Gość 12.01.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Proszę o opinię doświadczonych Forumowiczów czy CO robić metodą tradycyjną, czyli po kolei od grzejnika do grzejnika, czy nowoczesną - przy użyciu rozdzielaczy.Instalator poleca raczej metodę tradycyjną mówiąc że jest tańsza w wykonaniu, chociaż zaznacza, że w razie awarii jest trudniejsza do naprawy, bo trzeba wyłączyć całą instalację. Natomiast w użytkowaniu nie ma różnicy. Ja zastanawiam się jak częste są awarie w CO.Porównując z instalacją elektryczną , to tam odeszło się w zasadzie już od przewodów w rurkach, chociaż idea była taka sama (bo jak nawali to ....) a w rzeczywistości instalacje wytrzymywały po kilkadziesiąt lat bez usterek.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 13.01.2004 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Jakbym miał więcej pieniędzy, to bym dał rozdzielaczową. Bez dwóch zdań. Wolałbym mieć większą kontrolę nad ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 13.01.2004 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Ja też daję, a właściwie planuję dać rozdzielaczową, koszt może większy, ale komfort pracy też - tak myślę, gdyż nie mam jeszcze doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 13.01.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Mam rozdzielaczową. Ma ona jedną niezaprzeczalną zaletę. Większość połączeń jest na wierzchu tzn. w skrzynkach z łatwym dostępem i łatwiej jest z konserwacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 13.01.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Mam rozdzielaczową. Wszystkie połączenia są łatwo dostępne a rurki schowane pod podłogą i w ścianie. Od rozdzielacza do grzejnika idzie jedna rurka bez połączeń. Nie wystepuje ryzyko przecieku na złączce w schowanej rurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 13.01.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Mam rozdzielaczową. Grzeje dopiero od listopada. Najważniejsza cecha : pozwala na dobrą (w miarę niezależną) regulacje temperatury oddzielnie w każdym pomieszczeniu, a więc oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 13.01.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Mam rozdzielaczową. Powód jak wyżej - brak połączeń w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 13.01.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 bez połączeń w podłodze, czyli w plastiku czy miękkiej miedzi ze zwoju?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.01.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Przy tradycyjnej instalacji też można regulować dowolnie temperaturę, jeśli tylko zamontujesz zawory termostatyczne na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 13.01.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Z miękkiej miedzi ze zwoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 13.01.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 podpowiedzcie mi dlaczego większość ( z tego co widziałem) ma inst. z miedzi sztywnej a nie miękkiej? w czym tkwi różnica i przewaga inst. z CU miękkiej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 13.01.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Ja mam z miękkiej "ze strachu". Lepiej się czuję mając świadomość, że nie mam połączeń lutowanych pod podłogą. Wiem, że dobrze wykonana instalacja z miedzi twardej jest wieczna, ale mimo wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts