Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylatacje a podlogowka.

PADI

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może naciąć? Jeśli możesz odmierzyć odległości pomiędzy rurkami na podstawie zdjęć.

jeżeli jest ogrzewanie podłogowe dobrze zamiast nacięcia blichówką jest wstawić dylatacje 1cm wtedy każda płyta pracuje osobno

dodatkowi jeżeli dylatacja przechodzi przez rurke od ogrzewania podłogowego w miejscu dylatacji kładziemy peszle na rurki

4.jpg

jeżeli jest ogrzewanie podłogowe dobrze zamiast nacięcia blichówką jest wstawić dylatacje 1cm wtedy każda płyta pracuje osobno

dodatkowi jeżeli dylatacja przechodzi przez rurke od ogrzewania podłogowego w miejscu dylatacji kładziemy peszle na rurki

rurki od ogrzewania kładziemy w peszle plastykowe

• 5 years później...
Witam. Remontuję kuchnię i chcę zrobić ogrzewanie podłogowe. Myślałem dać 3 cm styrodur i 7-8 cm wylewki z betoniarki. Problem z tym, że ma trochę nie foremny kształt a chciałbym uniknąć dylatacji. Czym wzmocnić ten jastrych aby nie było póżniej niespodzianek. Rurki będą co 10-12 cm w dwóch pętlach. Narysowany rysunek jest w skali i pokazuje właściwy wygląd podłogi. https://www.fotosik.pl/zdjecie/e0101926dc46a26b

• 3 months później...

Może opiszę jak zrobiłem i co wyszło źle. Na stopie wyr ównanym półsuchym betonem ułożyłem styrodur 3cm, taśma dylatacyjna w koło pomieszczenia, folia i rurki co 10 cm. Jastrych około 7-8 cm grubości z betoniarki z dodatkiem włókien i plastyfikatora. Zbrojenie nad rurkami z siatki 15x15cm i druty żebrowane fi 8mm w kratownicę co około 40 cm.

Przez 2 dni polewałem wodą aby nie wyschła i przykryłem folią na tydzień.

Po zdjęciu folii schła sobie jeszcze 3 tygodnie. Przez 3 tygodnie od wyłania wyglądała ładnie a później zaczęły się pojawiać pęknięcia. Mimo że dałem tyle zbrojenia to jedno pęknięcie podzieliło płytę na dwie części a 4 inne postępują. Co teraz robić, czy czekać aż wszystko popęka co ma popękać czy kłaść już płytki ?