Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy komin systemowy może być w ścianie nośnej???

Recommended Posts

Mam pytanko czy komin systemowy może być w ścianie nośnej ???? Mój kierownik uważa że może być chociasz ja słyszałem coś innego. Prosze o wypowiedzi.

U mnie komin systemowy wchodzi 12 cm w ścianę nośną grubości 24cm i w miejscu gdzie jest komin jest przewężenie wieńca.

Budując drugi raz dopilnowałbym, aby projektant mi takiej niespodzianki nie robił :evil:

Żeby zachować ciągłość wieńca( poziom stropu i wieniec opaskowy ścian nośnych pod dachem) trzeba było się gimnastykować.

Odpuść sobie, bo co zyskasz?

Warto?

Przy umiejscowieniu komina w ścianie konstrukcyjnej wewnątrz budynku nie ma to znaczenia, przy zachowaniu ciągłości wieńca wzdłuż obwodu budynku.

Oczywiście komin musi byc zdylatowany, oraz dodatkowe zbrojenie powinno być wykonane...

no i jak akurat ma w ścianie nośnej wewnętrznej :wink: ciekawe jak autor tematu

ba, i nawet mam komin zdylatowany (co ponoć niestety jest rzadkością) od stropów w ich przejściach i ścian nośnych i działowych z którymi się styka, a zbrojenie ma jak w projekcie a nawet trochę więcej :wink:

• 3 weeks później...
  • 4 months później...
A ja zostawiłem zbyt wąski otwór w stropie TERIVA na komin systemowy. Ma przylegać do wewnętrznej ściany nośnej między domem a garażem. Strop domu jest wyżej od garażu więc wychodzi podwójna grubość. Czy mogę poszerzyć otwór i wykuć ok 10 cm tej ściany i wieńca. Będę musiał też wyciąć 2 pręty z wieńca dolnego i górnego bo nachodzą na siebie.