Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylatacje a podlogowka.

PADI

Recommended Posts

Czy przy ogrzewaniu podłogowym istnieje ograniczenie co do wymiarów płytki zakładając, że płytki będą kładzione technikę bez fugową. Spotkałem się z opinią, że max. wymiar płytki to 30x30 a co kilka metrów należy robić dyletacje w postaci listew z aluminium lub mosiądzu.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W salonie 6x8m z ogrzewaniem podłogowym trzeba z góry wiedzieć o jakich wymiarach będą płytki podłogowe, aby wyznaczyć miejsce dylatacji w pobliżu środka pokoju, tak aby pokrywało sie z fugą między płytkami.

W miejscu dylatacji płytki po obu stronach obramować mosiężnym lub aluminiowym specjalnym kątowniczkiem (jedno ramię kątownika wsunąć pod płytkę). Szczelinę między płytkami (około 5mm) wypełnić barwnym silikonem.

Płytki układać tylko na klej elastyczny. Ja używałem CM17.

Jeśli w salonie jest kominek - to też powinien być oddzielony dylatacją, od reszty podłogi.

Pomysł bezfugowego układania płytek uważam za ryzykowny - bo kłóci się z elastycznym klejem.

Czytam czasem wypowiedzi : "Zrobiłem coś w prosty sposób ignorując uznane zasady, minęły 2 lata i jest dobrze, nic się nie dzieje".

No tak, ale to rozwiązanie ma służyć 30 lat i na 100 zastosowań najwyżej 1-2 mogą nawalić.

U mnie sytuacja będzie inna, bo nie będzie płytek posiadających krawędzie, tylko "kamienny dywan", czyli warstwa drobnych kamyczków zalanych masą żywiczną. Dlatego trudno mi sobie wyobrazić "krojenie" tej masy po zastygnięciu - wydaje mi się, że w efekcie powstałaby szeroka szpara - czym ją wypełnić?

Ella napisała

U mnie sytuacja będzie inna, bo nie będzie płytek posiadających krawędzie, tylko "kamienny dywan", czyli warstwa drobnych kamyczków zalanych masą żywiczną. Dlatego trudno mi sobie wyobrazić "krojenie" tej masy po zastygnięciu - wydaje mi się, że w efekcie powstałaby szeroka szpara - czym ją wypełnić?

Tym samym czym planujesz zapełnić szparę która powstanie gdy płyta sama pęknie ale szpara wówczas będzie przebiegała w dowolny sposób. Chociaz siły natury tworzą czasami wspaniałe efekty ale to nie jest regułą. :wink:

• 3 years później...

no i mnie dosięgła ta zagwozdka

ogrzewanie podłogowe na całym parterze, gres 60x60, a dylatacje w wylewce zrobione na oko :(

ze wszystkich dylatacji może 20% uda mi się zachować :(

reszta niestety nie będzie przeniesiona na fugi gresu

jakby tak miało być gres byłby ułożony raz na prosto a raz na skos, takie mam te wnętrza pogibane i bez namysłu zrobione dylatacje

trudno

niech się dzieje co chce

gres będzie układany na elastyczny klej Sopro 455

w poniedziałek startujemy!!

no i mnie dosięgła ta zagwozdka

ogrzewanie podłogowe na całym parterze, gres 60x60, a dylatacje w wylewce zrobione na oko :(

ze wszystkich dylatacji może 20% uda mi się zachować :(

reszta niestety nie będzie przeniesiona na fugi gresu

jakby tak miało być gres byłby ułożony raz na prosto a raz na skos, takie mam te wnętrza pogibane i bez namysłu zrobione dylatacje

trudno

niech się dzieje co chce

gres będzie układany na elastyczny klej Sopro 455

w poniedziałek startujemy!!

No i układaj i nic się nie przejmuj .

Klej elastyczny / Sopro - dobry wybór / , fuga również - jak jednak jakaś płytka pęknie - wymienisz na nową i koniec - nie pęknie Ci przecież 50% płytek ...

Pozdrawiam

• 6 years później...

Pomozcie mi proszę w temacie podlogowki i dylatacji.

W calym domu poza garazem zdecydowalismy sie na podlogowke. Parter bez garazu ma 60m2. Caly dom wykonywal mi deweloper ale instalacje wod-kan-co moj facowiec. Dopiero po wylaniu przez dewelopera posadzek uswiadomilem sobie, ze tam nigdzie nie ma zadnyc dylatacji a na dniacH zaczynamy klasc na calym parterze plytki 30x120 cm.

Czy mozna jeszcze temu jakos zaradzic?

Czy da sie bez tego życ i liczyć, że nic nie popęka?

Proszę o pomoc. Poniżej kilka zdjęć parteru jeszcze w trakcie kladzenia podlogowki.

https://lh3.googleusercontent.com/-MKJJS8zLu-c/UoADdhPw1zI/AAAAAAAAHdg/5rX20z-7pO4/s720/IMGP9476.JPG

https://lh3.googleusercontent.com/-G3zwF1qgVGw/UoADcxwPTSI/AAAAAAAAHdg/srFwiPE6xxM/s720/IMGP9478.JPGPomozcie mi proszę w temacie podlogowki i dylatacji.

W calym domu poza garazem zdecydowalismy sie na podlogowke. Parter bez garazu ma 60m2. Caly dom wykonywal mi deweloper ale instalacje wod-kan-co moj facowiec. Dopiero po wylaniu przez dewelopera posadzek uswiadomilem sobie, ze tam nigdzie nie ma zadnyc dylatacji a na dniacH zaczynamy klasc na calym parterze plytki 30x120 cm.

Czy mozna jeszcze temu jakos zaradzic?

Czy da sie bez tego życ i liczyć, że nic nie popęka?

Proszę o pomoc. Poniżej kilka zdjęć parteru jeszcze w trakcie kladzenia podlogowki.

https://lh3.googleusercontent.com/-MKJJS8zLu-c/UoADdhPw1zI/AAAAAAAAHdg/5rX20z-7pO4/s720/IMGP9476.JPG

https://lh3.googleusercontent.com/-G3zwF1qgVGw/UoADcxwPTSI/AAAAAAAAHdg/srFwiPE6xxM/s720/IMGP9478.JPG