Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wewnętrzne na samej piance?

Recommended Posts

Zastanawia mnie to jak za pomocą tego kleju zamocować ościeżnice gdy odstęp do muru ma ok 1 cm

- przyklejasz tylko jeden bok ościeżnicy (ten z zawiasami). Pod drugi bok dajesz podkładki (kliny) w miejscu przykręcania śrubą.

Ja akurat mam ościeżnice na styk i smarowałem klejem wszędzie.

Drzwi i ościeżnice mam sosnowe, miejsca po śrubach zakołkowałem i wyszlifowałem na gładko. Drzwi kupiłem surowe (nielakierowane) więc ostateczne lakierowanie po kołkowaniu.

Tak, to była zwykła piana. Ja też słyszałem o tej pracującej partii, ale.. do tej pory tylko słyszałem. Zobaczę co powiedzą moi panowie jak pojedziemy to poprawiać, ale.. mam swoje teorie.

Nie mniej jednak, gdyby była przykręcona, to żaden ciort by tego nie ruszył ;)

Pantograf,

w Twojej metodzie widzę wady (brak miejsca na pracę drzwi) - surowe drewno też się będzie rozszerzać, szczególnie teraz, przy tej cholernej wilgotności powyżej 70stopni..

Ooo.. juz nie pamiętam. Faktem jest, że w ub. r. jej jeszcze używałem, ale kiedy mi się skończyła to nie wiem?.. S. odszedł w zapomnienie - był zbyt płynący, zbyt duże bańki się robiły. Wróciłem do I. w wersi pro i jestem zadowolony. Póki co. Piana prężąca o której słyszałem była kilka lat temu produkowana/ sprzedawana przez firmę okuciową.

Z innych przypadków słyszałem o pianie która strzelała w murze, tzn. wydawała efekty dzwiękowe. :)

w Twojej metodzie widzę wady (brak miejsca na pracę drzwi) - surowe drewno też się będzie rozszerzać, szczególnie teraz, przy tej cholernej wilgotności powyżej 70stopni.

Drewno rozszerza się w poprzek włókien, na długość wymiar praktycznie nie zmienia się.

Drewniane drzwi (tak jak parkiet) montujemy po zakończeniu prac mokrych i wysuszeniu wnętrza.

Witam wszystkich

Temat był już poruszany ale ciężko doszukać się jednoznacznej odpowiedzi. Czy drzwi wewnętrzne 70 (lekkie, w środku "plaster miodu") można montować na samej piance czy jednak przykręcać?

z góry dzięki za odpowiedź

Do każdej ościeznicy dołaczona jest (powinna być!) instrukcja montażu zalecana przez Producenta. Zrób dokładnie tak, jak tam jest napisane.. :rolleyes: