27sopel 17.12.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Mam pytanko czy komin systemowy może być w ścianie nośnej ???? Mój kierownik uważa że może być chociasz ja słyszałem coś innego. Prosze o wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.12.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 może być (choć pewnie nie zawsze), ja tak właśnie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 18.12.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Nasz architekt i konstruktor zarazem twierdził że nie może być i że nie może go tak zaprojektować. No i nie mamy w ścianie mimo iż chcieliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 18.12.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Problemem może być ciągłość zbrojenia na wieńcu (takie coś co jest na wysokości stropu parteru i biegnie dookoła po murze - chyba element spinający wszystko do kupy). U mnie kominy są obok ściany nośnej (po stronie kotłowni i garażu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 18.12.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Oczywiście ze moze być i to jest z jedna z głownych zalet systemowych... Nawet wymiary mają podpasowane pod grubosc scian nosnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.12.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Oczywiście ze moze być i to jest z jedna z głownych zalet systemowych... Nawet wymiary mają podpasowane pod grubosc scian nosnych... a co z tematem, o którym napisał gonzo93? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 18.12.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Oczywiście ze moze być i to jest z jedna z głownych zalet systemowych... Nawet wymiary mają podpasowane pod grubosc scian nosnych... a co z tematem, o którym napisał gonzo93? Kolego, w żołnierskich słowach poproszę, o co Ci chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.12.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Kolego, w żołnierskich słowach poproszę, o co Ci chodzi... O ciągłość wieńca. jak ją zachować wtedy? Mijankę naokoło komina robić? J. (również z kominami przystawionymi do ściany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 18.12.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Zauważcie, że ściany nośne to nie są tylko ściany zewnętrzne ale również część wewnętrznych jest ścianami nośnymi. Może kolega 27sopel coś nam więcej zdradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 18.12.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Przy umiejscowieniu komina w ścianie konstrukcyjnej wewnątrz budynku nie ma to znaczenia, przy zachowaniu ciągłości wieńca wzdłuż obwodu budynku. Oczywiście komin musi byc zdylatowany, oraz dodatkowe zbrojenie powinno być wykonane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 18.12.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Mam pytanko czy komin systemowy może być w ścianie nośnej ???? Mój kierownik uważa że może być chociasz ja słyszałem coś innego. Prosze o wypowiedzi. U mnie komin systemowy wchodzi 12 cm w ścianę nośną grubości 24cm i w miejscu gdzie jest komin jest przewężenie wieńca. Budując drugi raz dopilnowałbym, aby projektant mi takiej niespodzianki nie robił Żeby zachować ciągłość wieńca( poziom stropu i wieniec opaskowy ścian nośnych pod dachem) trzeba było się gimnastykować. Odpuść sobie, bo co zyskasz? Warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.12.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Przy umiejscowieniu komina w ścianie konstrukcyjnej wewnątrz budynku nie ma to znaczenia, przy zachowaniu ciągłości wieńca wzdłuż obwodu budynku. Oczywiście komin musi byc zdylatowany, oraz dodatkowe zbrojenie powinno być wykonane... no i jak akurat ma w ścianie nośnej wewnętrznej ciekawe jak autor tematu ba, i nawet mam komin zdylatowany (co ponoć niestety jest rzadkością) od stropów w ich przejściach i ścian nośnych i działowych z którymi się styka, a zbrojenie ma jak w projekcie a nawet trochę więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.12.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Ja też mam w ścianie nośnej wewnętrznej, ustawiony jest tak, że ta ściana "kończy się" kominem, oddylatowany i zazbrojony dodatkowo.Tylko "mój" jest klasyczny - z pełnej cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
27sopel 06.01.2010 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 mam w ścianie nośnij wewnątrz budynku a dokładniej w ścianie między domem a garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
27sopel 06.01.2010 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Odpuść sobie, bo co zyskasz?Warto? Zyskam więcej miejsca w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędrzejczak 16.05.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 A ja zostawiłem zbyt wąski otwór w stropie TERIVA na komin systemowy. Ma przylegać do wewnętrznej ściany nośnej między domem a garażem. Strop domu jest wyżej od garażu więc wychodzi podwójna grubość. Czy mogę poszerzyć otwór i wykuć ok 10 cm tej ściany i wieńca. Będę musiał też wyciąć 2 pręty z wieńca dolnego i górnego bo nachodzą na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 16.05.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?127579-komin-systemowy-w-%C5%9Bcianie-no%C5%9Bnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędrzejczak 17.05.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts