rangifer 17.12.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Od dwóch miesięcy działa mi kocioł Junkersa Cerapur Modul (dwufunkcyjny ze zintegrowanym zasobnikiem warstwowym) sterowany pogodowym sterownikiem FW100.Dom jest nowy i nie ma jeszcze drzwi wewnętrznych, więc sporo ciepła ucieka, mam jednak pewne obiekcje do działania sterownika. Ustawiam żądaną temperaturę, wybieram grzejniki jako źródło ogrzewania, wpływ temperatury pokojowej 90%, osiąganie zadanej temperatury "szybko" i...zamiast docelowej temperatury zasilania grzejników 75 st. mam zaledwie 55. Gałka temperatury na kotle jest ustawiona na max. Max. temp. zasilania w sterowniku ustawiona na 80 C, temperatura projektowana 75 C. Za nic nie chce ogrzać wody do grzejników tak by faktycznie miała 75 C, a w domu jest 12 C. Gdzie może tkwić problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optykus 07.03.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Ktory dokladnie masz? O jakiej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 08.03.2010 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 14 kW z zasobnikiem 100 l (albo 150 l, nie pamiętam teraz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.03.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 temp. projektowa to temp. zasilania dla skrajnie niekorzystnych warunków (tak w przybliżeniu) przy temp normlanych piec dobiera temp. zasilania wg krzywej grzewczej typu grzejnikowego. Dlatego temp. 55 stopni może być temp. poprawną. Jak długo grzejesz dom ? pozatykaj wszystkie otwory wentylacyjne o których wiesz lub nie i wtedy zobacz czy temp się podniesie. No i gdzie masz sterownik ? Chyba nie na piecu ... Oczywiście możesz podnieść temp. zasilania przez zmianę typu krzywej na punkt początkowy i końcowy. To wszystko masz w instrukcji sterownika FW100 którą wypadałoby przeczytać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 08.03.2010 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Grzeję już kilka miesięcy, instrukcję oczywiście przeczytałem.Sterownik wisi w głównym pomieszczeniu domu, daleko od grzejników i innych źródeł ciepła/zimna. Przy ustawieniu wpływu temperatury wewnętrznej na 90%, typu ogrzewania na "grzejniki" (nie punkt pocz./punk końcowy) kocioł dogrzał do wymaganej temperatury i działa prawie tak, jak można tego oczekiwać. Czasem jednak mimo osiągnięcia ustawionej temperatury palnik grzeje nadal i przegrzewa o 1 a nawet 1,5 stopnia. Tego nie rozumiem. Nadal nie bardzo rozumiem co tak naprawdę się dzieje przy ustawieniu typu ogrzewania na "punkt pocz./punk końcowy" i zmniejszeniu wpływu temperatury wewnętrznej. Mam wrażenie, że zwiększenie wpływu czujnika zewnętrznego powoduje niedogrzanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.03.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Napierw piszesz Za nic nie chce ogrzać wody do grzejników tak by faktycznie miała 75 C, a w domu jest 12 C. potem Przy ustawieniu wpływu temperatury wewnętrznej na 90%, typu ogrzewania na "grzejniki" (nie punkt pocz./punk końcowy) kocioł dogrzał do wymaganej temperatury i działa prawie tak, jak można tego oczekiwać. to w czym problem : - nie dogrzewa domu - temp. zasilania jest inna niż chciałbyś ale temp. ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 08.03.2010 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Przecież pierwszy post był pisany kilka miesięcy temu. Zmieniłem ustawienia, w domu pojawiły się drzwi, zamieszkali ludzie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.03.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 ok, daty pierwszego postu nie zauważyłem.Natomiast co do różnic pomiędzy ustawieniem a rzeczywistością - tak często jest.Musisz nauczyć się domu i skorygować ustawienia. U mnie nie jest dokładnietak jak na sterowniku, początkowo było również zdziwienie ale potem korekcja i jest ok. Stała temp. w dzień różna o ok 1 st od tej ustawionej na regulatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 08.03.2010 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Tu nie chodzi o rzeczywistość mierzoną niezależnie od sterownika.Sterownik pokazuje aktualną temperaturę 21 st., a docelową ma 20 st. Skoro tak, to palnik powinien się wyłączyć i zazwyczaj tak jest, ale NIE ZAWSZE. Czasem grzeje nadal i temp. dochodzi nawet do 21,5 st. Co tu korygować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optykus 08.03.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Tu nie chodzi o rzeczywistość mierzoną niezależnie od sterownika. Sterownik pokazuje aktualną temperaturę 21 st., a docelową ma 20 st. Skoro tak, to palnik powinien się wyłączyć i zazwyczaj tak jest, ale NIE ZAWSZE. Czasem grzeje nadal i temp. dochodzi nawet do 21,5 st. Co tu korygować? rangifer jakie masz rachunki za gaz bo tez chce ten kociol kupic. Dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 09.03.2010 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Jeszcze nie mam rachunków. Zresztą to żaden wyznacznik w moim przypadku, kiedy przez 4 miesiące kocioł ogrzewał dom bez drzwi wewnętrznych do temp. 12 st. i tylko na czas prac wykończeniowych zwiększałem ustawienie do 18. Regularnie używam kotła dopiero od ok. 3 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optykus 10.03.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Jeszcze nie mam rachunków. Zresztą to żaden wyznacznik w moim przypadku, kiedy przez 4 miesiące kocioł ogrzewał dom bez drzwi wewnętrznych do temp. 12 st. i tylko na czas prac wykończeniowych zwiększałem ustawienie do 18. Regularnie używam kotła dopiero od ok. 3 tygodni. Daj znac jak przyjdzie pierwszy rachunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 12.08.2010 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Pierwszy rachunek, który przyszedł w maju wynosił ok. 1600 zł. Tyle kosztowało ogrzewanie sukcesywnie wykańczanego domu od listopada i korzystanie z kuchni gazowej. Dom był zamieszkały od marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gujas 21.09.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Witam. Podbijam temat. Przymierzam się do zakup kociołka, czy ktoś się podzieli opinią jak sprawuje się ten piec ? Jego cena jest dość wysoka jak dla mnie ale może za to jest oszczędny ? Jakie przychodzą wam rachunki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobsonC 12.11.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Chciałbym podbić temat. Kto korzysta z kotła? Jakie są wasze wdrażenia z eksploatacji i jak wyglada ekonomika eksploatacji. Będę wdzięczny za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts