Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywa grzewcza kotła kondesacyjnego

zitka

Recommended Posts

Kaeres, a daj sobie spokój z tą cała krzywą. Ja walczyłem rok i poległem (a to nie dogrzewało, a to przegrzewało) Ustaw sobie stałą temperaturę zasilania na kotle + termostat pokojowy i po sprawie. Jak tak zrobiłem i jestem zadowolony. Przez 80-90% okresu grzania mam ustawione 35C, jest zimniej-tak poniżej -10 to daję 36-37, jest w oklicach +5 i więcej to nastawiam 34-33. Gdybym posiadał kocioł z mniejszą mocą minimalną, tak w okolicach 2-3kW (mam niestety 5kW) to ustawiałbym niższą temp. zasilania na kotle-co najmniej o 2-3stopnie. Kocioł wtedy pracowałbym dłużej, ale komfort byłby większy, no ale jest jak jest i nie ma co narzekać.

przecież kaeres będzie miał sterowanie pogodowe więc dlaczego ma dać sobie spokój z krzywą grzewczą?

Przecież to wygoda gdy czujniki pilnują temperatury wody w instalacji grzewczej i nie trzeba ręcznie kręcić termostatami aby podkręcać temperaturę wody i grzać pomieszczenia. Sterowanie zapobiega niedogrzaniom i przegrzaniom. Stała temperatura zasilania to kiepski pomysł. Bo warunki na zewnątrz przecież zmieniają się ... nocami jest zdecydowanie zimno a za dnia ociepla się, zwłaszcza jak słońce przygrzewa teraz, jesienią a za chwilę zimą ... po co piec ma stale grzać wodę do 35 stopni?

Co za prymiitywna męska logika ... jak się nie da rozwiązać problemu szarymi komórkami to należy przyłożyć młotkiem ...

Marysia poczułaś się lepiej ... to dobrze. Nawet nie chce mi się do tego odnosić, aczkolwiek nie wykluczam, że kiedyś wrócę do krzywej.

Kaeres zrobisz jak uważasz, ważne, żebyś była zadowolona. Ja przede wszystkim żałuję tego, że nie mam kotła z mniejszą mocą minimalną zasilania - tak na poziomie 1-2kW, wtedy dałoby się lepiej zgrać komfort z ekonomią.

Dla mnie istotą jest pogodzenie 2 kwestii: kosztów i komfortu, to z reguły nie chce iść w parze, ale gdy się włączy jak to ładnie ujęłaś szare komórki można coś zrobić.

A tak w ogóle to może lepiej, żebyś odniosła się do problemu Kaeres, a nie bezproduktywnie nabijała posty

Edytowane przez Mario430

Marysia ma racje jesli chodzi o krzywą grzewczą. Warto się pomęczyć, żeby ją dobrze ustawić bo jak to zrobisz to zapomnisz o ogrzewaniu. Ja swoja krzywa ustalilem bardzo szybko, dla temperatur ponizej 6stopni na zewnatrz wyszla mi 0,20 - 0,25. Ale problem byl z temp w okolicach 10- 12stopni.

Ja to rozwiązałem troche inaczej. Też miałem poważne problemy w okresie przejściowym. Takim jak teraz. Piec mial problem przy krzywej grzewczej utrzymac wlasciwa temp w domu. A wynikalo to z tego ze minimalna moc pieca jest stanowczo za duza do potrzeb. Minimalna temperatura z jaka jest w stanie grzac to 30stopni. Ale pogodowka przy temp na zewnatrz 10 stopni( mam krzywa dla podlogowki ustawiona 0,25 ) chciala wpuscic do obiegu wode o temp 25-26stopni. Moj piec tak nie wyda... Jednym slowem wlaczal sie, troche pogrzal, i wylaczal. Efekt: zuzycie w chu... w domu zimo. Teraz na sztywno ustawilem minimalna temp na 28stopni. Efekt taki ze przy temp na zewnatrz jak teraz mam w domu cieplo caly czas i temp taka jak mi potrzebna. Jak zrobi sie duzo zimniej to w ogole nie bedzie tematu bo ponizej 7-6 stopni chodzil mi idealnie. Problem byl tylko z lekko wyzsza temp. To ustawienie na sztywno minimalnej temp wody w obiegu sprawilo ze piec chodzi troche dluzej i dopiero sie wylacza. Do tego mam dwa przedzialy czasowe od 3 rano do 8 rano. oraz od 14 do 20. Efekt taki ze w domu jest ciepla i stabilna temp cala dobe ( okolo 23stopnie ).

A tak w ogóle to może lepiej, żebyś odniosła się do problemu Kaeres, a nie bezproduktywnie nabijała posty

A tak w ogóle to odwal się ode mnie.

Odniosłam się do problemu kaeres dając jej radę aby nie słuchała takich okazów jak Ty, którzy piszą aby dała sobie spokój z krzywą i ustawiła stała temperaturę zasilania. Bo to głupota jest i tyle.

Edytowane przez MarysiaMarysia

Maciu78 ja to wszystko wiem, popatrz sam ile tego napisałeś, ile prób, ustawień, jest i nawet na sztywno stała temperatura zasilania itd., itp. sam doświadczyłeś, ze to nie jest takie proste, szybkie i oczywiste.

Ja dałem Kaeres tylko delikatną wskazówkę, że można pójść na początku trochę inną drogą niż pogodówka i tyle.

A tak na marginesie to miałem identyczny problem jak Ty, przy plusowych temp. na zewnątrz nie dogrzewał i rozwiązałem to podobnie do Ciebie, tzn. ustawieniem min. temp. zasilania, a po pewnym czasie zrezygnowałem z pogodówki także dla minusowych temperatur/uzyskałem przez to troszkę mniejsze zużycie, a wiele by jeszcze pisać, najchętniej wymieniłbym kocioł na taki z modulacją od 1kW :-)

Edytowane przez Mario430

Przyganiał kocioł garnkowi:

(...), a nie bezproduktywnie nabijała posty

No i pokazało się prawdziwe oblicze..., zresztą czego innego można było oczekiwać...

Pozdrawiam

To odpowiedź dostosowana do Twojego poziomu - jakbyś chciał udawać głupa to zacytowałam ją wyżej :-)

Nie pozdrawiam bo nie jestem pozerem ...

Spokojnie Panie i Panowie. Po co te spinki.

Na żywym organizmie będzie przeprowadzana operacja.

Ja będę miał kocioł 1-funkcyjny Junkres SMART 14-3E który moduluje od 3,3kW.

Sądzę, że da sobie radę wszystko ogarniać pogodówką.

A gdy nie będzie dawał rady to będzie zabawa z minimalną temperaturą.