Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wybrać specjalizację?

Lukasz Bobi

Recommended Posts

Na początku chciałbym przywitać się z wszystkim forumowiczami.

Jestem na 3 roku budownictwa i czeka mnie wybór profilu dyplomowania, a w zasadzie już wstępnie wybrałem, ale do 5 stycznie mam możliwość zmian. Mam dylemat między trzema profilami, ponieważ każdy z nich ma swoje zalety. Wiem że to tylko dyplom, a nie wybór specjalizacji studiów magisterskich,ale w jakimś sensie też ma wpływ na późniejszą decyzję. Zastanawiam się na wyborem budowy dróg i autostrad, konstrukcjami betonowymi, oraz technologią i organizacją robót budowlanych. Każda z nich bardzo mnie interesuje, aczkolwiek patrzę w przyszłość i zastanawiam się która z nich najbardziej przyszłościowa, patrząc w perspektywie specjalizacji, oraz przyszłej pracy. Co do dróg i konstrukcji betonowych są to odrębne sprawy i nie będę się rozpisywał. Natomiast patrząc na tą technologię to najbardziej przygotowuje do sprawowania funkcji kierownika budowy zastanawiam się czy nie jest to najlepszy wybór. Choć patrząc na to z perspektywy projektowania to w tej chwili najczęściej buduje się konstrukcje monolityczne. Moje pytanie brzmi, który profil jest najbardziej pomocny patrząc z perspektywy dalszej kariery zawodowej?

• 2 weeks później...

Jaki kierunek wybierzesz to i tak nie ma zadnego znaczenia. Specializacja jedno praca dyplomowa drugie a zycie i dosiwadczenie trzecie. Sam jestem inzynierem budownictwa, i u mnie wahalo sie to pomiedzy mostami a konstrukcjiami. Wybralem to drugie, jako konstruktor mozna projektowac mosty tez.

Wszystko i tak zalezy gdzie sie dostaniesz do pracy po studaich. Jestes z duzej miejscowosci czy z malej, i gdzie bedizesz mial wieksze mozliwosci.

Nauka i teoria jedno a praktyka drugie. W zyciu to wyglada calkiem inaczej i doswiadczenie to podstawa.

Jak masz zdolnosci konstrukcyjne, lubisz rozwiazywac problemy, kombinowac to polecam konstrukcje.

Jak bedziez robil uprawnienia to i tak musisz spedzic 2 lata w biurze i rok na budowie zeby miec uprawnienia projektowe, a w przypadki uprawnien jako kierownik budowy to musisz miec 2 lata na budowie tylko.

Jeszcze dodam tyle ze moi koledzy po studiach, po roznych specialnosciach robia czasami to samo. Niektorzy wybrali najlatwiejsze specjialnosci i najlatwiejsze tematy ptac dyplomowych. Jeszcze raz powiem ze najwazniejsze jest pozniejsze dosiwadczenie jakie zdobedziesz.

POzdrawiam i zycze powodzienia

Jeszcze dodam tyle ze moi koledzy po studiach, po roznych specialnosciach robia czasami to samo. Niektorzy wybrali najlatwiejsze specjialnosci i najlatwiejsze tematy ptac dyplomowych. Jeszcze raz powiem ze najwazniejsze jest pozniejsze dosiwadczenie jakie zdobedziesz.

POzdrawiam i zycze powodzienia

I popd tym podpisuje sie obydwiema rekami!!!!!