sly70 07.03.2004 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Czy przy ogrzewaniu podłogowym istnieje ograniczenie co do wymiarów płytki zakładając, że płytki będą kładzione technikę bez fugową. Spotkałem się z opinią, że max. wymiar płytki to 30x30 a co kilka metrów należy robić dyletacje w postaci listew z aluminium lub mosiądzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 08.03.2004 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Poradźcie, proszę, jak zrobić dylatację w podłodze bezfugowej?Większość podłóg w domu mam zamiar pokryć tzw. "kamiennym dywanem" ( http://www.polfloor.pl/rustik.html ).Czy trzeba będzie zrobić "cięcia" w tej masie i przykryć jakąś listwą? Jakoś sobie tego nie wyobrażam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 08.03.2004 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Wszystko już właściwie powiedziane, zostało wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 08.03.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 W salonie 6x8m z ogrzewaniem podłogowym trzeba z góry wiedzieć o jakich wymiarach będą płytki podłogowe, aby wyznaczyć miejsce dylatacji w pobliżu środka pokoju, tak aby pokrywało sie z fugą między płytkami.W miejscu dylatacji płytki po obu stronach obramować mosiężnym lub aluminiowym specjalnym kątowniczkiem (jedno ramię kątownika wsunąć pod płytkę). Szczelinę między płytkami (około 5mm) wypełnić barwnym silikonem.Płytki układać tylko na klej elastyczny. Ja używałem CM17.Jeśli w salonie jest kominek - to też powinien być oddzielony dylatacją, od reszty podłogi.Pomysł bezfugowego układania płytek uważam za ryzykowny - bo kłóci się z elastycznym klejem. Czytam czasem wypowiedzi : "Zrobiłem coś w prosty sposób ignorując uznane zasady, minęły 2 lata i jest dobrze, nic się nie dzieje".No tak, ale to rozwiązanie ma służyć 30 lat i na 100 zastosowań najwyżej 1-2 mogą nawalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 08.03.2004 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 U mnie sytuacja będzie inna, bo nie będzie płytek posiadających krawędzie, tylko "kamienny dywan", czyli warstwa drobnych kamyczków zalanych masą żywiczną. Dlatego trudno mi sobie wyobrazić "krojenie" tej masy po zastygnięciu - wydaje mi się, że w efekcie powstałaby szeroka szpara - czym ją wypełnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 09.03.2004 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Ella napisała U mnie sytuacja będzie inna, bo nie będzie płytek posiadających krawędzie, tylko "kamienny dywan", czyli warstwa drobnych kamyczków zalanych masą żywiczną. Dlatego trudno mi sobie wyobrazić "krojenie" tej masy po zastygnięciu - wydaje mi się, że w efekcie powstałaby szeroka szpara - czym ją wypełnić? Tym samym czym planujesz zapełnić szparę która powstanie gdy płyta sama pęknie ale szpara wówczas będzie przebiegała w dowolny sposób. Chociaz siły natury tworzą czasami wspaniałe efekty ale to nie jest regułą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.03.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Ja mam zamiar nie przenosić dylatacji do terakoty bo będę kładła płytki w karo. Pas płytek na dylatacji mam zamiar położyć na jakiś trwale elastyczny klej (np silka bond) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 21.08.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 no i mnie dosięgła ta zagwozdka ogrzewanie podłogowe na całym parterze, gres 60x60, a dylatacje w wylewce zrobione na oko ze wszystkich dylatacji może 20% uda mi się zachować reszta niestety nie będzie przeniesiona na fugi gresu jakby tak miało być gres byłby ułożony raz na prosto a raz na skos, takie mam te wnętrza pogibane i bez namysłu zrobione dylatacje trudno niech się dzieje co chce gres będzie układany na elastyczny klej Sopro 455 w poniedziałek startujemy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.08.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 no i mnie dosięgła ta zagwozdka ogrzewanie podłogowe na całym parterze, gres 60x60, a dylatacje w wylewce zrobione na oko ze wszystkich dylatacji może 20% uda mi się zachować reszta niestety nie będzie przeniesiona na fugi gresu jakby tak miało być gres byłby ułożony raz na prosto a raz na skos, takie mam te wnętrza pogibane i bez namysłu zrobione dylatacje trudno niech się dzieje co chce gres będzie układany na elastyczny klej Sopro 455 w poniedziałek startujemy!! No i układaj i nic się nie przejmuj . Klej elastyczny / Sopro - dobry wybór / , fuga również - jak jednak jakaś płytka pęknie - wymienisz na nową i koniec - nie pęknie Ci przecież 50% płytek ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.08.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 i ja nie planuje przenosic dylatacji na linie fug - polecimy na elastycznym kleju, fuga 3mm z wypelnieniem silikonowym. jaszcze nie slyszalem zeby komus cos takiego tzrasnelo ;-0 .... choci wolalbym nie byc tym pierwszym ;-0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 22.08.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 .....fuga 3mm z wypelnieniem silikonowym co to znaczy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.08.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 .....fuga 3mm z wypelnieniem silikonowym co to znaczy?? Naprzykład to ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 22.08.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 i ja nie planuje przenosic dylatacji na linie fug - polecimy na elastycznym kleju, fuga 3mm z wypelnieniem silikonowym wszystkie fugi silikonowe?? czy może dylatacje w betonie fugujecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trzci_kris 22.08.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Klej elastyczny i fuga elastyczna np.CE40 CERESITU - położyłem juz tak mnóstwo podłóg i ani razu nie było problemów. Co wiecej. Jka klient był oszczędny to szło na zwykłym kleju ale fuga elastyczna zawsze szła i tez do dzis zero pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 22.08.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 kiedyś pewien kamieniarz powiedział mi, że on poszerza dylatacje i zalewa je jakimiś żywicami nie wiecie po co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.08.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 nie wiem po co wg mnie wypelnianie dylatacji w posadzce nie ma wartosci dodanej .... dla inwestora rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 24.08.2007 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 kiedyś pewien kamieniarz powiedział mi, że on poszerza dylatacje i zalewa je jakimiś żywicami nie wiecie po co?? też nie wiem po co. Żywicę natomiast stosuje się przy łataniu pęknięć jastrychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 24.08.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 a ja chciałam zakupić te listwy o których pisze Zbigniew Rudnicki ale si.ę dowiedziałam że są nieosiągalne. Trudno na dylatacji jest przecięty wzór płytek i fuga 7 mm wypełniona silikonem mapei w kolorze dylatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 10.11.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Pomozcie mi proszę w temacie podlogowki i dylatacji. W calym domu poza garazem zdecydowalismy sie na podlogowke. Parter bez garazu ma 60m2. Caly dom wykonywal mi deweloper ale instalacje wod-kan-co moj facowiec. Dopiero po wylaniu przez dewelopera posadzek uswiadomilem sobie, ze tam nigdzie nie ma zadnyc dylatacji a na dniacH zaczynamy klasc na calym parterze plytki 30x120 cm. Czy mozna jeszcze temu jakos zaradzic?Czy da sie bez tego życ i liczyć, że nic nie popęka? Proszę o pomoc. Poniżej kilka zdjęć parteru jeszcze w trakcie kladzenia podlogowki.https://lh3.googleusercontent.com/-MKJJS8zLu-c/UoADdhPw1zI/AAAAAAAAHdg/5rX20z-7pO4/s720/IMGP9476.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-G3zwF1qgVGw/UoADcxwPTSI/AAAAAAAAHdg/srFwiPE6xxM/s720/IMGP9478.JPGPomozcie mi proszę w temacie podlogowki i dylatacji. W calym domu poza garazem zdecydowalismy sie na podlogowke. Parter bez garazu ma 60m2. Caly dom wykonywal mi deweloper ale instalacje wod-kan-co moj facowiec. Dopiero po wylaniu przez dewelopera posadzek uswiadomilem sobie, ze tam nigdzie nie ma zadnyc dylatacji a na dniacH zaczynamy klasc na calym parterze plytki 30x120 cm. Czy mozna jeszcze temu jakos zaradzic?Czy da sie bez tego życ i liczyć, że nic nie popęka? Proszę o pomoc. Poniżej kilka zdjęć parteru jeszcze w trakcie kladzenia podlogowki.https://lh3.googleusercontent.com/-MKJJS8zLu-c/UoADdhPw1zI/AAAAAAAAHdg/5rX20z-7pO4/s720/IMGP9476.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-G3zwF1qgVGw/UoADcxwPTSI/AAAAAAAAHdg/srFwiPE6xxM/s720/IMGP9478.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 11.11.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Czarno to widzę, pomieszczenie o nieregularnych ksztaltach, słupy, pomijając dylatację obwodową przydałby się również podział samego pomieszczenia, choćby poprzez wykonanie kontrolowanej szczeliny blichówką w trakcie wylewania posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts