A.M.O.K. 16.12.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Witam Mam prośbę o wymianę doświadczeń. Na wiosnę ruszam z budową domu. Zpotkałem się z 3 kandydatami na moich wykonawców. Po rozmwach zdecydowałem się na jednego z nich (cena + opinie osob, i wizyta na budowie). Z wykonawcą umuwiony jestem na budowę SSO tj. fundamenty, ściany, strop i konstrukcja dachu. Spotykam się z nim jutro w celu podpisania umowy. Proszę o zweryfikowania mojego harmonogramu prac który chcę załączyć do umowy. Zakres robót, harmonogram prac Etap I - FUNDAMENTY 1. zdjęcie humusu2. wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe3. przygotowanie zbrojenia4. zabetonowanie ław – beton z gruszki5. izolacja pozioma6. wymurowanie ścian fundamentowych7. izolacja pozioma na ścianach fundamentowych8. izolacja pionowa ścian fundamentowych9. ocieplenie ścian fundamentowych10. rozprowadzenie kanalizacji11. usypanie i zagęszczanie piachu mechanicznie12. wykonanie chudziaka podłogi na grunciekoszt ………… Etap II - PARTER 1. izolacja pozioma pod ściany parteru 2. wymurowanie ścian zewnętrznych 3. wymurowanie ścian i ścianek działowych 4. wykonanie elementów żelbetonowych – słupy i podciągi5. wymurowanie kominów6. wykonanie nadproży monolitycznych koszt ……….. Etap III – STROP NAD PARTEREM 1. ułożenie stropu typu Teriva 2. wykonanie wieńca 3. zazbrojenie stropu i wieńca 4. zabetonowanie – beton B-20 z gruszkikoszt ……….. Etap IV - PODDASZE 1. murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza2. murowanie i wykończenie komina koszt ……….. Etap V – DACH 1. ułożenie murłat2. wykonanie konstrukcji3. założenie jętekkoszt ……….. Etap VI – TARASYkoszt ……….. Kwota łączna za wykonanie etapów od I do VI ……………. Po lekturze forum uniknąć chcę sytuacji, że prace, które muszą być konieczne wykonane, a nie są wpisane do harmonogramu będą rozliczne na zasadzie "Panie dogadamy się jakoś". Mój projekt domu to http://pprojekt.pl/projekt350-aneta,opis.html Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i chęć pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/135030-harmonogram-prac-za%C5%82%C4%85cznik-do-umowy-o-wybudowanie-sso/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.12.2009 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Witam Mam prośbę o wymianę doświadczeń. Na wiosnę ruszam z budową domu. Zpotkałem się z 3 kandydatami na moich wykonawców. Po rozmwach zdecydowałem się na jednego z nich (cena + opinie osob, i wizyta na budowie). Z wykonawcą umuwiony jestem na budowę SSO tj. fundamenty, ściany, strop i konstrukcja dachu. Spotykam się z nim jutro w celu podpisania umowy. Proszę o zweryfikowania mojego harmonogramu prac który chcę załączyć do umowy. Sie obudziałeś z pytaniami. Harmonogram to rozkład, rozplanowanie przebiegu czynności w czasie. to za wiki. To co ty podajesz to moze zakres jest i to bardzo kiepsko opisany Zakres robót, harmonogram prac Etap I - FUNDAMENTY Z poniżeszgo opisu to stan zero Brak w nim przepustów lub doprowadzenie wody do budynku czasem prądu 1. zdjęcie humusu 2. wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe 3. przygotowanie zbrojenia 4. zabetonowanie ław – beton z gruszki gdzie tyczenie budynku ? a gdzie szalunki ? 5. izolacja pozioma 6. wymurowanie ścian fundamentowych 7. izolacja pozioma na ścianach fundamentowych 8. izolacja pionowa ścian fundamentowych 9. ocieplenie ścian fundamentowych zła kolejność pnt 10- 11 10. rozprowadzenie kanalizacji 11. usypanie i zagęszczanie piachu mechanicznie 12. wykonanie chudziaka podłogi na gruncie koszt ………… Etap II - PARTER 1. izolacja pozioma pod ściany parteru to juz było jako pkt 7 2. wymurowanie ścian zewnętrznych 3. wymurowanie ścian i ścianek działowych 4. wykonanie elementów żelbetonowych – słupy i podciągi 5. wymurowanie kominów 6. wykonanie nadproży monolitycznych koszt ……….. Etap III – STROP NAD PARTEREM gdzie stamplowanie (szalowanie) ? 1. ułożenie stropu typu Teriva 2. wykonanie wieńca chyba szalunku nie wieńca 3. zazbrojenie stropu i wieńca 4. zabetonowanie – beton B-20 z gruszki koszt ……….. a schodów w tym domu niet ? Etap IV - PODDASZE 1. murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza masz napdroża Kleina ? nie sądze 2. murowanie i wykończenie komina co z działówkami? gdzie jest szlaownie wieńca, może rdzenie, zazbrojenie zalanie itd osadzenie kotw do murłat Etap V – DACH 1. ułożenie murłat a izlolacja gdzie ? 2. wykonanie konstrukcji 3. założenie jętek ta jasne , jaka konstrukcja? krokwie i jętki to tak z połwa dachu, gdzie masz folie łaty deski i inne ? Etap VI – TARASY koszt ……….. Jakie z czego jak zrobione Ogólnie to coś napisłeś sam nie wiesz co i po co. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/135030-harmonogram-prac-za%C5%82%C4%85cznik-do-umowy-o-wybudowanie-sso/#findComment-3780111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 18.12.2009 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Jak chcesz być naprawdę pewny, że nie pominałeś jakichś rzeczy technologicznych (typu "w umowie było, że robimy murłatę a nie że pod murłatę papę mamy jeszcze kłaść") to zapisz to na przykład w ten sposób: "wykonanie budynku domu jednorodzinnego zgodnie z projektem, dostarczoną dokumentacją oraz sztuką budowlaną z wyłączeniem:" i tu wymieniasz czego wykonawca NIE ROBI za umówioną cenę. My nie wiemy jaki dom budujesz (obrazek w necie to za mało). A to co jest w projekcie musi znaleźć odzwierciedlenie w zakresie robót.U mnie na przykład były nadproża wylewane razem z wieńcem, podciągi i słup centralny. Na obrazku z netu tego nie zobaczysz. Druga ważna rzecz która powinna być zapisana:- kto oblicza, kupuje i dostarcza materiały?- kto zapewnia sprzęt (rusztowania, betoniarki, drabiny itp.) - jeżeli wykonawca to ew. wypożyczenie sprzętu jest uwzględnione w cenie Pamiętaj, że umowy wyciąga się wtedy kiedy coś idzie nie tak - dlatego musisz to w szczegółach sprecyzować. Postaraj się o recenzję umowy kogoś znającego się na rzeczy i komu zaufasz - kierownika budowy, rzeczoznawcy itp. Dopóki wszystko jest OK to wystarcza szczery uśmiech i słowne zapewnienie "Ja panu te chatke w trzy miesiące za tysiąc pińcet sto dziewięćset odszykuje. Będzie pan zadowolony." Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/135030-harmonogram-prac-za%C5%82%C4%85cznik-do-umowy-o-wybudowanie-sso/#findComment-3783042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts