marcos_sop 17.12.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Witam,Posiadam w domu drewniany panel telewizyjny, zamocowany już na ścianie.Obecnie chciałbym powiesić na nim telewizor 40 cali. I tu powstaje moja wątpliwość - jakiego rodzaju uchwytu do tego LCD użyć. Czy ma to być standardowy uchwyt do montażu LCD na ścianach czy też może jakiś specjalny typ???Pytałem w różnego rodzaju sklepach sprzedających takie uchwyty, ale nikt nie był w stanie udzielić odpowiedzi. I stąd moje pytanie do forumowiczów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bestisz 17.12.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Jeżeli płyta jest solidnie zamontowana do ściany to nie ma co się zastanawiać tylko kupić klasyczny uchwyt LCD np. taki jak ten:http://allegro.pl/item841691563_uchwyt_pochylany_titan_62mm_plazma_lcd_32_42_45kg.htmlNawiertać cienkim wiertłem otworki w płycie (żeby wkręty do drewna nie rozsadziły płyty) i przykręcić bazę takiego uchwytu porządnymi wkrętami do drewna. jeżeli płyta jest przymocowana "tak sobie" to proponuje najpierw zrobić otwory w płycie, potem w ścianie za płytą wywiercić normalne otwory pod kołki rozporowe lub małe metalowe kotwy np. fi 8mm po czym zamontować bazę z ten sposób że płyta będzie pomiędzy bazą uchwytu a kołkiem. Oczywiście trzeba tutaj dobrać odpowiedniej długości kołki lub kotwy i przemyśleć wszystko jeśli płyta jest oddalona od ściany o jakąś odległość.Poza tym mógłbyś napisać jaki to TV? 32", 40" czy coś większego? Ogólnie uchwyt który Ci przedstawiłem jest bardzo solidny i sztywny ale ma jedną wadę którą jest brak regulacji kąta na boki. Gotowe szafki RTV które mają tylną ściankę są zazwyczaj wyposażone w jakiś patent który umożliwia wieszanie uchwytów. Jeśli sam wymyśliłeś sobie swoją ściankę to jakoś musisz pokombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guska1719505912 20.12.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Mamy w planach zakup nowego LCD 32" i jestem w szoku jakie są ceny uchwytów... czy wszystkie uchwyty są takie drogie? nie ma jakiejś na to alternatywy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos_sop 21.12.2009 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Wielkie dzięki za podpowiedź.Ten mój panel jest pod 40'', jest zamocowany na ścianie całkiem solidnie, na dwóch hakach, które - jak zapewnia producent w rozmowie telefonicznej - spokojnie wytrzymają obciążenie takiego TV (czyli ok. 20 kg).Tak więc chyba zastosuje metodę opisaną w części pierwszej Twojego postu.Mam tylko jeszcze jedno pytanie, czy skuteczniejsze (w sensie wytrzymałości) będzie zamocowanie bazy uchwytu do płyty za pomocą wkrętów do drewna, czy też przewiercenie na wylot płyty i zamocowanie za pomocą śrub i nakrętek. Bo mam tak, że pomiędzy samą dechą panela a ścianą jest jeszcze ok.10 cm przestrzeni i taki sposób montażu też wydaje się możliwy.Co do uchwytu to jednak będzie potrzebny wychylny na boki, muszę czegoś poszukać, chyba że też masz coś godnego polecenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bestisz 21.12.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Wielkie dzięki za podpowiedź. Ten mój panel jest pod 40'', jest zamocowany na ścianie całkiem solidnie, na dwóch hakach, które - jak zapewnia producent w rozmowie telefonicznej - spokojnie wytrzymają obciążenie takiego TV (czyli ok. 20 kg). Tak więc chyba zastosuje metodę opisaną w części pierwszej Twojego postu. Mam tylko jeszcze jedno pytanie, czy skuteczniejsze (w sensie wytrzymałości) będzie zamocowanie bazy uchwytu do płyty za pomocą wkrętów do drewna, czy też przewiercenie na wylot płyty i zamocowanie za pomocą śrub i nakrętek. Bo mam tak, że pomiędzy samą dechą panela a ścianą jest jeszcze ok.10 cm przestrzeni i taki sposób montażu też wydaje się możliwy. Co do uchwytu to jednak będzie potrzebny wychylny na boki, muszę czegoś poszukać, chyba że też masz coś godnego polecenia. Pozdrawiam Tak czułem że będziesz potrzebował czegoś uchylnego na boki. Widzisz zasada jest prosta. Ten co proponowałem w pierwszej mojej odpowiedzi jest z grupy tych bardzo stabilnych i sztywnych uchwytów a zarazem nie jest w kosmicznej cenie. Każdy element który w jakiś sposób umożliwia obracanie, ustawianie kąta itp. po prostu zmniejsza sztywność uchwytu i jeżeli będziesz chciał założyć jakiś naprawdę wypasiony to zapłacisz parę stówek. Tu masz taki wypasiony: http://www.allegro.pl/item849745749_automatyczny_obrotowy_uchwyt_tv_lcd_led_5lat_gwar.html Ten jest też uchylny na boki ale co do jakości i sztywności to żadnej gwarancji Ci nie dam a jak coś pizgnie na ziemię to producent się i tak wypnie na ciebie bo powie że źle zamontowany: http://allegro.pl/item852006858_ekskluzywny_uchwyt_lcd_plazma_15_37_kolki_fischer.html Jeśli chodzi o montaż to jeżeli masz za drewnianym ekranem jeszcze 10cm to daj to tak jak mówisz na zwykłej śrubie i nakrętkach, z tyłu jakieś większe podkładki żeby ci śruby w dechę nie powciągało i nie powypychało drewna. Weź też pod uwagę to że uchwyty które mają regulację kątową na boki bardziej ode wstają od powierzchni montażowej. Jeżeli już masz od dechy 10cm, do tego decha i w przypadku tego tańszego którego Ci proponuje odległość minimalna przy całkowitym dosunięciu to 12cm. Ogólnie około 25cm odbicia od ściany murowanej a to ciągle jest tylko odległość od tylnej ścianki TV. Jeszcze dochodzi grubość samego sprzętu. Żeby Ci to jakoś estetycznie wyglądało i nie sterczało daleko od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos_sop 14.01.2010 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Dzięki bardzo za podpowiedzi i linki !!! Musiałem przez ostatni miesiąc temat odłożyć ale teraz uchwyt trzeba zakupić (zobaczymy jeszcze który bo ten lepszy tani nie jest niestety) ii zamontować.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 14.01.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 ale fajny ten wypasiony, małżowi pokazałam i już zamówił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts