Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba do metalowego ogrodzenia

Tomas0

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuje pomalowac metalowe ogrodzenie dookola domu. Czy malowanie zima, przy niskiej temperaturze ma jakis wplyw na trwalosc takiego malowania? Rozumiem, ze powierzchnia powinna byc sucha i w miare czysta? Chociaz czytalem, ze dla nowoczesnych farb teraz to nie ma wiekszego znaczenia.. nie chcialbym latem powtarzac malowania :p

pozdrawiam

Witam

Cytat z dokumentacji tech. hammerite:

"12.3. Malowanie:

Warunki malowania:

- temperatura otoczenia i malowanej powierzchni nie powinna by niższa niż +5¡C,

- optymalna temperatura powietrza: od +10¡C do +25¡C , maksymalna wilgotność względna: 85%.

- nie malować w wilgotnych warunkach (np. w czasie lub kiedy istnieje prawdopodobieństwo deszczu, mgły, śniegu),

w upalne popołudnia oraz przy silnym wietrze."

Całość dostępna tu

http://www.hammerite.com/pl/products/pdf/hammerite_prosto_na_rdze_farba_na_metal.pdf

Witam

Cytat z dokumentacji tech. hammerite:

"12.3. Malowanie:

Warunki malowania:

- temperatura otoczenia i malowanej powierzchni nie powinna by niższa niż +5¡C,

- optymalna temperatura powietrza: od +10¡C do +25¡C , maksymalna wilgotność względna: 85%.

- nie malować w wilgotnych warunkach (np. w czasie lub kiedy istnieje prawdopodobieństwo deszczu, mgły, śniegu),

w upalne popołudnia oraz przy silnym wietrze."

Całość dostępna tu

http://www.hammerite.com/pl/products/pdf/hammerite_prosto_na_rdze_farba_na_metal.pdf

Odradzam malowania tą farbą w temp. wyraźnie poniżej +20 C. Malowanie wtedy staje się mordęgą. Farbę wtedy bardziej się nakłada niż maluje.

Są na rynku specjalistyczne farby do malowania w ujemnych temperaturach (do -30). Są to mieszanki wymyslone do użytkowania w bardzo trudnych warunkach subarktycznych. Jednakze raz są trudno dostępne ( tylko dystrybutorzy) oraz piekielnie drogie.

Z drugiej strony nawet nie wiem czy w PL którakolwiek z nich była by jakkolwiek dostępna. Ja spotkałem się z nimi w Kanadzie i na Alasce.

Ja tam bym po prostu wstrzymał się z tym malowaniem. Pozatym na słonku przyjemniej się paćka farbą :)