kubas75 18.12.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Witam, bardzo proszę o opinie na nurtujący mnie temat. Czy w jednym kominie kilkukanałowym można umieścić komin od pieca gazowego kondensacyjnego, odpowietrzenie kanmalizacji i kanał wentylacyjny ? Komin murowany z cegły, wszystko w osobnych kanałach. Nie wiem czy tak można i na co zwracać uwagę żeby później nie było kłopotów. Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.12.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas75 18.12.2009 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 A zapach z odpowietrzenia nie będzie zawiewał w kanał wentylacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 18.12.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 A zapach z odpowietrzenia nie będzie zawiewał w kanał wentylacyjny? Może zawiewać ... - dlatego bezpieczniej jest zrobić wentylację pionu kanalizacyjnego kominkiem wentylacyjnym z dala od wywiewów wentylacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas75 18.12.2009 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Nie mamy kominków wentylacyjnych, mamy za to okna dachowe tak że ewentualne kominki trudno będzie umiejscowić tak zeby nie zawiewało smrodkiem w okna. Czy wyprowadzenie odpowietrzenia kanalizacji wysoko nad kalenicę rozwiąże problem ? Jeśli tak to jak wysoko trzeba to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas75 18.12.2009 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Podbijam temat. Bardzo zależy mi na znalezieniu rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 18.12.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Skoro musisz wyprowadzić wentylację pionu kanalizacyjnego kominem - przebij sie przez czapę komina i wstaw rurę kanalizacyjną i zrób takie przedłużenie komina ta rurą - zakończ ją daszkiem - wystaw ją około 50cm ponad krawędż czapy komina - często takie rozwiązania widuje się na domach - powinno rozwiązać problem ewentualnego nawiewania smrodu do kanałów wentylacyjnych budynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.12.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Skoro musisz wyprowadzić wentylację pionu kanalizacyjnego kominem - przebij sie przez czapę komina i wstaw rurę kanalizacyjną i zrób takie przedłużenie komina ta rurą - zakończ ją daszkiem - wystaw ją około 50cm ponad krawędż czapy komina - często takie rozwiązania widuje się na domach - powinno rozwiązać problem ewentualnego nawiewania smrodu do kanałów wentylacyjnych budynku . Mam tak u siebie tyle że koło 30cm ponad czapę komina, 3 rok mieszkam nigdy nie było problemu smordu z kanalizy z wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas75 18.12.2009 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 A w tym samym kominie co odpowietrzenie kanalizy masz również wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 18.12.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 A w tym samym kominie co odpowietrzenie kanalizy masz również wentylację? Ja też tak mam. Kanał spalinowy od kotła, wentylacja kotłowni i odpowietrzenie kanalizy. Wentylacja i odpowietrzenie jest obok siebie, z tym że do kanału wentylacji jest kominek z nierdzewki, a odpowietrzenie ma wyjście z boku komina po przeciwległej stronie. Jeszcze nie mieszkam, ale myślę że będzie ok. Jakby co to zdjęcia w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.12.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Skoro musisz wyprowadzić wentylację pionu kanalizacyjnego kominem - przebij sie przez czapę komina i wstaw rurę kanalizacyjną i zrób takie przedłużenie komina ta rurą - zakończ ją daszkiem - wystaw ją około 50cm ponad krawędż czapy komina - często takie rozwiązania widuje się na domach - powinno rozwiązać problem ewentualnego nawiewania smrodu do kanałów wentylacyjnych budynku . Mam tak u siebie tyle że koło 30cm ponad czapę komina, 3 rok mieszkam nigdy nie było problemu smordu z kanalizy z wentylacji. U mnie to samo. Nie capi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 18.12.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 A w tym samym kominie co odpowietrzenie kanalizy masz również wentylację? Rurę do odpowietrzenia kanalizacji gdzie masz umiejscowioną? Gdzieś blisko szczytu lub obok komina ? To jest jeden pion? Jaka średnica tej rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 10.06.2010 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Podnoszę temat. Mam pytanie czy odpowietrzenie kanalizacji mogę wypuścić w bok na ścianę szczytową, oczywiście w najwyższym punkcie? Sprawa bierze się stąd, że moim budowlańcom zapomniało się o tym szczególe podczas robienia dachu, a że dach jest mocny (dachówka, pełne deskowanie itd) i ocieplenie poddasza już też mam zrobione więc boje się, że jakby zaczęli teraz to miejscowo rozbierać to mogą narobić więcej szkody niż pożytku. Rura kanalizacyjna do odpowietrzenia wychodzi mi po ścianie szczytowej w nieużytkowej części poddasza, i prościej byłoby przekuć się przez ścianę, wypuścić ją na zewnątrz i zakończyć jakimś kapturem, chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 10.06.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Może być, to tylko od/napowietrzenie instalacji. Może jedynie szpecić elewację. Zakończenie rury obojętne - aby tylko nie zaślepić i żeby jakoś to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 10.06.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 (edytowane) No właśnie boje się tego napowietrzania instalacji. Wygląd to sprawa drugorzędna wypuszczę to blisko podbitki i będzie wyglądało (może jakiś anemostat wywiewny) Edytowane 10 Czerwca 2010 przez Castaway Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts