji miedzianej do bednarki czy uziomu fundamentowego. Cokolwiek co łączy ziemię wokół budynku z instalacją miedzianą?

to jest tak skomplikowane , że nic nie rozumię, bo skąd by były te prądy i dlaczego są one u mnie w domu??? ...

prądy błądzące towarzyszą praktycznie wszystkim urządzeniom prądu stałego

powszechnie występują

- w otoczeniu elektrycznej trakcji tramwajowej i kolejowej

- przy galwanizerniach i urządzeniach spawalniczych

- jednym ze źródeł prądów błądzących są układy przesyłowe prądu stałego wysokiego napięcia

- innym przetwornice prądu przemiennego na prąd stały, powszechnie stosowane w sprzęcie komputerowym ...

i w miejscach nagromadzenia tego sprzętu wystepuje tzw. składowa stała prądu

prąd taki /jesli znajdzie sie w jego poblizu rura/ moze działac na nia destrukcyjnie

wyjasniłem jak ja to rozumiem

ale byc moze jakis elektryk mnie skoryguje ...