Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Chcemy wymienić w domu okna z plastików na drewniane bądź drewniano-aluminiowe. Interesuje nas Wasze zdanie na temat produktów i producentów Pozbud, Sokółka i Urzędowski. Które okna którego producenta są najlepsze? Drewno Meranti lub Matoa, tyle żeśmy ustalili na pewno :)

Z góry dzięki za Wszystkie opinie

Haha,... fakt, szukać to dobra sprawa, bo na takie pytanie szybka odpowiedź może być niewiarygodna. Nie ma to jak wyrobić sobie zdanie z wielu stron dyskusji..

A ja zapytam czemu matoa? Nie spotkałem się z tym gatunkiem drewna w kontekście stolarki.

Generalnie producenci okien proponują drewno: sosna, meranti, dąb. Sosnę i dąb wykluczyliśmy (pierwsze za miękkie, drugie ze względu na niewłaściwe leżakowanie ponoć często się wypacza) i w ten sposób metodą eliminacji zostało drewno Meranti lub Matoa (takie drewno prócz sosny i dębu oferuje Pozbud). Po gehennie z obecnymi oknami (przeciągi i lód na oknach od strony domu) postanowiliśmy z mężem że nie będziemy oszczędzać i nie zważając na koszty weźmiemy najlapsze okna, żeby stały przez lata . Tylko ufff, łatwo powiedzieć najlepsze, a znaleźć nie wyznając się w tematyce jest już nieco trudniej. Głównie chodzi nam o to, które okna są najmniej zawodne, w sensie - nie wypaczają się, lakier nie schodzi, nie zmieniają swojej struktury, nie wypuszczają gazu z przestrzeni między szybami itd. W dużym uproszczeniu chcemy żeby ciepło nie uciekało więc nasze potrzeby nie są szczególnie oryginalne. Ale na takie pytania nie odpowie nam producent, który oczywiście zawsze zachwali swoje okna. Na takie pytania mogą nam odpowiedzieć tylko użytkownicy. Stąd ten wątek:) A jeśli mało oryginalny to sorry: faktycznie odnaleźć potrzebne informacje w necie w gąszczu opinii nie jest łatwo zwłaszcza jak ma się czas tylko w przerwie między karmieniem niemowlaka, przewijaniem niemowlaka i bujaniem niemowlaka (kolka ):). Także idziemy na łatwiznę i prosimy o pomoc. Z góry dzięki za wszystkie sugestie.

O Pozbudzie i jego eukaliptusie jest sporo na tym wspomnianycm wątku - szukam dobrych okien.

Czyli wygląda na to, że zmienili eukaliptus na matoa? NIe ryzykowałbym z nieznanymi gatunkami, wiec.. tak jakby pozostaje meranti?

Ps. A skad założenie że dąb będzie źle wysuszony? Tak samo źle potraktowane może być każde inne drewno..

?Tak? to ja coś pokręciłem? Hmm... pogubiłem się :( ale tak to jest zabierać głos w sprawach w któych się powinno milczeć :wink:

Szukałem czegoś o gatunkach drewna na stronie POZBUDU i nie znalazłem..

Nie mniej jednak nadal uważam, że nie ma to jak sprawdzone gatunki drewna.

Dziękujemy za linka. Przesiedzieliśmy dziś z mężem pół dnia czytając muuuuuuuuuuuuuuuultum opinii na temat okien. Wyczytaliśmy że zarówno urzędowski jak i sokółka szklą na sucho ( co w przypadku okien drewnianych powoduje iż woda dostająca się pod szybę wsiąka w drewno i wypacza je). Czy wiecie może czy na naszym polskim rynku są producenci okien drewniano - aluminiowych nie szklący na sucho. Wyczytaliśmy kilka pozytywnych opinii na temat Gebauera - w jaki sposób tam szklą?

Ogólnie rzecz biorąc po całej dzisiejszej lekturze jesteśmy jeszcze głupsi niż byliśmy. Jak to mawiają im dalej w las tym więcej drzew. Jeszcze gorzej nie wiemy co wziąć :(

• 3 weeks później...
Wyczytaliśmy że zarówno urzędowski jak i sokółka szklą na sucho ( co w przypadku okien drewnianych powoduje iż woda dostająca się pod szybę wsiąka w drewno i wypacza je). Czy wiecie może czy na naszym polskim rynku są producenci okien drewniano - aluminiowych nie szklący na sucho. :(

Okna drewniano-aluminiowe zawsze są szklone na sucho, co nie jest żadnym problemem, ponieważ konstrukcja i połączenie drewna z aluminium są tak zrobione, że nawet gdyby się woda dostała pod uszczelkę, to swobodnie wypływa dołem i jest odprowadzana na zewnątrz. Moim zdaniem z tych firm najlepszym wyborem będzie Gebauer.